ΟΧΣ: Αντιμέτωποι με εκποιήσεις όσοι δεν πήγαν για «ΕΣΤΙΑ»

Μόνο οι μισοί δυνητικά δικαιούχοι υπέβαλαν αιτήσεις κι από αυτούς οι άλλοι μισοί δεν υπέβαλαν ολοκληρωμένη αίτηση

Αντιμέτωποι ακόμη και με εκποιήσεις θα βρεθούν τους επόμενες μήνες δανειολήπτες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), οι οποίοι ήταν δυνητικά δικαιούχοι του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και οι οποίοι είτε δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξή τους στο Σχέδιο, είτε υπέβαλαν αλλά αυτή είναι ελλιπείς.

Εν πρώτοις, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αυτό βρίσκονται οι μισοί δανειολήπτες-δυνητικά δικαιούχοι του «ΕΣΤΙΑ», οι οποίοι, παρά τις εκκλήσεις και τις προτροπές του Οργανισμού, δεν υπέβαλαν αίτηση για το Σχέδιο, εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν τεθεί, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αυτό εξάγεται από τα όσα ανέφερε στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος τόνισε πως, εντός των επόμενων δύο με τριών χρόνων πρέπει το μεγαλύτερο μέρος των ΜΕΔ του Οργανισμού να τύχει αποτελεσματικής διαχείρισης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα κι ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ο κ. Γεωργίου αφού ανέφερε πως, βάσει των εκτιμήσεων του Οργανισμού, ΜΕΔ 108 εκατομμυρίων ευρώ ήταν επιλέξιμα για το Σχέδιο, εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός πως μόλις οι μισοί δυνητικά δικαιούχοι του «ΕΣΤΙΑ» υπέβαλαν τελικά αίτηση.

Όπως είπε, «βάσει των δεδομένων μας, πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στο Σχέδιο δανειολήπτες με ΜΕΔ γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων είχαν ανταποκριθεί οι μισοί δανειολήπτες. Δηλαδή, λάβαμε αιτήσεις για ΜΕΔ 50 εκατ. ευρώ». 

Από όσους υπέβαλαν αίτηση, πρόσθεσε, για ΜΕΔ ύψους 30 εκατ. «οι αιτήσεις είναι ελλιπείς, αφού αρκετές από αυτές έχουν κατατεθεί με ελάχιστα στοιχεία και για να μπορέσουμε να τις εξετάσουμε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι μέχρι το τέλος Μαρτίου να μας υποβάλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πιστοποιητικά που απαιτούνται». 

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπάρχει κινητικότητα από τους δανειολήπτες που υπέβαλαν ελλιπείς αιτήσεις για κατάθεση όσων εγγράφων ή στοιχείων υπολείπονται, ούτως ώστε να αρχίσει η εξέταση και αυτών των αιτήσεων, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ απάντησε αρνητικά. 

«Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι πολύ περιορισμένο και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ακόμη πιο πολύ, γιατί εάν οι δανειολήπτες δεν υποβάλουν ολοκληρωμένες αιτήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μείνουν εκτός του ΕΣΤΙΑ, ενώ κι από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση, πιθανότατα, κάποιοι να μην είναι βιώσιμοι και συνεπώς να μείνουν εκτός του Σχεδίου», εξήγησε στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Εκείνο που οφείλουμε ως Οργανισμός να τονίσουμε είναι ότι, με την ανάληψη της διαχείρισης των ΜΕΔ από την πλατφόρμα που θα επιλεγεί, όλοι αυτοί οι οποίοι είτε δεν υπέβαλαν αίτηση, είτε υπέβαλαν αίτηση αλλά αυτή ήταν ελλιπείς, τα δάνεια τους θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα». 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η πλατφόρμα, συμπλήρωσε, θα έχει ως πρώτη προτεραιότητά της να πείσει τους πελάτες να προσέλθουν για βιώσιμη ρύθμιση του δανείου τους. «Πελάτες που δεν θα συνεργαστούν θα βρεθούν, δυστυχώς, αντιμέτωποι με εκποιήσεις γιατί δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική», τόνισε ο κ. Γεωργίου σημειώνοντας, παράλληλα, πως «όσοι, ωστόσο, συνεργαστούν αλλά διαφανεί ότι ακόμη και με την ρύθμιση που θα τους προταθεί δεν θα είναι βιώσιμοι, θα κληθούν να αποφασίσουν οι ίδιοι να προτείνουν λύσεις που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα». 

