Οι στόχοι των εργοδοτών και εργαζομένων για το 2021

Σε ποια ζητήματα θα επικεντρωθούν το νέο έτος οι συντεχνίες - Τι δηλώνουν στην Brief

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τους στόχους των συντεχνιών για το 2021 καταγράφει η Brief, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, τους Γενικούς Γραμματείς της ΣΕΚ και ΠΕΟ, Ανδρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση, αντίστοιχα και τον Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΚΕΒΕ), Μάριο Τσιακκή, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του ΚΕΒΕ για το πως η Κύπρος θα αλλάξει τα δεδομένα που είναι αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και με ποιές κινήσεις θα δούμε ανάπτυξη στην οικονομία.

Ειδικότερα οι συντεχνίες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιοι οι στόχοι και οι επιδιώξεις των συντεχνιών για το 2021;». Οι απαντήσεις τους παρατίθενται αυτούσιες παρακάτω.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

 Μιχάλης Αντωνίου - Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

«Πρώτιστος στόχος της ΟΕΒ είναι να ξεμπερδεύουμε, να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό και σιγά σιγά να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε και προκάλεσε στην οικονομία, όλη αυτή η προσπάθεια αντιμετώπισης  της πανδημίας

Η επαναδραστηριοποίηση των τομέων που επηρεάστηκαν περισσότερο, η διαχείριση των προβλημάτων που θα έχουμε όταν ξανά θα επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας που είναι υποχρεώσεις που αν δεν τύχουν διαχείρισης θα καταπνίξουν την βιωσιμότητα και τις αντοχές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην πορεία την οποία έχουμε χαράξει για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας και δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα αναβαθμιστούν. 

Η ΟΕΒ έχει στρατηγικό σχεδιασμό για επαναφορά της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο ΑΑΑ, οπότε θα ξαναρχίσει η υλοποίηση, θα επικαιροποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και θα επανέλθουμε στην υλοποίηση των φάσεων που θεωρούμε αναγκαίες προκειμένου να πετύχουμε την τοποθέτηση της Κύπρου στο ΑΑΑ μέχρι το τέλος της δεκαετίας ως το 2030 και αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επικαιροποιηθούν μόλις τελειώσουμε με τα υπόλοιπα.»

Μάριος Τσιακκής - Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2020 εξελίχθηκε σε μια πολύ άσχημη χρονιά με την οικονομία μας. Λόγω των σαρωτικών σε εύρος και μεγάλων σε μέγεθος επιπτώσεων της πανδημίας, η θετική πορεία της οικονομίας μας ανατράπηκε, με αποτέλεσμα το 2021 να ξεκινά από μια άλλη χειρότερη αφετηρία η οποία ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί μόνο στους πρώτους μήνες.

Γνώμη του ΚΕΒΕ είναι ότι πέραν των μέτρων που λαμβάνονται για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, πρέπει να προωθηθούν και οι ακόλουθες ρυθμίσεις.

  • Η ανάγκη συγκράτησης των κρατικών δαπανών σε πλαίσια που να είναι υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά. Οι αντιπαραγωγικές δαπάνες, η χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό κρατικό μισθολόγιο πρέπει να μπουν στο στόχαστρο της νέας δημοσιονομικής πολιτικής.
  • Η άμεση προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (δημόσια υπηρεσία, δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ.), ώστε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Η πάταξη της γραφειοκρατίας από τις κρατικές υπηρεσίες και η ανάγκη εφαρμογής πρακτικών λογοδοσίας και μέτρησης της αποδοτικότητας για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας.
  • Η έμφαση σε αναπτυξιακούς σκοπούς, με αύξηση των κρατικών δαπανών σε έργα ανάπτυξης και υποδομές με άμεση υλοποίηση όλων των ώριμων έργων για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας.
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τη δημιουργία ενός νέου πιο διευρυμένου σε τομείς και με διαφορετικά κίνητρα, αξιόπιστου και διαφανούς επενδυτικού σχεδιασμού.
  • Η ενίσχυση των εξαγωγών.
  • Η προώθηση των νέων τομέων οικονομικής δράσης, όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η ιδιωτική ιατρική και εκπαίδευση, η πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη η κυκλική οικονομία, η γαλάζια ανάπτυξη και άλλοι.
  • Η στήριξη των παραδοσιακών τομέων του τουρισμού, των ακινήτων, της ναυτιλίας, των υπηρεσιών κλπ.

