Οι επόπτες του ΓεΣΥ τι κάνουν; Δεν βλέπουν;

  • Η νέα εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα 
  • Μόνο στα χαρτιά οι έλεγχοι και η εποπτεία του συστήματος
  • Προστασία του Συστήματος σημαίνει σεβασμός των χρημάτων του κύπριου φορολογούμενου

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Όλα όσα γράφονται και ακούγονται για το ΓεΣΥ, τις «τρύπες» του και τους κατεργάρηδες τού συστήματος μου θυμίζουν τα λόγια του Γιόχαν φον Γκαίτε ότι «τίποτα δεν είναι πιο αποκρουστικό από την πλειοψηφία: αποτελείται από μερικούς ισχυρούς ηγέτες, από κατεργάρηδες που προσαρμόζονται, από αδύναμους ανθρώπους που αφομοιώνουν, και από τη μάζα που τρέχουν πίσω χωρίς να ξέρουν καθόλου τι θέλουν».

Για χρόνια τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις αναλάμβαναν πρωτοβουλίες για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, οι περισσότερες ανεπιτυχώς. Ενός συστήματος, στο οποίο συνεισφέρει ο φορολογούμενος πολίτης με μηνιαία αποκοπή μέρους από τα εισοδήματά του.

Η νυν κυβέρνηση κατάφερε να εισαγάγει το Σχέδιο, διαφημίζοντάς το ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καλύπτει τις ιατρικές και νοσηλευτικές ανάγκες του πολίτη καθώς και άλλες ανάγκες που σχετίζονται και αφορούν την υγεία και τη φροντίδα του ως ασθενή. 

Υπεύθυνος για την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι  ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος στοχεύει «να αντιμετωπίσει τις σημερινές πολλαπλές στρεβλώσεις και ανισότητες στον τομέα της υγείας, να αξιοποιήσει πλήρως τους διαθέσιμους πόρους υγείας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, να εξασφαλίσει δικαιοσύνη στην πρόσβαση και αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας ανθρώπων και υποδομών». Τουλάχιστον αυτά διαφημίζει στην επίσημη ιστοσελίδα του!

Οι διοικούντες ξέρουν…

Το σημαντικότερο σε σχέση με τη σύσταση και λειτουργία του Οργανισμού είναι ότι διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται η κυβέρνηση, οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.  
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι τρεις πλευρές, γνωστοί ως κοινωνικοί εταίροι, συμμετέχουν ενεργά μέσω του Δ.Σ. και λαμβάνουν αποφάσεις σε σχέση με τα οικονομικά του ΓεΣΥ, άρα είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν πού και πώς δαπανώνται τα κονδύλια για την εφαρμογή του συστήματος υγείας.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και κατ’ επέκταση το ΓεΣΥ εποπτεύονται στη βάση μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας από τους πιο κάτω φορείς:

  • Τoν Επίτροπο Εποπτείας,
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας,
  • Tην Επιτροπή Ελέγχου η οποία διορίζεται από τον Υπουργό Υγείας,
  • Τον Γενικό Ελεγκτή.

Ουσιαστικά όλα αυτά τα Σώματα, εκ αρμοδιότητας μπορούν να ελέγξουν όλα τα σημεία και τέρατα, παρατυπίες και παραλείψεις που συμβαίνουν στο ΓεΣΥ και να λάβουν τις ενδεδειγμένες αποφάσεις, ώστε τα οικονομικά του να είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα λογιστικά πρότυπα, να αξιολογείται η αποδοτικότητα και η λειτουργικότητα του Συστήματος,  να ελέγχεται ετησίως και να ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα προβλέπεται στη νομοθεσία του ΓεΣΥ.

Κατασπατάληση χρήματος…

Όλο και συχνότερα ακούμε διάφορες παρασπονδίες που σχετίζονται με τις παροχές και τους παρόχους του ΓεΣΥ όπως η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, κυρίως από ιατρούς, η ανεξέλεγκτη εγγραφή παραπεμπτικών και εξετάσεων για τα οποία επίσης ευθύνονται οι ιατροί, και πολλά άλλα.

Οι συμμετέχοντες στις αποφάσεις του ΓεΣΥ έχουν υποχρέωση έναντι κάθε πολίτη της Δημοκρατίας που συνεισφέρει στο ΓεΣΥ, να ξεψαχνίζουν όλα όσα ακούγονται και λέγονται και τα γνωρίζουν, αποτρέποντας τη βόμβα που θα σκάσει και θα συμπαρασύρει στο διάβα της το σύστημα. Γιατί σίγουρα δεν θα θέλαμε να ζήσουμε έργα και ημέρες ενός άλλου χρηματιστηρίου, ενός νέου κουρέματος καταθέσεων, ενός νέου σκανδάλου στον συνεργατισμό, ή κλεισίματος τράπεζας… 

Το ΓεΣΥ ήδη μετατρέπεται σε μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα που αν εκραγεί θα πάρει πίσω του πολλούς. Και επειδή στην ιατρική συνηθίζουν να λένε πως η πρόληψη είναι η κατάλληλη θεραπεία, ας ενεργήσουν έγκαιρα!

Χρύσω Αντωνιάδου