Οι πληθωριστικές πιέσεις στο τραπέζι Εθνικού Συμβουλίου σήμερα

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο – Τι θα ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τους Αρχηγούς των κομμάτων

UPT: Πελεκάνος: Στο τραπέζι νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στο Προεδρικό θα ανηφορίσουν στις 10:30 σήμερα (20/6) το πρωί οι Αρχηγοί των Κομμάτων, μετά τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα συνεδριάσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Στην ατζέντα της συνεδρίας έχουν περιληφθεί το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται με τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» και η άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, στο τραπέζι του Εθνικού θα συζητηθούν τα μέτρα που λήφθηκαν και λαμβάνονται από την κυβέρνηση κατά της ακρίβειας και για περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ ταυτόχρονα ενώπιον Εθνικού θα τεθούν και μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν

>>> Διαβάστε επίσης: Πετρίδης: €300 εκ. το κόστος για προτάσεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ <<<

Μάλιστα, σχετικό με το πιο πάνω είναι και οι δύο προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και ενδεχομένως να συζητηθούν κατά τη συνεδρία, και αφορούν την αποφυγή της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την υπαγωγή, μέχρι το τέλος του έτους 2022, στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων. 

Για τις προτάσεις νόμου, είχε μάλιστα τοποθετηθεί και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε, πως μαζί με την πρόταση της ΔΗΠΑ - που αφορά την υπαγωγή για περίοδο έξι μηνών της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των υπηρεσιών εστιατορίων και επισιτισμού στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5%  κοστολογούνται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως (142 εκ. ανά εξάμηνο), τονίζοντας ταυτόχρονα ότι επιβαρύνουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, χωρίς να εξυπηρετούν κοινωνικό όφελος αφού δημιουργούν στρεβλώσεις. Μάλιστα, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι οι φορολογικές εκπτώσεις ισοδυναμούν με δημοσιονομική επέκταση και είναι εξ oρισμού πληθωριστικές ενώ πρόσθεσε ότι αν ο σκοπός είναι η εξυπηρέτηση της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων,  αυτές οι προτάσεις νόμου θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Να σημειώσουμε πως οι τρείς προτάσεις νόμου θα συζητηθούν και στη σημερινή (20/6) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Θέλει να εξασφαλίσει πως θα εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις ο ΠτΔ

Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τονίσει στους Αρχηγούς των Κομμάτων την ανάγκη για έγκριση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και είναι προαπαιτούμενες για την αξιοποίηση του συνολικού ποσού πέραν των €4 δισ. τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ίσως χαθούν λεφτά αν δεν υλοποιηθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης <<<

Συνάντηση και με τους αιγοπροβατοτρόφους 

Να σημειώσουμε πως σήμερα (20/6) στις 9 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου που ανακοινώθηκε ότι θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ομάδες που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλουμιού.

 
1938