Πιστεύουμε ότι η Κύπρος όχι μόνο δεν μπορεί να χάσει άλλη μια χρονιά, λόγω της πανδημίας αλλά αντίθετα θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να βελτιώσουμε τα δεδομένα, ώστε το 2021 να εξελιχθεί καλύτερα.

Οι διεθνείς αγορές και οι εθνικές οικονομίες τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ξέραμε. Η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους σε πολλές χώρες θα οδηγήσει ενδεχομένως σε μείωση των επενδύσεων. Οι καταναλωτικές συμπεριφορές θα διαφοροποιηθούν ενώ θα δούμε αυξημένη χρήση των διαδικτυακών αγορών. Ηλεκτρονικό εμπόριο, περισσότερη τηλεργασία, αυξημένη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών θα μπουν πλέον πιο έντονα στην καθημερινότητά μας.

Το ΚΕΒΕ είναι αισιόδοξο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει όμως να πάρουμε τώρα τις σωστές αποφάσεις. Πολιτικό σύστημα, κοινωνικοί εταίροι και άλλοι εμπλεκόμενοι οφείλουμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε τα δεδομένα και κυρίως τις προοπτικές της οικονομίας.»

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ανδρέας Μάτσας - Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ

«Αντιλαμβάνεστε ότι πολλά θα κριθούν και από την πορεία της πανδημίας, κατά πόσο θα υπάρξει δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος για να μπορέσουμε σιγά σιγά να επανερχόμαστε στην ομαλότητα. Προτεραιότητα είναι στα εργασιακά να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την στήριξη της απασχόλησης και των εργαζομένων και στοχευμένα εκεί όπου συνεχίζεται να υπάρχει η ανάγκη και της επιχειρηματικότητας σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή είναι προτεραιότητα η ανανέωση συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή θα λήξουν το επόμενο διάστημα. Ήδη για να μην δημιουργείτε μια ισοπεδωτική εικόνα, στις περιπτώσεις που έχουμε ανανεώσει συλλογικές συμβάσεις το τελευταίο διάστημα έχουμε πετύχει την παραχώρηση και μισθολογικών ωφελημάτων αλλά και βελτίωσης των παρεμφερών ωφελημάτων. Αναμένουμε με την επέκταση της συμφωνίας για την ATA για ακόμα ένα χρόνο, έτσι ώστε να διαπραγματευτούμε πλήρη επαναφορά της εντός το 2021. 

Βέβαια τίθενται και ζητήματα σε σχέση με την διαχείριση της ψηφιοποιημένης πλέον οικονομίας και αγοράς εργασίας μέσα από την ενσωμάτωση στις συλλογικές συμβάσεις παραμέτρων που ρυθμίζουν και την τηλεργασία αλλά και άλλες μορφές που μπορούν να διαχειριστούν καλυτέρα το ψηφιοποιημένο περιβάλλον. 

Είναι ανοικτό το θέμα του κατώτατου μισθού, είναι σημαντικό το ότι έχει επέλθει συμφωνία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέματα συνταξιοδοτικού είναι ανοικτά, περαιτέρω ενίσχυση των ταμείων προνοίας, μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι  ανοικτές και είναι ευκαιρία τώρα να προχωρήσουν να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας, να τις προωθήσουμε.

Σημαντικά είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σε σχέση με την Κυβέρνηση και σε σχέση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και την ίδια στιγμή να αποφορτώσουμε την εργασία από την φορολόγηση ή να περιορίσουμε την φορολόγηση της εργασίας.

Είναι πολλά ζητήματά που είναι ανοικτά και που ενισχύεται & αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο και το κάλεσμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν αναφερόταν στην άντληση Ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Κύπρο, την ανάγκη εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών και των οργανωτικών οργανώσεων για να είναι όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο το αποτέλεσμα.

Εμείς δίνουμε και ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανθεκτικότητας της οικονομίας, στο οποίο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν και την απασχόληση και το περιβάλλον και την ψηφιοποίηση πλέον της αγοράς της εργασίας/οικονομίας.

Όλα αυτά είναι μια σειρά από ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, αξιοποιώντας και το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας.»

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάμπης Κυρίτσης - Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ

«To 2021 ανατέλλει μέσα από ένα ζοφερό δυστυχώς ορίζοντα. Η οικονομική κρίση τραβά σε μάκρος, με σκληρές επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους και γενικότερα τους αδύνατους της κοινωνίας.

