Οι στόχοι εργοδοτών και εργαζομένων για το 2020

Σε ποια ζητήματα θα επικεντρωθούν το νέο έτος εργοδότες και εργαζόμενοι-Τι δηλώνουν στην Brief

Τους στόχους και τις επιδιώξεις εργοδοτών και εργαζομένων το 2020 καταγράφει σήμερα η Brief, η οποία συνομίλησε με τους Γενικούς Γραμματείς της ΣΕΚ και ΠΕΟ, Ανδρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση, αντίστοιχα, τον Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίουυ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ, Μάριο Τσιακκή.

Ειδικότερα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιοι οι στόχοι των οργανώσεων για το 2020 και ποια τα επόμενα βήματα;». Οι απαντήσεις τους παρατίθενται αυτούσιες στις πιο κάτω παραγράφους.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ανδρέας Μάτσας - Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ

«Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι το 2020 η οικονομική ανάπτυξη και η ευρωστία της οικονομίας θς συνεχίσουν παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια επιβράδυνση στην βάση του δεδομένου ότι υπάρχουν εξωγενής παράγοντες και κίνδυνοι οι οποίοι επισυμβαίνουν. Στην βάση αυτών των δεδομένων εμείς διεκδικούμε στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν, παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων και αυξήσεις στα παρεμφερή οφελήματα όπως είναι τα ταμεία προνοίας και τα ταμεία ευημερίας. 

Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει ο διάλογος για επαναφορά της ΑΤΑ στην βάση των δεδομένων που ίσχυαν προ κρίσης καθώς έχουνε εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους καταλύξαμε στην συμφωνία για την τριετή ρύθμιση σε σχέση με την παραχώρηση και την απόδοση της ΑΤΑ. Είναι βασικό στοιχείο αναφοράς για το 2020 καθώς αποτελεί διεκδίκηση της ΣΕΚ η έναρξη του διαλόγου για την πράσινη φορολογία στο πλαίσιο της γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης με ορίζοντα εφαρμογή το 2021, έχοντας σημειώσει πάρα πολλές φορές το γεγονός ότι μεσω αυτής της προσέγγισης θα περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και θα μεταφερθεί στην επιβαάρυνση της ρύπανσης. Ένας στόχος που τέθηκε από την ΣΕΚ και ήμαστε στην ευχαάριστη θέση να πούμε ότι υιοθετήθηκε ως θέμα πολιτικής από λειτουργικό συμβούλιο. 

Την ίδια στιγμή εντός του 2020 θα πρέπει να αναθεωρηθεί η καταρχήν προσέγγιση της βουλής σε σχέση με την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών έτσι ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης της υπηρεσίας μέσα από την ενιαία προσέγγιση των 28 νομοθεσιών που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της βουλής έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημισουργήσουμε τις συνθήκες για πάταξη της αδήλωτης εργασίας αλλά την ίδια στιγμ΄γ και της βάσης για ππιο ολοκληρωμένη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και σίγουρα εντος του 2020 θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο μεγάλος στόχος που βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης και αφορά το ΓεΣΥ και δεδομένου το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώνεται η εφαρμογή του με την ενσωμάτωση της 2ης φάσης της ενδονοσοκομειακλης περίθαλψης. 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΣΕΚ δεν συζητά οτιδήποτε παραπέμπει είτε οφθαλμοφανώς είτε με διαφορετικό τρόπο στην όποια σκεψη για διαφοροποίηση της φιλοσοφίας πάνω στην οποία χτίστηκε το ΓεΣΥ που παραπέμπει στο μονοασφαλιστικό και στο αλληλέγυο σύστημα υγείας. Ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι τα θεματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται μια έξαρση στα ατυχήματα και  θα πρέπει να δούμε πως αξιολογούντε οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν, πως βελτιώνεται η ρύθμιση που αφορά την δημιουργία  επιτροπών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Θα πρέπει να δούμε  και σε ποιους τομείς  και κάτω από ποιες προυποθέσεις παρουσιάζονται αυτά τα προβλήματα θεωρώντας ότι ένα κομμάτι που αφορά την αύξηση των ατυχημάτων παραπέμπουν και σε αδήλωτη εργασία αλλά και στις εργολαβίες οι οποίες αποτελούν μια μάστιγα το τελευταίο διάστημα και βέβαια θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος  που αφορά τον καθορισμό της στρατηγικής για την απασχόληση ατόμων από τρίτες χώρες στην βάση και της αναθεώρθησης της πολιτικής των αλλοδαπών  έτσι ώστε να αποτραπεί περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. 

