Οικονομική Διπλωματία: Σε φουλ εξέλιξη η προώθηση της οικονομίας

ΥΠΕΞ, κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έχουν ενεργό ρόλο στην Οικονομική Διπλωματία

Τι δηλώνει η Επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Ειρήνη Γεωργαλλά

Το Υπουργικό ενέκρινε την Παρασκευή (8/10) την Στρατηγική της Οικονομικής Διπλωματίας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2023. Με τη Στρατηγική Οικονομικής Διπλωματίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις Διπλωματικές του Αποστολές και όχι μόνο, αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας, όπως αυτά καθορίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για το όλο ζήτημα βρέθηκε προσκεκλημένη στην εκπομπή Business Hour by Brief η Επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Ειρήνη Γεωργαλλά και η οποία ανέλυσε όλα όσα αφορούν την στρατηγική, επεξηγώντας παράλληλα τόσο το τι περιλαμβάνει, όσο και το ποια οφέλη αναμένεται να προκύψουν για την Κύπρο

Όπως σημείωσε η κα. Γεωργάλλα με τον όρο «Οικονομική Διπλωματία» εννοούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ένα κράτος που στόχο έχουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης και την αποτελεσματικότερη προώθηση των οικονομικών του συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα των εξωτερικών του σχέσεων, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως αφορά ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που εκτείνονται από τον στόχο για αύξηση της ευημερίας μιας χώρας, έως και την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας μέσω της χρήσης χρηματοοικοινομικών εργαλείων, είτε ως κίνητρα, είτε ως κυρώσεις. 

Ως παραδείγματα των πιο πάνω η κα. Γεωργάλλα ανέφερε πως η στρατηγική περιλαμβάνει δράσεις όπως η προώθηση των εξαγωγών και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας και η ανάπτυξη και η προβολή της εικόνας μιας χώρας (nation branding)

Η κα. Γεωργάλλα επεσήμανε επίσης πως δεν είναι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει ρόλο στην Οικονομική Διπλωματία, αλλά και όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα σε οικονομικές πολιτικές ή σε πολιτικές που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και έχουν διεθνή πτυχή, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως στην εξίσωση μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας, (σ.σ. επιχειρήσεις, επενδυτές, οργανωμένα σύνολα τους) ειδικά όταν οι επαφές τους στις ξένες χώρες ξεκινούν ή διευκολύνονται από την διπλωματική υπηρεσία του κράτους. 

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο Business Hour η κα. Γεωργάλλα: 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
1729