Οι “Όροι Αναφοράς” τoυ Ακιντζί - Περιλαμβάνονται και τα δύο κράτη

Η "Βrief" αποκαλύπτει τους “όρους αναφοράς" της τ/κ πλευράς, η οποία επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο λύσης

Τις "κόκκινες γραμμές" της Λευκωσίας, φαίνεται ότι προτίθεται να καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, στους "όρους αναφοράς" που καλείται να διαμορφώσει με τις πλευρές, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

 

Η ενθάρρυνση του Αντόνιο Γκουτέρες προς τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, για νέες ιδέες και δη η προώθηση της νέας αυτής διαδικασίας στα χρονικά του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή του «terms of reference» (όροι αναφορά), φαίνεται να οδηγεί το Κυπριακό σε κομβικό σημείο. Και αυτό γιατί είτε θα συμφωνηθούν οι “όροι αναφοράς” και η διαδικασία θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, είτε δεν θα συμφωνηθούν αφήνοντας, όμως, άγνωστη την επόμενη μέρα για το Κυπριακό.
 

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της "Βrief" η τ/κ κοινότητα επιχειρεί να αξιοποιήσει την προδιαπραγματευτική διαδικασία των "όρων αναφοράς" για να θέσεις ως νέα ιδέα τα δύο κράτη και να αλλάξει με αυτό τον τρόπο τη βάση λύσης του Κυπριακού.
 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, στους "όρους αναφοράς" της τ/κ πλευράς περιλαμβάνονται:
 

1/Διαδικασία σύντομης διάρκειας και κλειστού τέλους

2/Επιδιαιτησία

3/Να προκαθοριστεί το στάτους των τ/κ σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών

4/Πολιτική Ισότητα

5/Ιδέα λύσης δύο κρατών
 

1/Διαδικασία σύντομης διάρκειας και κλειστού τέλους

Με κάθε ευκαιρία ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία διαδικασία ανοικτού τέλους.

Θέση που όπως φαίνεται ασπάζεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού στην τελευταία του έκθεση αναφέρει: "ένας ορίζοντας ατέρμονης διαδικασίας είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας".

Εντούτοις ο Αντόνιο Γκουτέρες μέχρι στιγμής αποφεύγει να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Απομένει να διαφανεί εάν αυτό θα καθοριστεί με τη συμφωνία επί των "όρων αναφοράς".

 

Χαρακτηριστική επί του συγκεκριμένου σημείου είναι η δήλωση του Μ. Ακιντζί στις 17 περασμένου Σεπτεμβρίου στο πρακτορείο Anadolu: «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να διαρκέσουν άλλα 50 χρόνια. Δεν θα πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία με ανοιχτό τέλος, η οποία δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ίδιο υπονόησε και η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν πια να δουν ένα αποτέλεσμα».
 

2/Επιδιαιτησία

Από την στιγμή που η τ/κ πλευρά ζητά χρονοδιάγραμμα αυτό συνεπάγεται κάποιου είδους επιδιαιτησίας. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει στη διαδικασία του 2004. Όταν έφτασε το τέλος του χρονοδιαγράμματος ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με την ομάδα του, έβαλαν κάτω τα κενά που παράμεναν μέχρι εκείνη τη στιγμή και προσπάθησαν να τα συμπληρώσουν αξιοποιώντας τον επιδιαιτητικό τους ρόλο.
 

Το δίδυμο χρονοδιάγραμμα - επιδιαιτησία ελλοχεύει κινδύνους. Όλοι θυμόμαστε τη θέση της τότε κυπριακής κυβέρνησης ότι από τη στιγμή που συμφωνήθηκε στην Νέα Υόρκη το πακέτο χρονοδιάγραμμα- επιδιαιτησία η τ/κ πλευρά, δια του Ραούφ Ντεκτάς, δεν διαπραγματευόταν ουσιαστικά, ροκανίζοντας το χρόνο και στοχεύοντας να οδηγηθούν τα πράγματα στη διαδικασία της επιδιαιτησίας, όπου εκεί παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Όπως για παράδειγμα η δύναμη και η επιρροή της κάθε πλευράς ή αναλόγως των διαπλεκόμενων συμφερόντων διεθνώς.
 

Επικρατούσα αντίληψη στην ε/κ κοινότητα για το τί έγινε τότε ήταν ότι η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ικανοποίησε σχεδόν όλα τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς.
 