Αναμένεται εντός του 2020, με την ολοκλήρωση της μελέτης από την διεθνή οργάνωση εργασίας, να ξεκινήσει ένας διάλογος για τον καθορισμό κατώτατου μισθού και στην Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στην Ευρώπη συζητήτε πλεόν δυνατότητα προοπτικής και καθορισμού ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μισθού ο τρόπος και η μορφή του βέβαια αποτελεί σημείο συζήτησης. Αυτό το στοιχείο επιβεβαιώνει την ανάγκη που υπάρχει να καθοριστεί αυτή η πολιτική στην Κύπρο».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πάμπης Κυρίτσης - Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ

«Μετά το κούρεμα και το μνημόνιο, με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συνεπικουρία της Τρόικα, η οικονομία μπήκε σε μια πορεία βασισμένη σε νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές συνταγές, με κύρια χαρακτηριστικά τη σκληρή λιτότητα, την συρρίκνωση των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους. Αυτές οι πολιτικές ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσουν σε μια δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΑΕΠ τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, παραμένουν χαμηλότερα από το 2012, ενώ τα κέρδη είναι 1,5 περίπου δισεκατομμύρια περισσότερα.

Έχοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, η ΠΕΟ είχε τοποθετήσει ως προτεραιότητες την επαναφορά μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, όσων δικαιωμάτων είχαν παραχωρηθεί την περίοδο της κρίσης και την διεκδίκηση νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες να προωθούν την υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ για όσους ο κλάδος τους δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, να κατοχυρώνουν ελάχιστο μισθό και βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Στον κοινωνικό τομέα, εστιάσαμε στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στην βελτίωση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και στην επανεξέταση του πέναλτι του 12%, καθώς επίσης και στην αναστήλωση του κοινωνικού κράτους το οποίο είχε κυριολεκτικάξηλωθεί.

Το 2019, ύστερα από μια μακρά περίοδο οργανωμένης άμυνας, είχαμε επάνοδο σε επιτυχίες που ανοίγουν δρόμο για βελτίωση στις συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργαζομένων. Καταφέραμε να ανανεώσουμε με επιτυχία τις δύο μεγάλες παγκύπριες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον τομέα των κατασκευών και στον κλάδο των ξενοδοχείων, πετυχαίνοντας όχι μόνο σοβαρές βελτιώσεις στους μισθούς και τα ωφελήματα, αλλά και νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά την εφαρμογή βασικών συστατικών της συλλογικής σύμβασης νομικά υποχρεωτική.

Πετύχαμε την σταδιακή επαναφορά των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό και είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο για συμφωνία στο θέμα της δημιουργίας Ταμείου Προνοίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Έχουμε δέσμευση ότι με το νέο χρόνο θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την καθιέρωση ελάχιστων μισθών σε όλο το εύρος της οικονομίας και ανοίξαμε τη συζήτηση για το θέμα του πέναλτι του 12% στις συντάξεις.

Πήραμε πρωτοβουλίες και έχει συσταθεί μια κοινωνική συμμαχία διεκδίκησης, κάτω από το τίτλο «Στέγη για όλους». Η μεγαλύτερη όμως κοινωνική επιτυχία, όχι μόνο για το 2019 αλλά για τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το οποίο παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες και προβλήματα που εμφανίζονται στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής του, θεωρούμε ότι είναι πλέον δρόμος χωρίς επιστροφή.

