Οικονομία: Πυξίδα οι γεωπολιτικές εξελίξεις & οι επιπτώσεις τους

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία

•    Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία

•    Στο επίκεντρο η νομισματική πολιτική και η άρση μέτρων στήριξης

•    Αβεβαιότητα και αυξημένος πληθωρισμός

ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους οικονομικούς αναλυτές για το υπόλοιπο της χρονιάς και το 2023.
Ως δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η άρση των προσωρινών μέτρων στήριξης των εισοδημάτων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

>>Διαβάστε επίσης: ΓεΣΥ: Οι καταχρήσεις προτεραιότητα για τον νέο Πρόεδρο ΟΑΥ<<

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «η πρόβλεψη για την οικονομική δραστηριότητα υπόκειται σε συνεχείς αβεβαιότητες και αυξανόμενους κινδύνους και ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο». Χαρακτηριστικά μπορεί να λεχθεί ότι ανάμεσα στις κύριες προκλήσεις – κινδύνους είναι:

Πρώτο, η συνεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς με αυτή αυξάνεται η αβεβαιότητα και ισχυροποιείται ο πληθωρισμός.

Δεύτερο, η πιθανή νέα εκδήλωση κύματος πανδημίας με νέα στελέχη που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. 

Τρίτο, η χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

>>> Διαβάστε επίσης: ΓεΣΥ: Ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά <<<

Ωστόσο το υπαρκτό μεγάλο πρόβλημα συνδέεται με τους αυξημένους κινδύνους του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι διεθνείς τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.

Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν πως οι κίνδυνοι για την οικονομία, απορρέουν επίσης και από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα από τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας. 

Να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του πολέμου παρατηρείται μια εντονότερη επιβράδυνση του ΑΕΠ και πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ταυτόχρονα με την αυξημένη αβεβαιότητα και τους χρηματοπιστωτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. 

Ήδη, ο πόλεμος ενίσχυσε τις διαταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων και οδηγεί σε κάμψη την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. 

Μόνο ο πληθωρισμός έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 40ετίας και εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός παγκοσμίως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς τροφοδοτείται από τις επιπτώσεις του πολέμου, τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων και από τη σταδιακή ενσωμάτωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. 

Η ενεργειακή κρίση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και τους ονομαστικούς μισθούς, ενισχύοντας τους κινδύνους για αρνητικές εξελίξεις στις τιμές και τους μισθούς.

Χρύσω Αντωνιάδου