Οι τράπεζες «ψωνίζουν» υπαλλήλους από το πάνω ράφι - Πίνακες

Το μορφωτικό επίπεδο των τραπεζικών υπαλλήλων αλλά και η μάχη των φύλων στις τράπεζες - Στοιχεία

Οι τράπεζες στην Κύπρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Είναι ένα βασικός πυλώνας της οικονομικής ζωή του τόπου και κεντρικός συστημικός παίχτης για την οικονομία της χώρας. Αυτός από μόνος του είναι βασικός κανόνας για ωθήσει να «ψωνίζουν» οι τράπεζες υπαλλήλους από το πάνω ράφι της αγοράς εργασίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πριν την «πτώση» της Λαϊκής Τράπεζας και το κούρεμά των καταθέσεων  ήταν κοινώς αποδεχτό ότι για μια ψηλή εξασφάλιση στην αγορά εργασία ή τραπεζικός υπάλληλος έπρεπε να γίνεις η δημόσιος υπάλληλος και δη εκπαιδευτικός. Οι εισακτέες εξετάσεις στον τραπεζικό τομέα, ίσως να είχαν πριν μια δεκαετία, πιο βαρύνουσα σημασία, μια διαφορετική αίγλη από τις κυβερνητικές αφού υπήρχε το πλαφόν στην γενική βαθμολογία για να μπορείς απλά να τις παρακαθήσεις.

Όσο αφορά την εξέλιξη των υπαλλήλων η εμπειρία και η παλαιότητα δεν ήταν το κύριο προσόν για προαγωγή αλλά τα πτυχία και οι γνώσεις. Αυτό οδήγησε μια μεγάλη μερίδα νέων να κατευθυνθεί σε οικονομικές σπουδές και τις λογιστικές,  σε ένα μεγάλο βαθμό μπορούσε ο τραπεζικό τομέας τότε να τους απορροφήσει. 

Αυτό από μόνο βοήθησε τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα να συσσωρεύσουν υπαλλήλους με υψηλό μορφωτικό δείχτη, ουσιαστικά είχαν την δυνατότητα να επιλέγουν την αφρόκρεμα του εργατικού δυναμικού. 

Από το 2016 και μετά το μορφωτικό πτυχίο των τραπεζικών υπαλλήλων σταθεροποιείται . Το 2016 για την ακρίβεια το 50% των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν κάτοχοι τουλάχιστον ενός πανεπιστημιακού πτυχιακού τίτλου. Το σημαντικό που καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία στον πιο κάτω πίνακα είναι ότι το 44% των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν κάτοχοι και μεταπτυχιακού τίτλου. Μόλις το 6% δεν ήταν κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου.

Το 2017  το ποσοστό το μη κατόχων πανεπιστημιακού τίτλου στις τάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων  έπεσε στο πολύ χαμηλό 2% . Το υπολειπόμενο 4% διαμοιράστηκε στους κατόχους πτυχίου και στους κατόχους και μεταπτυχιακού τίτλου. Οι κάτοχοι μόνο πτυχίου είχαν ανεβεί στο  52% και οι κάτοχοι και μεταπτυχιακού στο 46% αντίστοιχα.

Κατά το 2018 η διαφοροποίηση δεν ήταν μεγάλου εύρους . Παρόλες τις μειώσεις του προσωπικού από όλες τις τράπεζες αλλά και τις γενικές ανακατατάξεις στο χώρο δεν άλλαξε και τόσο το σκηνικό στο μορφωτικό επίπεδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου ήταν 51% ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ήταν στο 45%. 

Σημείωση σημαντική είναι ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι που εμφανίζονται χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο, μπορεί να είναι κάτοχοι κολεγιακού διπλώματος, γνώστες της Αγγλικής γλώσσας αλλά και διπλώματά πιο χαμηλού επιπέδου στην λογιστική.

Σημαντικό παράδοξο των υπαλλήλων των τραπεζικών ιδρυμάτων, σε σύγκριση με άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας, είναι και κατανομή τους ανά φύλο. Οι γυναίκες στους αριθμούς αποτελούν το ισχυρό φύλο καθ΄ όλη την τριετία 2016 -18. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το 2016 από το σύνολο των 7,976 υπαλλήλων, πάνω από 4,500 ήταν γυναίκες. Το 2017 και παρά την ελαφριά πτώση στον αριθμό των τραπεζοϋπαλλήλων οι γυναίκες κρατούν τα σκήπτρα στους αριθμούς τουλάχιστον. Από του 7,713 υπαλλήλους στο σύνολο, κοντά στις 4,500 πάλι είναι γυναίκες όπως βλέπουμε και στον πιο κάτω πίνακα. Το 2018 και με σημαντική αύξηση στο σύνολο του αριθμού των υπαλλήλων οι γυναίκες διατηρούν τα σκήπτρα. Από τους 9,869 υπαλλήλους οι γυναίκες ήταν 5,970.

Το 2019 θα είναι σημαντικό όσο αφορά, το μορφωτικό επίπεδο , αλλά και τους αριθμούς και την κατανομή τους σε φύλλο των τραπεζικών υπαλλήλων. Σημαντικό είναι το 2019 γιατί θα προστεθούν και οι αριθμοί σε όλες τι επιμέρους κατηγορίες που εξετάσαμε και θα αφορούν την εξαγορά της Συνεργατικής Τράπεζας αλλά και το προσωπικό της που πήρε εθελούσια έξοδο κατά την εξαγορά και απορρόφηση της από την Ελληνική Τράπεζα.

Ευαγόρας Προκοπίου