Οι μεγάλες πληγές των ΜΕΔ και του υπέρμετρου χρέους

  • Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εντοπίζει τρία ευάλωτα σημεία στα πιστωτικά ιδρύματα.
  • Η κερδοφορία των ιδρυμάτων παραμένει υπό πίεση.
  • Συστήνεται να διευρύνουν τη βάση εσόδων τους και να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Γράφει η
Χρύσω Αντωνιάδου


Το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται ενώπιον τριών μεγάλων προκλήσεων. Όπως εκτιμά και σταχυολογεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας για το 2018, τα τρία ευάλωτα σημεία, που έχουν εντοπιστεί ως οι κύριες πηγές κινδύνου για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου είναι:

  • Πρώτο, η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού επιπέδου των ΜΕΧ και η χαμηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων. 
  • Δεύτερο, οι μειωμένες προοπτικές κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων. 
  • Τρίτο, το υπέρμετρο χρέος του εγχώριου μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα. 

Ειδικότερα σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια τονίζεται πως «το υψηλό επίπεδο των ΜΕΧ, εξακολουθεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και να παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα». 

Γι’ αυτό και απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα όπως «συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειές τους για τη μείωση των ΜΕΧ, εφαρμόζοντας ολιστικές και βιώσιμες στρατηγικές». Παράλληλα, επισημαίνεται πως «οι ΜΕΧ που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού τομέα, εξακολουθούν να παραμένουν στην πραγματική οικονομία και να την επιβαρύνουν, καθώς ο ιδιωτικός τομέας παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπερχρεωμένος».  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Κίνδυνοι για τη σταθερότητα
Η ΚΤΚ αναφέρει ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το υψηλό επίπεδο των ΜΕΧ εξακολουθεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα». «Ακόμη και μετά την συμφωνία σε σχέση με τη ΣΚΤ», τονίζεται, «ο δείκτης των ΜΕΧ ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. Ως εκ τούτου, απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ, εφαρμόζοντας ολιστικές και βιώσιμες στρατηγικές».
 
Μια άλλη σημαντική πτυχή που εντοπίζεται ως παράγοντας ανησυχίας είναι η  κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων που, όπως υποδεικνύεται, συνεχίζει να παραμένει υπό πίεση. «Η αύξηση των εσόδων τους, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διευρύνουν τη βάση εσόδων τους, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να επικεντρωθούν στην ποιότητα και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους», συστήνεται. 

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «ο δείκτης κόστους ως προς τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατέγραψε αύξηση και ανήλθε στο 60,0% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, από 48,7% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2017 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, τα λειτουργικά έσοδα ορισμένων σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατέγραψαν σημαντική μείωση». 

Λειτουργική κερδοφορία
Σύμφωνα με τα πιο πάνω, συστήνεται στα πιστωτικά ιδρύματα να βελτιώσουν τη λειτουργική τους κερδοφορία, αυξάνοντας τα έσοδά τους και μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα. «Ενώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 μειώθηκε ο αριθμός των καταστημάτων και του προσωπικού στα μεγαλύτερα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα παραμένει μεγάλο σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της Κύπρου και το κόστος του προσωπικού εξακολουθεί να απορροφά σημαντικό μέρος των λειτουργικών εσόδων των πιστωτικών ιδρυμάτων». 

Ειδικότερα συστήνεται στα πιστωτικά ιδρύματα:

  • Να συνεχίσουν την προσπάθεια για υλοποίηση ψηφιακών μεθόδων και τεχνολογιών ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα και να αυξηθεί η λειτουργική τους κερδοφορία. 
  • Να διευρύνουν τη βάση εσόδων τους, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων που μέχρι στιγμής δεν έτυχαν κατάλληλης εκμετάλλευσης. 
  • Να αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες και να ασκούν δραστηριότητες που μέχρι στιγμής δεν αξιοποιούνται με βάση το παραδοσιακό επιχειρησιακό μοντέλο που ακολουθούν. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όσον αφορά τον δανεισμό των νοικοκυριών, η ΚΤΚ αναφέρει στην έκθεσή της πως «ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους για την οικονομία της Κύπρου. Μια ενδεχόμενη αύξηση στο ύψος των επιτοκίων ή απότομη επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης, θα καθιστούσε ευάλωτο το μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα.  Η καθοδική πορεία του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης». 

Χρύσω Αντωνιάδου