Οικονομικές επιλογές για οικία σε Κοκκινοτριμιθιά & Π. Πολεμίδια

  • Ποιες αιτήσεις είναι ακόμη ανοιχτές για να υποβάλετε αίτηση 
  • Βήμα - Βήμα η υποβολή της αίτησης μέχρι την απάντηση από ΚΟΑΓ
  • Τι γίνεται αν ψάχνετε οικία σε περιοχή που δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Νεαρά ζευγάρια, οικογένειες που αυξάνονται τα μέλη της ή και μονήρη άτομα, έχουν ως στόχο να αποκτήσουν την δική τους κατοικία ή διαμέρισμα, αλλά  το κόστος για το χτίσιμο ή την αγορά ενός σπιτιού φαίνεται απομακρυσμένο από την οικονομική κατάσταση μιας μέτρια αμειβόμενης οικογένειας.

Για να καλύψει αυτή την ανάγκη ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), έχει ανακοινώσει και τρέχει από τα μέσα του 2020 το πρόγραμμα ‘’Αγορά Κατοικίας Σχέδιο Στέγασης Μέτρια Αμειβομένων’’ με βάση εισοδηματικά και άλλα κριτήρια διαθέτοντας νέες κατοικίες σε προσιτή τιμή.

H Brief μίλησε με το πλέον αρμόδιο άτομο, τον Μάριο Πελεκάνο, Πρόεδρο του ΚΟΑΓ, ρωτώντας τον ποιες αιτήσεις είναι τώρα ανοιχτές ώστε οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αιτηθούν καθώς και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι δικαιούχοι και ποια τα σχέδια του ΚΟΑΓ για το μέλλον.

Αυτές οι αιτήσεις είναι ακόμη ανοιχτές για να υποβάλετε αίτηση 
Ο κ. Πελεκάνος είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση δύο αναπτυξιακών έργων που αφορούν τη διαίρεση γης και ανέγερση 15 οικιστικών μονάδων στα Πάνω Πολεμίδια και 8 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι για αυτές τις δύο περιοχές καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση του ΚΟΑΓ άμεσα.

Εν τω μεταξύ και τα δύο έργα θα ολοκληρώνονταν στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά λόγω την τρέχουσας κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Δεύτερη ευκαιρία για ενδιαφερόμενους σε Κοκκινοτριμιθιά
Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, ο ΚΟΑΓ εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις για απόκτηση πρώτης κατοικίας στην Κοκκινοτριμιθιά, παρά την αρχική ανακοίνωση που έθετε την 31 Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.
«Επειδή οι επιλέξιμες αιτήσεις από αυτές που έγιναν, είναι λιγότερες από τις διαθέσιμες οικίες που διαθέτει ο ΚΟΑΓ, συνεχίζουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, είπε στην Brief.

Τόνισε μάλιστα, ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιον να αιτηθεί για οικία στην Κοκκινοτριμιθιά, εφόσον πληροί τα κριτήρια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Tι γίνεται στη Λεμεσό
Οι αιτήσεις για τη Λεμεσό και συγκεκριμένα για τις 15 οικίες που θα διατεθουν στα Πάνω Πολεμίδια, είναι πολύ περισσότερες όπως μας είπε ο κ. Πελεκάνος, αλλά θα εξεταστούν και θα παραχωρηθούν σε όσους πληρούν τα κριτήρια ακολουθώντας το σύστημα επιλογής που ο ΚΟΑΓ χρησιμοποιεί για να εντοπίσει τους επιλέξιμους.

Βήμα - Βήμα η υποβολή της αίτησης μέχρι την απάντηση από ΚΟΑΓ
Μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίδα του ΚΟΑΓ, επιλέγοντας την καρτέλα Αναπτυξιακά έργα και μετά Διαθέσιμα έργα, βλέπει ποια έργα είναι διαθέσιμα, όπως στη φωτογραφία πιο κάτω:

Δ

Έπειτα ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την αίτηση του με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

>>> Δείτε την αίτηση εδώ <<<

Ποιος θα επιλεγεί
«Ουσιαστικά εμείς ως ΚΟΑΓ, λίγο καιρό πριν ολοκληρωθούν τα έργα θα πάρουμε όλες τις αιτήσεις και θα εντοπίσουμε τους δικαιούχους.

Μετά οι επιλέξιμες αιτήσεις θα αξιολογηθούν μέσω ενός συστήματος/διαδικασίας που έχουμε δημιουργήσει, ώστε να γίνει μια κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων για το ποιοι έχουν την δυνατότητα να πάρουν κάποιο δάνειο για να αγοράσουν κάποιο από τα ακίνητα που διαθέτουμε και να μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους .

Αφού αξιολογήσουμε τις αιτήσεις γίνεται πλέον μια βαθμολόγηση - αν μπορώ να το αποκαλέσω έτσι- όπου βλέπουμε ποια νοικοκυριά είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη, για παράδειγμα από πόσα μέλη αποτελείται ένα νοικοκυριό - δηλαδή βλέπουμε λίγο περισσότερο το ποιοτικό στοιχείο της κάθε περίπτωσης και καταλήγουμε στο σε ποιους θα πουληθούν τα ακίνητα.

Στις περιπτώσεις που τα άτομα αυτά είναι πολύ περισσότερα από τα διαθέσιμα σπίτια/διαμερίσματα γίνεται κλήρωση.

Οι δικαιούχοι 
Δικαιούχος που μπορεί να κάνει αίτηση είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ́Ένωσης που είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου με νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο για 5 χρόνια.  

Επίσης δεν πρέπει να κατέχει ή να κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος/α του ως ζεύγος.  

Απαιτείται επίσης η τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων για απόκτηση στέγης.

Τα κριτήρια
Για να μπορεί κανείς να κάνει αίτηση, πρέπει τα ετήσια μικτά εισοδήματα ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας να μην υπερβαίνουν τις: 
kr


>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι χαμηλές τιμές του ΚΟΑΓ σε κατοικίες
Αναφορικά με το κόστος των οικιών που είναι ήδη διαθέσιμες, ανέρχεται στις 170.500 ευρώ. Ο κ. Πελεκάνος μας ανέφερε πως οι τιμές αν και δεν μπορούν να προβλεφθούν από τώρα, πριν δηλαδή την ολοκλήρωση των έργων και την μελέτη που κάνει ο ΚΟΑΓ όσον αφορά το κόστος για το χτίσιμο τους, τα έξοδα του Οργανισμού κ.ά, εντούτοις δεν αναμένεται να είναι αισθητά διαφοροποιημένη προς τα κάτω ή προς τα πάνω σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές.

«Το κόστος ανέγερσης οικίας αναμένεται περίπου στα ίδια επίπεδα, γιατί το κόστος απόκτησης της γης παραμένει αναλλοίωτο αφού μιλάμε για γη που απέκτησε ο ΚΟΑΓ πριν πάρα πολλά χρόνια και για την Κοκκινοτριμιθιά και για τα Πολεμίδια. Επομένως, δεν τίθεται θέμα να ακριβώνει γιατί ακρίβωσε η αξία της γης», επεσήμανε

Ψάχνετε οικία σε περιοχή που δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο
Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ δήλωσε στην Brief πως στόχος είναι μέχρι το 2023 ο ΚΟΑΓ να χτίζει τουλάχιστον 60 μονάδες τον χρόνο.

Μάλιστα υπενθυμίζουμε πως τα προγραμματισμένα project του ΚΟΑΓ έχουν ως εξής:

Ο ΚΟΑΓ προγραμματίζει την ανέγερση κατοικιών στις εξής περιοχές:

  • Κοκκινοτριμιθιά (Λευκωσία): 37 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί το τέλος του 2021

  • Καϊμακλί (Λευκωσία): 16 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί το τέλος του 2021

  • Λάρνακα Ενορία Σωτήρος: 21 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί  το τέλος του 2022

  • Λάρνακα Άγιος Νικόλαος: 37 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί το τέλος του 2022

  • Πολεμίδια (Λεμεσός): 59 σπίτια - Θα είναι έτοιμα το 2023

«Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει οικία/διαμέρισμα και πληροί τα κριτήρια, μπορεί να κάνει αίτηση ακόμα και αν ενδιαφέρεται για περιοχή στην οποία δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη κάποιο project, όπως είναι το παράδειγμα της Λάρνακας, που μέχρι στιγμής δεν έχει δρομολογηθεί κάτι», τόνισε.

«Ο ΚΟΑΓ», υπογράμμισε ο κ. Πελεκάνος, «κρατάει στο αρχείο του τις αιτήσεις και επειδή ετοιμάζει κι άλλα σχέδια στο μέλλον, καλό είναι ο κόσμος που ενδιαφέρεται να κάνει την αίτηση του και στην πορεία εμείς θα επικοινωνήσουμε με τους επιλεξιμους ενδιαφερόμενους».
 

Ξένια Προδρόμου
PROSITI.pdf202.18 KB
 
1625