«Αν δεν μπορούν να προτείνουν οποιαδήποτε λύση, θα προχωράμε στην λήψη μέτρων για ανάκτηση των οφειλών, μη αποκλειομένης και της εκποίησης. Οφείλω δε να τονίσω ότι, πρέπει με τον άλφα ή βήτα τρόπο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των ΜΕΔ να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης», ξεκαθάρισε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Μεγάλο ενδιαφέρον για διαχείριση ΜΕΔ
Σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία για εξεύρεση πλατφόρμας διαχείρισης ΜΕΔ του Οργανισμού, ο κ. Γεωργίου ανέφερε στην Brief πως, «η πρώτη φάση, δηλαδή αυτό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από διαφόρους οίκους που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ολοκληρώνεται τέλη Φεβρουαρίου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα αρχίσει η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων». 

Όσοι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθούν, πρόσθεσε, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, «ούτως ώστε μέχρι τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του οίκου που θα αναλάβει να μας βοηθήσει με την διαχείριση των ΜΕΔ ύψους μέχρι και 250 εκατομμύρια ευρώ, για περίοδο πέντε ετών».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τη διαχείριση των ΜΕΔ ο κ. Γεωργίου απάντησε θετικά, ενώ κληθείς να αναφερθεί στον αριθμό όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόνισε πως «αυτή την στιγμή δεν έχουμε εικόνα για τον ακριβή αριθμό των ενδιαφερομένων»

Αυτό, συμπλήρωσε, είναι κάτι που θα διαφανεί και θα ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. «Το μόνο που βλέπουμε είναι πόσοι έχουν δει τα έγγραφα του διαγωνισμού, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι είδαν αυτά τα έγγραφα θα εκδηλώσουν και ενδιαφέρον για να υποβάλουν προσφορές για να αναλάβουν την διαχείριση των ΜΕΔ. Είναι γι’ αυτό, άλλωστε, που δεν μπορούμε να μιλήσουμε και για τον αριθμό των ενδιαφερομένων», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Οι επιθυμητές διευθετήσεις για ΜΕΔ
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την προκήρυξη προσφοράς για εξεύρεση διαχείρισης ΜΕΔ, οι επιθυμητές διευθετήσεις ρύθμισης του χρέους του κάθε δανειολήπτη, κατά σειρά προτεραιότητας για τον Οργανισμό, είναι οι ακόλουθες:

  • Βιώσιμη αναδιάρθρωση του προγράμματος αποπληρωμής του δανείου σύμφωνα με την Πολιτική του Οργανισμού.
  • Είσπραξη μετρητών για μερική αποπληρωμή του δανείου και βιώσιμη ρύθμιση του υπόλοιπου.
  • Είσπραξη μετρητών για πλήρη εξόφληση του δανείου.
  • Υποβοήθηση του δανειολήπτη για πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας, ενυπόθηκης ή μη, για μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου.
  • Εφαρμογή διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου.
  • Ανταλλαγή ακινήτων έναντι δανείου με προηγούμενη συγκατάθεση του Οργανισμού.
  • Άλλη λύση που τυχόν θα προταθεί και θα εξασφαλιστεί εκ των προτέρων έγκριση του Οργανισμού.


Επισημαίνεται πως, για τις πιο πάνω διευθετήσεις θα δοθεί στο δεύτερο Στάδιο του Διαγωνισμού πίνακας με την αμοιβή του ανάδοχου για κάθε είδος διευθέτησης ως ποσοστό του ανακτήσιμου ποσού του δανείου.
 

Μάριος Αδάμου