Η κατάσταση επιβάλλει την συνέχιση και την διεύρυνση των πολιτικών στήριξης από το κράτος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Απαιτούμε μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την αυθαιρεσία με προτεραιότητα την κατοχύρωση ελάχιστων μισθών και όρων απασχόλησης μέσα από νομοθετική υποχρέωση για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Τη θεσμοθέτηση μηχανισμού για τον καθορισμό κατώτατων μισθών και για εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις

Η πανδημία και η κρίση που την ακολουθεί, έχει επαναβεβαιώσει ότι αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν είναι τις σκληρές, αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αλλά περισσότερο κοινωνικό κράτος, περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Το ΓΕΣΥ συνεχίζει να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για σωστή λειτουργία του ΓΕΣΥ είναι να υπάρχουν δυνατά, σωστά στελεχωμένα δημόσια νοσηλευτήρια. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα πολύ λίγα έπραξε για να είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ και ο παράγοντας εξισορρόπησης του συστήματος.

Διεκδικούμε ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων, επαναξιολόγηση της μείωσης κατά 12% για όσους λαμβάνουν σύνταξη στο 63 ο έτος της ηλικίας τους, βελτίωση των προϋποθέσεων για παροχή σύνταξης ανικανότητας και τροποποίηση των διαδικασιών και του τρόπου εξέτασης των αιτήσεων στο Τ.Κ.Α. έτσι που να μην παρουσιάζονται τα σημερινά φαινόμενα των πολύμηνων καθυστερήσεων.

Διεκδικούμε ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής στέγης, παγοποίηση των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης και παράταση της αναστολής δόσεων στεγαστικών δανείων για άτομα που έχουν μειωμένο εισόδημα λόγων Κορωνοϊού. 

Πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας, με τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών ώστε να είναι σε θέση να εργάζεται απρόσκοπτα και να διεκδικεί στην πράξη το δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισότητα στις ευκαιρίες.

Διεκδικούμε στήριξη της συλλογικής διαπραγμάτευσης και ξεκάθαρη υπεροχή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των προσωπικών συμβολαίων. Αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης καθώς και προστασία από αρρύθμιστες «ευέλικτες» δήθεν, μορφές απασχόλησης.

Το μήνυμα της ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους ενόψει της νέας χρόνιας, είναι ότι μόνο με την ισχύ της οργανωμένης δράσης και της συλλογικής εκπροσώπησης, είμαστε σε θέση να σφραγίζουμε τις εξελίξεις, προστατεύοντας έτσι τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Άλλος αποτελεσματικός δρόμος δεν υπάρχει.»

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ιωσήφ Αναστασίου - Πρόεδρος ΔΕΟΚ

«Αναμφισβήτητα οι εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της ΔΕΟΚ για το 2021 επηρεάζονται από την πανδημία η οποία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού και οικονομικού μας βίου.

Η κρίση του COVID19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη της δημιουργίας ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που να παρέχει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα πρόσβασης όλων των πολιτών σε δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η στέγη, η αξιοπρεπής απασχόληση και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων θα διεκδικήσουμε αυξήσεις και παρεμφερή ωφελήματα σύμφωνα με την κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και της κάθε επιχείρησης. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε όμως υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αφορμή τον COVID19. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν την τελευταία πενταετία οι μισθοί δεν παρουσίασαν αντίστοιχη βελτίωση.

Ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ευνόησε τα πλατιά εισοδηματικά στρώματα καθώς το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία της Eurostat βρίσκεται ακόμα στα επίπεδα του 2014.

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές διεκδικήσεις οι προτεραιότητες της ΔΕΟΚ επικεντρώνονται στους ακόλουθους στόχους:

  • Στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα πλαίσια του ΓΕΣΥ και στις συνθήκες της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε.
  • Στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Στην άμεση έναρξη διαλόγου για θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού στην βάση των παραμέτρων που θέτει η πρόσφατη πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στην αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας για να είναι πιο αποτελεσματικές.
  • Στην ενίσχυση και καθολική εφαρμογή των Ταμείων Προνοίας ώστε να καταστούν πραγματικός συνταξιοδοτικός πυλώνας.
  • Στην δημιουργία υπηρεσίας κοινωνικής ένταξης μεταναστών σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της Κύπρου.
  • Στην διαμόρφωση ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής.
  • Στην εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων για το εργατικό δυναμικό.
  • Στην μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί ο αναδιανεμητικός του ρόλος διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Επίσης η ΔΕΟΚ διεκδικεί τερματισμό του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με μεγάλα κενά στην ασφαλιστική τους κάλυψη που οφείλονται στην μητρότητα.
  • Στην ενσωμάτωση κοινωνικής ρήτρας στις συλλογικές συμβάσεις η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων.»
Κυπριάνα Σταύρου