Οι Ρώσοι «πληγώνουν» τους μικρούς λιανέμπορους της Κύπρου

Σοβαρό πρόβλημα σε Πρωταρά, Αγία Νάπα και Λεμεσό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο στις περιοχές του Πρωταρά, της Αγίας Νάπας και της Λεμεσού. Και αυτό εξαιτίας της δραματικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους, απόρροια των προβλημάτων που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief, o Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης σημείωσε ότι στις περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά προκύπτει σοβαρό πρόβλημα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου. Και αυτό, όπως εξήγησε γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές συγκέντρωναν το 60-70% των Ρώσων τουριστών που έρχονταν στην Κύπρο και οι οποίοι φέτος δεν θα έρθουν. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι οι Ρώσοι τουρίστες ξόδευαν σημαντικά ποσά κατά την εδώ διαμονή τους αφού δεν αντιπροσώπευαν τον τύπο του τουρίστα που έρχεται και μένει συνεχώς στο ξενοδοχείο, αλλά θα βγει και έξω και θα ξοδέψει χρήματα σε διάφορες επιχειρήσεις. Όλο αυτό για φέτος χάνεται, επισήμανε ο κ. Κουρσάρης με αποτέλεσμα οι πολύ μικρές κυρίως επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο κύκλος εργασιών τους δεν ανέρχεται ούτε στο 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του 2019.

Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Κουρσάρης σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στη Λεμεσό. Όχι εξαιτίας των Ρώσων τουριστών, αλλά των Ρώσων που ζουν και διαμένουν στην πόλη. Όπως είπε ο κ. Κουρσάρης, εξαιτίας του πολέμου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, οι Ρώσοι πολίτες αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τραπεζικές τους συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση τους και κατ’ επέκταση ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, για τα πιο πάνω προβλήματα και κυρίως αυτά σε Αγία Νάπα και Πρωταρά με την μη έλευση των Ρώσων τουριστών, θα υπάρξουν επαφές με τους αρμοδίους και συγκεκριμένα με τους Δημάρχους, τον υφυπουργό Τουρισμό Σάββα Περδίο, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Κουρσάρης σημείωσε ότι γενικότερα στην αγορά το κλίμα είναι ιδιαίτερα υποτονικό, τουλάχιστον όσον αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΠΟΒΕΚ. Ένας συνδυασμός γεγονότων, όπως είναι η ακρίβεια και η αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και ο πόλεμος με την άνοδο των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών αλλά και την κακή ψυχολογία που δημιουργεί μεταξύ των καταναλωτών, οδηγούν σε μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Απρίλιο 2022 κατά 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Κατά τον ίδιο, μήνα ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου μειώθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, ο δείκτης αξίας υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 10,2% και ο δείκτης όγκου αύξηση 1,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2280