Οι τομείς που έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας το δίμηνο

Πόσοι άνεργοι βρήκαν εργασία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και σε ποιους τομείς

Στο χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2009 υποχώρησε τον περασμένο μήνα η ανεργία, αφού, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε στα 19.740 πρόσωπα.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, το πρώτο δίμηνο του έτους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας συνολικά 464 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 208 βρήκαν δουλειά τον Ιανουάριο και τα 256 τον Φεβρουάριο.

Ποιοι τομείς, όμως, είναι αυτοί που απορρόφησαν τους περισσότερους ανέργους και σε ποια επαγγελματική κατηγορία ανήκουν; Σε ποια επαρχία άνοιξαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας και πόσοι άνδρες και γυναίκες βρήκαν δουλειά; Η Brief ανέτρεξε στα σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και βρήκε τις απαντήσεις.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Κατά οικονομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η Στατιστική Υπηρεσία, κατά οικονομική δραστηριότητα, οι περισσότερες τοποθετήσεις ανέργων έγιναν στον τομέα των κατασκευών. Συνολικά το δίμηνο στον τομέα βρήκαν εργασία 98 άτομα, εκ των οποίων τα 34 τον Ιανουάριο και τα 64 τον Φεβρουάριο.

Επίσης, ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευών μηχανοκίνητων οχημάτων, απορρόφησε συνολικά 96 άτομα, εκ των οποίων τα 51 εντάχθηκαν στην εργασία τον Ιανουάριο και τα 45 τον Φεβρουάριο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο τομέας της μεταποίησης στον οποίο βρήκαν εργασία το πρώτο δίμηνο του 2020 συνολικά 76 άτομα, εκ των οποίων 44 τον Ιανουάριο και 32 τον Φεβρουάριο, ενώ και ο τομέας δραστηριοτήτων υπηρεσιών καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης απορρόφησε σημαντικό αριθμό ανέργων και συγκεκριμένα 54 άτομα. 16 τον Ιανουάριο και 38 τον Φεβρουάριο.

Την πρώτη 5άδα συμπληρώνει ο τομέας των Διοικητικών και Υποστηρικτικών Δραστηριοτήτων, στον οποίο βρήκαν εργασία 22 άτομα (10 τον Ιανουάριο και 12 τον Φεβρουάριο), ενώ 21 άτομα (12 τον Ιανουάριο και 9 τον Φεβρουάριο) βρήκαν εργασία στον τομέα δραστηριοτήτων σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Κατά επαγγελματική κατηγορία

Ανά επαγγελματική κατηγορία, τώρα, σχεδόν οι μισές τοποθετήσεις ανέργων αφορούσαν καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτους εργάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 243 άτομα της κατηγορίας αυτής βρήκαν δουλειά. Από αυτούς, τα 102 άτομα τον Ιανουάριο και τα 141 τον Φεβρουάριο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι τεχνίτες παραγωγής με 77 άτομα αυτής της κατηγορίας να εντάσσονται στην αγορά εργασίας, εκ των οποίων οι 31 τον Ιανουάριο και 46 τον Φεβρουάριο, ενώ ακολουθούν οι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές, όπου εργοδοτήθηκαν 56 άτομα (40 τον Ιανουάριο και 16 τον Φεβρουάριο).

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι γραφείς, δακτυλογράφοι και ταμίες όπου βρήκαν δουλειά 39 άτομα, εκ των οποίων 14 τον Ιανουάριο και 25 τον Φεβρουάριο, και στην πέμπτη θέση κατατάσσονται οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί με 20 τοποθετήσεις (10 τον Ιανουάριο και 10 τον Φεβρουάριο).

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ανέργους που βρήκαν εργασία, οι 16 ανήκουν στην επαγγελματική κατηγορία Τεχνικοί Βοηθοί, οι 9 στην κατηγορία χειριστών μηχανών-συναρμολογητών, 2 στην επαγγελματική κατηγορία Διευθυντών και Διοικητικών Λειτουργών και 2 στην κατηγορία γεωργοί και ειδικευμένοι γεωργικοί εργάτες.

Κατά επαρχία και φύλο

Σύμφωνα, ακόμη, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε επίπεδο επαρχιών, η Λεμεσός απορρόφησε τους περισσότερους ανέργους το δίμηνο, αφού τον Ιανουάριο βρήκαν εργασία 71 άτομα και τον Φεβρουάριο 101. Δηλαδή, στην συμπρωτεύουσα βρήκαν δουλειά 172 άτομα.

Την Λεμεσό ακολουθεί η Λευκωσία με 159 τοποθετήσεις, εκ των οποίων οι 77 τον Ιανουάριο και οι 82 τον Φεβρουάριο και οι Πάφος με 84, 42 τον Ιανουάριο και 42 τον Φεβρουάριο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στην επαρχία Λάρνακας βρήκαν συνολικά τους πρώτους δύο μήνες του έτους 42 άτομα, 15 τον Ιανουάριο και 27 τον Φεβρουάριο, ενώ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 7, 3 τον Ιανουάριο και 4 τον Φεβρουάριο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το δίμηνο βρήκαν δουλειά 290 άνδρες, εκ των οποίων οι 126 τον Ιανουάριο και 164 τον Φεβρουάριο, και 174 γυναίκες, εκ των οποίων οι 82 τον Ιανουάριο και οι 92 τον Φεβρουάριο.
 

Κυπριάνα Σταύρου
 
1729