3/Να προκαθοριστεί το στάτους των τ/κ σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών

Η τ/κ πλευρά με αυτό σημείο ουσιαστικά ζητά να καθοριστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αποτυχίας της νέας διαδικασίας. Δηλαδή ποια θα είναι η πολιτιστική τους κατάσταση σε περίπτωση που και αυτή η προσπάθεια αποτύχει. Στην ουσία ζητούν κάποιου είδους αναγνώριση.

 

4/Πολιτική Ισότητα

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η τ/κ κοινότητα αντιλαμβάνεται την πολιτική ισότητα σε διάσκεψη που παραχώρησε στις 12 Νοεμβρίου, ως απάντηση στα όσα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης λίγες μέρες πριν σε διάσκεψη που παραχώρησε για να εξηγήσει τη θέση του για αποκέντρωση εξουσιών. Ο τ/κ ηγέτης αφού είπε ότι η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα των ΗΕ, σε εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ανέφερε: «Σε κάθε απόφαση υπάρχει το στοιχείο ότι η κυριαρχία θα προέρχεται ισότιμα και από τις δύο κοινότητες, το καθεστώς και οι αρμοδιότητες των δύο συνιστωσών πολιτειών θα είναι ίσιο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων οι σχέσεις δεν θα καθορίζονται ως σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας». Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε επίσης ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα σε κάθε ομοσπονδιακό θεσμό, αλλά θα έχει το νόημα της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις όλων των οργάνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 

5/ Ιδέα λύσης δύο κρατών

Μετά το ναυάγιο στο δείπνο της 6η Ιουλίου στο Κραν Μοντανά και την ανακοίνωση του τέλους της Διάσκεψης για την Κύπρο από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει πλέον να αναζητηθεί εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
 

Έκτοτε Τουρκία και τ/κ πλευρά κάποιες φορές μιλούν για λύση δύο κρατών και μάλιστα υπό την ομπρέλα της Ε.Ε, κάποιες άλλες φορές κάνουν λόγο για λύση στη βάση του πλαισίου της συνομοσπονδίας, θέτοντας το μάλιστα ως δίλημμα. Υπό τη μορφή διλήμματος μετέφερε την αξίωση αυτή πρόσφατα ο Τσαβούσογλου στον Αναστασιάδη κατά τη μυστική συνάντησή τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου μίλησε για λύση δύο κρατών.
 

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει τη διαδικασία των "όρων αναφοράς" και να θέσει τα δύο κράτη ως νέα ιδέα στη βάση λύσης του Κυπριακού.
 

Επτά “όρους αναφοράς” καταθέτει η Λευκωσία

Από την πλευρά της η Λευκωσία φαίνεται πως θα καταθέσει επτά “όρους αναφοράς”. Τέσσερις αφορούν στην ουσία και τρεις τη διαδικασίας. Η "Brief", αποκάλυψε το προσχέδιο των “όρων αναφοράς” στις 4 Νοεμβρίου που προτίθεται να καταθέσει ο Ν. Αναστασιάδης στην Τζέιν Χολ Λουτ.
 

>>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ” ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΛΟΥΤ<<<
 

Στην Κύπρο η Λουτ το ερχόμενο Σάββατο

Εν αναμονή της επιστροφής Λουτ στο νησί, βρίσκονται οι δύο πλευρές προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις επί των “όρων αναφοράς”. Η Τζέιν Χολ Λουτ φτάνει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο (15/12) και αναμένεται να αρχίσει επαφές τη Δευτέρα 17 του μήνα.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «Γνωρίζουμε ότι η κυρία Λουτ θα είναι στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο 15-16 του μήνα και τις επόμενες μέρες θα πρέπει να γίνουν οι διαβουλεύσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος. Περιμένουμε και προσβλέπουμε στην παρουσία εδώ της κυρίας Λουτ γιατί θέλουμε να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Και εκεί θα δούμε και τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της Τουρκίας για τις οποίες τον τελευταίο καιρό πολλή συζήτηση γίνεται, χωρίς όμως να μπορεί να συμβάλει επί της ουσίας. Η ουσία θα είναι στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες εμείς θέλουμε να ξεκινήσουν ξανά».
>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<< 

 

Σύσκεψη ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει καθόδου Λουτ

Αύριο η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει της καθόδου της Λουτ στην Κύπρο. Η διαπραγματευτική ομάδα θα προβεί σε μία προετοιμασία και αξιολόγηση ώστε να διαμορφωθεί το προσχέδιο και να καταλήξει η Λευκωσία επί των “όρων αναφοράς” της.

Σκεύη Σταύρου