ΟΕΒ για κατώτατο: Συντηρητικά, σταδιακά και με επαναξιολόγηση

Η θέση των Εργοδοτών σχετικά με την θέσπιση ενός εθνικού κατώτατου μισθού – Δηλώσεις Λ. Παναγιώτου

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Σταδιακά και συντηρητικά να εφαρμοστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός, ώστε να υπάρξει η περίοδος επαναξιολόγησης της κατάστασης αλλά κα προσμέτρησης των επιπτώσεων του στην οικονομία, σημείωσε η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, στην εκπομπή  Business Hour by Brief. 

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως, «η εισαγωγή ενός οριζόντιου κατώτατου μισθού που γίνεται για πρώτη φορά πρέπει να ξεκινά χαμηλότερα από το σημείο εκείνο που πρέπει να ορίσουμε  ότι είναι ο στόχος μας ώστε να μπορέσουμε να προσμετρήσουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μπορέσουμε να κάνουμε οποιεσδήποτε διορθωτικές ενέργειες αν αυτές κριθούν αναγκαίες».

Η κα. Παναγιώτου καλεσμένη στην εκπομπή  Business Hour by Brief.  με αφορμή την συμμετοχή της ΟΕΒ στο 1st Greece – Cyprus Business Summit αναφέρθηκε στη σημασία του συνέδριου αυτού, στον κατώτατο μισθό στην Κύπρο και στην συζήτηση που γίνεται τώρα για την αλλαγή στο ωράριο των σχολείων.

Αναφορικά με το 1st Greece – Cyprus Business Summit ,  συμμετείχε εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος, κ. Αντώνης Αντωνίου, λαμβάνοντας μέρος στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια και Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων».
H κα Παναγιώτου σημείωσε πως κεντρικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει και να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις ούτως ώστε να αξιοποιηθούν συνέργειες σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και να προσδιοριστούν βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση πόρων της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που ζούμε λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, να γίνονται συζητήσεις για την διαχείριση της κρίσης ώστε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, σημείωσε η κα. Παναγιώτου ήταν:

  • Ο ρόλος της Δημοσιονομικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων

  • Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια – Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων 

  • Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Απορροφητικότητα για Βιώσιμη Ανάπτυξη

  • Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός –Ανάγκη για επιτάχυνση, ο ρόλος των εταιρειών

  • Συνεργασία για την ενίσχυση της «βαριάς βιομηχανίας» των δύο χωρών

  • Αναδυόμενοι τουριστικοί κλάδοι – Αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία του Τουρισμού – Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην τουριστική βιομηχανία

  • O δρόμος για την Αποανθρακοποίηση και την Ανάπτυξη στη Ναυτιλία

  •  Αναβάθμιση Υποδομών και Βέλτιστες πρακτικές παραγωγικότητας για ένα «πράσινο» μέλλον

Όπως ανέφερε, οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες παρθούν σε αυτή την περίοδο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση που επικρατεί και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην οικονομία. «Όταν σταματήσει ο πόλεμος θα δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία», σημείωσε.

Ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, σημείωσε η κα Παναγιώτου, υπογράφηκαν  μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως την τοπική αυτοδιοίκηση, συμβούλια υδατοπρομήθειας, με τα αντίστοιχα Ελληνικά συμβούλια από δήμους και άλλους φορείς.
Όλα αυτά τα μνημόνια έγιναν σε μια προσπάθεια να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας είτε δική μας προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς αλλά και αντίστροφα, σημείωσε.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο στο συνέδριο είναι ότι υπάρχουν πολλές ιδέες, απλά είναι ανάγκη να μάθουμε να ενημερωθούμε και μετά να δούμε αν μια ιδέα χρειάζεται χρηματοδότηση και πως να την βρούμε ή αν μια ιδέα χρειάζεται πολιτική βούληση πως θα την τροχοδρομήσουμε κ.α
Επιπλέον, σημείωσε ότι ξεκίνησε ήδη να ετοιμάζεται το 2ο Cyprus - Greece Business Summit στην Κύπρο το 2023 κα ιεκεί θα δούμε πως αυτή η πρωτοβουλία της Βoussias έχει δημιουργήσει την βάση ώστε αυτές οι συνεργασίες να είναι πραγματικές και όχι θεωρητικές.

