Οι παλαιότερες επιχειρήσεις του κόσμου - Υπάρχει μία στην Κύπρο

Ένα νέο σύνολο χαρτών χαρτογραφεί τις παλαιότερες εταιρείες του κόσμου

Σε μια εποχή που η μέση εταιρεία του S&P 500 επιβιώνει μόνο για δύο δεκαετίες, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που υπάρχουν εδώ και αιώνες σε όλο τον κόσμο. Η παλαιότερη εταιρεία που εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα είναι στην Ιαπωνία. Είναι μια κατασκευαστική εταιρεία που ονομάζεται Kongo Gumi, η οποία χρονολογείται στο 578 και έχει ειδικευτεί στην κατασκευή ναών για 14 αιώνες. Σήμερα, αν και η επιχείρηση έχει αγοραστεί από έναν οικοδομικό όμιλο, οι ναοί εξακολουθούν να ανέρχονται στο 80% των δραστηριοτήτων της.

Αυτή είναι μια συναρπαστική εικόνα από μια σειρά χαρτών που δημοσιεύθηκαν από τη βρετανική έκδοση Business Financing, η οποία παρουσιάζει τις παλαιότερες εταιρείες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάθε χώρα. Ο οργανισμός διεξήγαγε τη δική του έρευνα και δεν συνεργάστηκε με κανέναν επαγγελματία ιστορικό ή ακαδημαϊκό ίδρυμα, οπότε πάρτε τα ευρήματά τους με ένα κομμάτι αλάτι. Αλλά με την ευρύτερη έννοια, προσφέρουν μια ματιά στις βιομηχανίες που βοήθησαν στη διαμόρφωση της οικονομίας κάθε χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις, αποκαλύπτουν επίσης τις σκοτεινότερες πτυχές της ιστορίας, καθώς τα έθνη απέκτησαν πλούτο μέσω της δουλείας και της αποικιοκρατίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η παλαιότερη εταιρεία που λειτουργεί ακόμα είναι η Shirley Plantation στη Βιρτζίνια, η οποία ιδρύθηκε το 1613. Το αγρόκτημα καλλιεργούσε καπνό, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε όλες τις αποικίες και στην Ευρώπη, και διατηρήθηκε μέσω της δουλείας.

Η αποικιοκρατία είναι εμφανής αλλού στους χάρτες. Στο Κονγκό, η παλαιότερη εταιρεία χρονολογείται από το 1889, όταν η χώρα βρισκόταν υπό βελγική κυριαρχία. Πρόκειται για μια σιδηροδρομική εταιρεία που φέρει ακόμη το γαλλικό όνομα - Société Nationale des Chemins de Fer du Congo - και ανήκει επί του παρόντος στην κυβέρνηση του Κονγκό. Στα Μπαρμπάντος, η παλαιότερη επιζώσα εταιρεία είναι το Mount Gay Rum, το οποίο τυχαίνει επίσης να είναι ο αρχαιότερος κατασκευαστής ρουμιού στον κόσμο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1703. Τα Μπαρμπάντος ήταν μια πλούσια βρετανική αποικία ζάχαρης και ένα κομβικό σημείο του αφρικανικού δουλεμπορίου, έτσι ο χυμός ζαχαροκάλαμου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ρουμιού προήλθε σε μεγάλο βαθμό από φυτείες που βασίζονταν στην καταναγκαστική εργασία. Η δουλεία ήταν παράνομη μόνο το 1807 στη χώρα.

Ως επί το πλείστον, οι παλαιότερες εταιρείες σε αποικιακά εδάφη είναι οι τράπεζες, οι σιδηρόδρομοι και τα ταχυδρομεία που ιδρύθηκαν για πρώτη φορά από αποικιοκρατικές διοικήσεις για τη δημιουργία μιας υποδομής που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις οικονομικές ανάγκες των αποικιοκρατών. Ήταν πολύ πιο εύκολο για τους αποικιοκράτες να εξάγουν πολύτιμους πόρους, όπως ζάχαρη, πετρέλαιο ή βαμβάκι, πίσω στην Ευρώπη, όταν διέθεταν λειτουργικά ταχυδρομικά δίκτυα, συστήματα μεταφορών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αργότερα, όταν οι αποικιοκρατικές χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, οι εταιρείες αυτές αναλήφθηκαν από τις πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένες κυβερνήσεις κάθε χώρας.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, πολλές από τις παλαιότερες εταιρείες αφορούν παραδοσιακά προϊόντα που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό του έθνους. Υπάρχουν πολλές παλαιές εταιρείες τροφίμων και ποτών στην κεντρική Ευρώπη, για παράδειγμα. Η παλαιότερη επιχείρηση στην ήπειρο είναι η Staffelter Hof Winery στη Γερμανία, η οποία χρονολογείται από το 862. Στην Ιρλανδία, η παλαιότερη εταιρεία, η Sean's Bar, ιδρύθηκε το 1900. Στις Κάτω Χώρες, η Brand Brewery χρονολογείται από το 1340. Στην Αυστρία, η παλαιότερη επιχείρηση είναι ένα εστιατόριο που ονομάζεται St. Peter Stifscolinarium, το οποίο σερβίρει τοπικό φαγητό μαζί με μπύρα από ένα κοντινό μοναστήρι.

Αυτοί οι χάρτες παρέχουν μια ενδιαφέρουσα ματιά στις εταιρείες που κατάφεραν να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. Αλλά οι χάρτες επίσης αφηγούνται μια ιστορία για αιώνες, πολύτιμοι πόροι - συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων - παίρνονταν με τη βία από κάποια μέρη του κόσμου και εξάγονταν σε άλλα. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η παλαιότερη επιχείρηση στην Κύπρο – Η Τράπεζα Κύπρου 

H Τράπεζα Κύπρου, η οποία εμφανίζεται στους χάρτες ως μια από τις παλαιότερες εταιρείες του κόσμου, έχει μακρά ιστορία στην παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της από το 1899. Το 1899 η Τράπεζα Κύπρου είχε ιδρυθεί και λειτουργήσει ως Ταμιευτήριο «Η Λευκωσία». Το 1912 μετονομάστηκε σε «Τράπεζα Κύπρου» και αναγνωρίστηκε ως ανώνυμη εταιρεία. 

Μετέπειτα, το 1940 – 1942, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις στην Τράπεζα και στις επιχειρήσεις, ενώ το 1943 υπήρξε συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τα τραπεζικά ιδρύματα άλλων πόλεων και εξαπλώθηκε στην Κύπρο. Επίσης, την ιδία χρονιά η Τράπεζα Κύπρου υιοθέτησε το αρχαίο κυπριακό νόμισμα με την επιγραφή «Κοινό Κυπρίων» ως το εμβλήματός της. Το 1944, ιδρύθηκε η Κτηματική Τράπεζα Κύπρου ενώ το 1955, ιδρύθηκε και Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο. 

Άννη Χαραλάμπους