Αξιολογώντας το 2019 οφείλουμε να σημειώσουμε και ένα δραματικό πισωγύρισμα. Το ξεπούλημα και τη διάλυση του Συνεργατισμού.

Το 2020, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας στις ίδιες κατευθύνσεις. Με δεδομένο ότι το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών έχει διευρυνθεί από το 2012 μέχρι σήμερα κατά 11% σχεδόν, θα εστιάσουμε, ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών. Το 2020 θα έρθει μπροστά μας και το θέμα της ΑΤΑ, αφού λήγει η προσωρινή συμφωνία και θα δώσουμε μάχη για πλήρη επαναφορά του θεσμού.

Τα αποτελέσματα που είχαμε το 2019 μας επιτρέπουν να είμαστε ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι. Οι επιτυχίες δίνουν στους εργαζόμενους θάρρος και αυτοπεποίθηση. Άλλωστε έχουν φτάσει στα όρια τους. Το γεγονός ότι έχουν φορτωθεί μονόπλευρα τις επιπτώσεις από την κρίση και η αυθαιρεσία και η εκμετάλλευση που παρατηρείται στους χώρους εργασίας, είναι στοιχεία που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περισσότερη συσπείρωση στα Συνδικάτα και για πιο μαζικούς και κατά συνέπεια και πιο αποτελεσματικούς, συλλογικούς αγώνες. Σ’ αυτούς κυρίως τους αγώνες εμείς ως ΠΕΟ επενδύουμε».

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ιωσήφ Αναστασίου - Πρόεδρος ΔΕΟΚ

«Tο Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ σε συνεδρία του ενέκρινε το πλαίσιο πολιτικής για τις εργατικές διεκδικήσεις και την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για το 2020. Το Κεντρικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι παρά τις θετικές επιδόσεις που καταγράφονται στην κυπριακή οικονομία οι μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι ενώ οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.

Ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ευνόησε τα πλατιά εισοδηματικά στρώματα καθώς το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία της eurostat βρίσκεται ακόμα σε μέσους όρους στα επίπεδα του 2008. Για να διασφαλιστεί η δίκαιη συμμετοχή των εργαζόμενων στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου απαιτείται η ενίσχυση και η θωράκιση του συστήματος εργασιακών σχέσεων και η διασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους.

Η ΔΕΟΚ εκτιμά ότι η συμφωνία για νομοθετική ρύθμιση βασικών άρθρων που επιτεύχθηκε στις συλλογικές συβάσεις στους κλάδους των κατασκευών και των ξενοδοχείων βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Η νομοθετική ρύθμιση αποκαθιστά σε κάποιο βαθμό την ίση μεταχείριση των εργαζομένων στους δύο αυτούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και αποτρέπει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτών με συνέπεια την υπονόμευση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Έχουμε την πεποίθηση όμως ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στο ευρύτερο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων και αφορούν την πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων ώστε να καλύπτονται όλοι οι εργοδοτούμενοι του κλάδου και να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας η οποία βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και την ανάγκη να βελτιωθούν σημαντικά τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ τοποθετεί τα εργατικά αιτήματα και τις κοινωνικές διεκδικήσεις της ΔΕΟΚ για το 2020 σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις θεσμικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας και ο δεύτερος τα εργατικά αιτήματα στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές διεκδικήσεις οι προτεραιότητες της ΔΕΟΚ επικεντρώνονται στους ακόλουθους στόχους:

1.  Στην άμεση έναρξη διαλόγου για θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού. Ο Γενικός Κατώτατος Μισθός να συμπληρώνεται με βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως το Ταμείο Προνοίας, η ΑΤΑ και η συμπλήρωση του επιδόματος μητρότητας από τον εργοδότη.

2.  Στον εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των ταμείων προνοίας. Στην μεταρρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνονται η θέσπιση νομοθεσίας που να υποχρεώνει όλους τους εργοδότες να εισφέρουν σε ταμεία προνοίας για τους εργοδοτούμενους τους και η ενοποίηση μικρών ταμείων προνοίας με στόχο την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων τους.