Όχι οριζόντια εφαρμογή κατώτατου μισθού

Αναφερόμενη η κα. Παναγιώτου στην συζήτηση που γίνεται για την θέσπιση του Εθνικού κατώτατου μισθού, σημείωσε πως δεν θα μπορούσε μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί οριζόντια. 

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς έρχεται να εφαρμοστεί σε μια περίοδο αβεβαιότητας και δεν υπάρχει ο ορίζοντας που μπορούμε να πούμε αυτό τελειώνει και ξαναξεκινούμε.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν. Προσπαθούμε παράλληλα με το να λειτουργήσουμε σε αυτό το περιβάλλον να διαχειριστούμε κι άλλα προβλήματα η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Δηλαδή να μπορούμε να στελεχωνόμαστε σωστά, να αξιοποιούμε τις επενδύσεις μας και να μην μένουμε πίσω επειδή δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό», σημείωσε

Σίγουρα η οριζόντια υιοθέτηση ενός εθνικού κατώτατου μισθού το ύψος του οποίου δεν έχουμε ακούσει ακόμα και μας ανησυχεί όλες τις επιχειρήσεις. 

 Ειδικότερα η κα Παναγιώτου ανέφερε πως η εισαγωγή ενός οριζόντιου κατώτατου μισθού που γίνεται για πρώτη φορά πρέπει να ξεκινά χαμηλότερα από το σημείο εκείνο που πρέπει να ορίσουμε  ότι είναι ο στόχος μας ώστε να μπορέσουμε να προσμετρήσουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μπορέσουμε να κάνουμε οποιεσδήποτε διορθωτικές ενέργειες αν αυτές κριθούν αναγκαίες.
Μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα εφαρμόζεται ο νόμος που ισχύει από το 1942 και ορίζει για 9 επαγγέλματα τα 870 ευρώ ως πρώτο μισθό ο οποίος αυξάνεται στα 924 ευρώ μετά από 6 μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη. «Ξεκινήσαμε με επαγγέλματα τα οποία διαχρονικά θεωρούνταν ότι χρειάζονταν πιο πολύ προστασία και αυτά αυξήθηκαν με μια πάροδο χρόνου και διάφορες μελέτες και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις και λέγαμε κάθε φορά ότι πρέπει να δούμε και αυτή την κατηγορία και να την προστατέψουμε. Δεν μπορούμε να πιάσουμε μια ιστορία δεκαετιών και να την μεταφέρουμε από την μια μέρα στην άλλη σε όλη την οικονομία», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και τις αντοχές της και μετά να εφαρμοστεί.  «Πρέπει να εφαρμοστεί συντηρητικά, σταδιακά και σε σύντομο διάστημα να το αξιολογήσουμε για να δούμε ότι όντως πάμε σωστά και αν πάμε σωστά εκεί είμαστε για να το προσαρμόσουμε κατάλληλα, να το αυξήσουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για να τεθεί ώστε να φτάσει στον στόχο που θα αποφασίσουμε όλοι ότι εξυπηρετεί την οικονομία της Κύπρου».

Επίσης, σημείωσε πως όλα αυτά τα διαμορφώνει η ΟΕΒ σε θέσεις και θα τα αποστείλει γραπτώς στην Υπουργό Εργασίας μέσα στις επόμενες ημέρες για να τα συζητήσουν και αναλύσουν ούτως ώστε να πείσουν για την ορθότητα των θέσεων τους.

Τα τρία σημεία για αλλαγή ωραρίου στα σχολεία

Σε σχέση με την συζήτηση που γίνεται για την αλλαγή ωραρίου στα σχολεία η κα. Παναγιώτου σημείωσε πως η ΟΕΒ είναι θετική και θα μελετήσουν ό,τι χρειαστεί. «Από την μια να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στους δρόμους τις πρωινές ώρες, από την άλλη να δούμε την παραγωγικότητα των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και το τρίτο σημείο να δούμε πως εξυπηρετεί την οικονομία και τους εργαζομένους».

Παρακολουθήστε την παρέμβαση της κας Λένας Παναγιώτου στην εκπομπή Business Hour By Brief: