Οκτώ Βουλευτές πάνε Αγρό, Κυπερούντα και Κακοπετρία για 3 θέματα

Τα 3 θέματα που θα συζητηθούν και πώς εξελίσσεται η προσπάθεια κατοχύρωσης κυπριακών προϊόντων ως ΠΟΠ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Επίσκεψη σε τρεις ορεινές κοινότητες της περιοχής Τροόδους και δη τις κοινότητες Κακοπετριάς, Κυπερούντας και Αγρού, θα πραγματοποιήσει σήμερα (29/9) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τρία θέματα. 

Τα θέματα αυτά είναι:
1/
Η προσπάθεια πιστοποίησης των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής Τροόδους.

2/ Οι σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Τουρισμού για δημιουργία του branding της περιοχής Τροόδους μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό.

3/ Η νέα νομοθεσία για την οικοτεχνία και την μεταποίηση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας της και αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην επίσκεψη κλήθηκαν να παρουσιαστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και οι Κοινοτάρχες Κακοπετριάς, Κυπερούντας, Αγρού, Αγίου Θεοδώρου Πιτσιλιάς, Αγίου Ιωάννη, Αγριδιών, Αγρού, Αμιάντου, Δυμών, Ζωοπηγής, Κάτω Μύλου, Κυπερούντας, Πελενδριού, Ποταμίτισσας, Χανδριών. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Ο Αναστασιάδης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω Covid-19 <<<

Σε δηλώσεις του στην Brief ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης «η Επιτροπή θα δει επί τόπου βιοτεχνίες στην ύπαιθρο, παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζονται σε σπίτια, τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και στην νέα νομοθεσία για την οικοτεχνία, και να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για τα σοβαρότατα θέματα που συζητά και αφορούν τις ορεινές κοινότητες». 

Όπως είπε, «το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει το branding ως ένα από τους κύριους του στόχους της Εθνικής Στρατηγικής μαζί με την προώθηση του αγροτουρισμού και πιστεύουμε πως, με την νέα Στρατηγική για τον Τουρισμό θα ενισχυθεί το θέμα της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στην ύπαιθρο, δημιουργώντας το λεγόμενο branding για κάθε περιοχή όπως, για προϊόντα Τροόδους, προϊόντα Κρασοχωρίων, προϊόντα Κοκκινοχωρίων, κ.ο.κ.».

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «κατά την επίσκεψη θα τονίσουμε και θα διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους των περιοχών για την στήριξη της πολιτείας στην δύσκολη προσπάθεια κατοχύρωσης των παραδοσιακών προϊόντων και θα τους ενημερώσουμε και για μία σημαντική εξέλιξη».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο κράτος τα έξοδα ετοιμασίας φακέλου για προϊόντα ΠΟΠ
Ερωτηθείς ποια είναι αυτή η εξέλιξη και πόσο σημαντική θεωρείται, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως, «μετά από πίεση που άσκησε η Επιτροπή, το κράτος αναλαμβάνει όλο το κόστος για την εγγραφή και πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων, ενώ μέχρι σήμερα το κόστος της εγγραφής το αναλάμβαναν οι ίδιοι οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να εγγράφουν ελάχιστα παραδοσιακά προϊόντα μέχρι τώρα». 

«Ο κάθε παραγωγός ή ομάδα παραγωγών που παράγει παραδοσιακό προϊόν, το οποίο θέλει να γίνει Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) δεν θα καταβάλλει τα έξοδα εγγραφής του προϊόντος, αλλά το κράτος», εξήγησε σημειώνοντας πως «με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα ‘ξεκλειδώσει’ και θα ενισχυθεί η προσπάθεια πιστοποίησης παραδοσιακών προϊόντων, γιατί πέραν από το οικονομικό κόστος, δεν μπορείς να αναμένεις από ένα αγρότη ή παραγωγό, ο οποίος παράγει ένα παραδοσιακό προϊόν, να ετοιμάσει την αίτηση και να υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να κάνει τις μελέτες για να μπορέσει να εγγράψει το προϊόν του στον κατάλογο των ΠΟΠ».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, ακόμη, πως ήδη υπάρχει δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου ότι σχετικά κονδύλια θα συμπεριληφθούν και στον προϋπολογισμό του για το 2021, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

«Θέση μας ήταν ανέκαθεν ότι έπρεπε αυτή την δουλειά να την αναλάβει κεντρικά το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και πιθανότατα και με τα κρατικά Πανεπιστήμια – Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, να ετοιμάζουν για λογαριασμό του παραγωγού τον φάκελο, να καταβάλλει το κόστος και ο παραγωγός απλώς να βάζει την υπογραφή του και μας ικανοποιεί αρκετά το γεγονός πως αυτή η πρόταση υιοθετείται», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να πω ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία πάρα πολύ καλή νομοθεσία για τα παραδοσιακά προϊόντα, η οποία αποφέρει και σημαντικά έσοδα στο κράτος, την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο γιατί έχουμε 10άδες αν όχι 100άδες παραδοσιακά προϊόντα τα οποία μπορούμε να τα κατοχυρώσουμε ως ΠΟΠ, να τα προστατεύσουμε και να προωθήσουμε», επεσήμανε. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ποιο το κόστος ετοιμασίας φακέλου για πιστοποίηση προϊόντων
Κληθείς να αναφερθεί στο κόστος ετοιμασίας φακέλου για πιστοποίηση προϊόντων ως ΠΟΠ, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για παράδειγμα, εξήγησε, «για πιστοποίηση των αλλαντικών Πιτσιλιάς, ένας αγώνας αρκετών χρόνων που φαίνεται να βρίσκεται προς το τέλος του, έχουν δαπανηθεί γύρω ή και περισσότερες από 30.000 ευρώ».

«Λογικά, όμως, για ένα προϊόν το οποίο είναι εύκολο και δεν χρειάζονται πολλά στοιχεία για την πιστοποίησή του, το κόστος κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ», ανέφερε περαιτέρω.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά προϊόντα – Πόσα έχουν κατοχυρωθεί
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τόνισε, παράλληλα, ότι «πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η προσπάθεια πιστοποίησης παραδοσιακών προϊόντων γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά προϊόντα, όπως είναι το χαλούμι, ο σιουσιούκος, τα γλυκά του κουταλιού, παστελάκι της Ανώγυρας, το τερατσόμελο, η ζιβανία, κ.ά.».

«Υπάρχουν πάρα πολλά παραδοσιακά προϊόντα που πρέπει να πιστοποιηθούν και πιστεύω ότι με την ανάληψη της ετοιμασία των φακέλων και υποβολής των αιτημάτων από το Υπουργείο Εμπορίου οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και θα καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε πολλά προϊόντα».

Ερωτηθείς πόσα κυπριακά προϊόντα έχουν κατοχυρωθεί μέχρι στιγμής ως ΠΟΠ, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός και δεν ξεπερνά τα 5 με 6.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στην ιστοσελίδα του το Τμήμα Γεωργίας, τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα που έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ είναι:

  • Λουκούμι Γεροσκήπου
  • Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου
  • Παφίτικο Λουκάνικο
  • Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού
  • Κολοκάσι Σωτήρας / Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας

Σημειώνεται, δε, πως στο τελικό στάδιο κατοχύρωσής τους βρίσκονται και τα αλλαντικά Πιτσιλιάς – λούντζα, λουκάνικο και χοιρομέρι.

Μάριος Αδάμου