3. Στην μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Επίσης η ΔΕΟΚ διεκδικεί τερματισμό του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με μεγάλα κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη που οφείλονται στην μητρότητα.

4. Στην αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ στην ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας και επεξεργασία σχεδίου μακροχρόνιας ενοικιαγοράς για τους κοινωνικά ευάλωτους δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

5. Το Κ.Σ. της ΔΕΟΚ θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί:

α) Την ψήφιση νομοθεσίας για υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των νεοεισερχόμενων εργαζόμενων σε επαγγέλματα και σε κλάδους ψηλού κινδύνου.

β) Την ψήφιση σε νόμο του νομοσχέδιου που εκκρεμεί στην βουλή για επιβολή εξώδικού πρόστιμου στους εργοδότες που δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας στην επιχείρηση τους.

Σε ότι αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων η ΔΕΟΚ διεκδικεί τα ακόλουθα:

1. Την νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων ώστε η ισχύς τους να καταστεί υποχρεωτική καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο και στην επιχείρηση που συνομολογούνται.

2. Την βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων στην βάση της ανάπτυξης της οικονομίας και της συμμετοχής τους, στην αύξηση του ΑΕΠ και του εθνικού πλούτου του τόπου.

3. Τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.

4. Την ενσωμάτωση κοινωνικής ρήτρας στις συλλογικές συμβάσεις η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φυλών.

5. Την μερική πληρωμή της γονικής άδειας.

6. Την κάλυψη της διαφοράς του επιδόματος πατρότητας από τους εργοδότες.

Η ΔΕΟΚ θα συνεχίσει και το 2020 τον αγώνα της βασιζόμενη στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων με βαθιά πίστη και προσήλωση στους στόχους της. Απαιτεί και διεκδικεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις με καθολική εφαρμογή, σύγχρονη ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική, προσιτή στέγη για όλους τους πολίτες και προστασία της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Διεκδικεί αναπτυξιακό μοντέλο που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και καινοτομία και θα δημιουργεί ευκαιρείς ποιοτικής εργασίας για τους νέους μας.

Θα συνεχίσει να παλεύει για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και για την ισότητα των φύλων στην εργασία και την κοινωνία . Θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε πολιτική υπονόμευσης του ΓΕΣΥ και θα περιφρουρήσει το ιερό δικαίωμα της απεργίας. Ταυτόχρονα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να οργανώνεται σε συντεχνία και να διεκδικεί βελτίωση στις συνθήκες και στους όρους απασχόλησης του.»

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Μιχάλης Αντωνίου - Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

«Οι στόχοι που έχουμε για το 2020 είναι πολλοί. Πρώτα ξεκινούμε με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει ημιτελής, ξεκινώντας από την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. 

Συνεχίζουμε με την συγκράτηση του εθνικού μισθολογίου, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Τοπική αυτοδιοίκηση, ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και μετά πάμε στα πιο συστηματικά. 

Μπαίνουμε δυναμικά για την ολοκληρωτική και πλήρη κατάργιση της ΑΤΑ, για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων μέσα στα πλαίσια της παραγωγικότητας της οικονομίας, ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, πρόληψη της κατάργισης της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, με την εξιγίαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τρόπο οριστικό, με την διαχείρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτά που μένουν στην οικονομία πέρα από αυτά που φεύγουν από τους ισολογισμούς τον τραπεζών, την επίσπευση των στόχων για τους ρύπους και για το 2020-2030 τις περιβαλλόντικές μας υποχρεώσεις και τα συναφή ενεργειακά. 

Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά  τα ζητήματα του Φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε σωστές εφαρμογές και μια έβριστη λειτουργία του ΓεΣΥ το οποίο είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πορεία του οι ανησυχίες μας είναι οι οικονομικές προεκτάσεις του συστήματος και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ <<<

Μάριος Τσιακκής - Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ

«Οι στόχοι μας κινούνται προς 2 κατευθύνσεις. Η πρώτη και πιο σημαντική κατά την άποψη μας είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει το Κράτος να προχωρήσει συστηματικά και να πετύχει την μεταρρύθμιση της Δημόσια Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης γιατί θεωρούμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εκσυχρονίσουν το Κράτος και θα το κάνουν πιο σύχρονο και πιο αποτελεσματικό και πιο ευέλικτο κάτι που απουσιάζει με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ανταγωνιστηκότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. 

Ο μεγάλος στόχος τώρα που  που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρέπει να προχωρήσουν ρυθμίσεις που να οδηγούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ελευθερωθεί από αυτό το βαρίδι και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει με τον σωστό τρόπο την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις. 

Μας απασχολεί ότι το ΕΣΤΙΑ δεν λειτούργησε, είναι κάτι το οποίο κατά την άποψή μας δείχνει ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές και η θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι θα πρέπει πλέον όσοι δεν άδραξαν την ευκαιρία του ΕΣΤΙΑ να δεκτούν πλέον ότι θα μπουν κάτω από τις συνέπειες του νόμου για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους είτε αυτό σημαίνει αποπληρωμή είτε σημαίνει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων γιατί μόνο έτσι προστατεύουμε τους καταθέτες πλέον.

 Από εκεί και πέρα ως τέταρτος πυλώνας είναι ο εκσυχρονισμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές του κράτους όπως είναι η ψηφιοποίηση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μείωση της γραφειοκρατίας και να αναπτύξουμε νέους τομείς της οικονομίας, να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και γενικά οι νέοι άνθρωποι, η νέα οικονομία που προέρχεται από τους νέους απόφοιτους που μπορεί να έχουν καλές ιδέες και δυστυχώς δεν έχουν τα μέσα να τις υλοποιήσουν. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σίγουρα και το ΓεΣΥ είναι στους στόχους μας.Το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Εμείς σαν ΚΕΒΕ λέμε ότι αναλογικά με το μέγεθος και με την πολυπλοκότητα του συστήματος άντεξε καλά το πρώτο εξάμηνο.Τα βασικά του προβλήματα προέρχονται από την κακή χρήση του συστήματος τόσο από τους πάροχους υγείας, τους γιατρούς κυρίως, την ιατρική κοινότητα αλλά και από τον κόσμο ο οποίος θα πρέπει να προστατεύσει και να θωρακίσει το ΓεΣΥ κάνοντας σωστή χρήση για να μην βρεθεί στην δύσκολη θέση να το χάσει. Καταχρήσεις και αχρείαστες εξετάσεις δεν βοηθούν κανένα.

Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που μας απασχολούν όπως οι εργατικές κινητοποιήσεις που βλέπουμε στον δημόσιο τομέα, το κρατικό μισθολόγιο που μας απασχολεί ιδιαίτερα ενόψει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και της στάσης που βλέπουμε για αιτήματα πέρα των δυνατοτήτων της οικονομίας και μας ανησυχεί ότι το κρατικό μισθολόγιο τίνει πάλι να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο βαρίδι που δεν είναι έτοιμη η οικονομία ξανά να το σηκώσει και το ίδιο βλέπουμε δυστυχώς και με αιτήματα από εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα – βλέπε ταμεία υγείας, βλέπε αυξήσεις πέραν της παραγωγικότητας  και της ικανότητας της οικονομίας.

Όλα αυτά πρέπει να είναι συγκρατημένα διότι βλέπουμε ότι το Παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον δεν είναι και τόσο καλό. Δεν λέμε ότι μπαίνει σε ύφεση αλλά σίγουρα βλέπουμε και τις μεγάλες οικονομίες όπως Αμερική, Γερμανία ή θέματα όπως Brexit, Πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ – όλα αυτά επηρεάζουν και τον τουρισμό και άλλους τομείς της χώρας και δεν πρέπει να τα αγνοούμε και να μην τα λαμβάνουμε υπόψη στην εξίσωση όταν βάζουμε κάτω αιτήματα, διεκδικήσεις και σχεδιασμούς.»

Κυπριάνα Σταύρου