Όλα ρευστά για τα νομοσχέδια για τράπεζες

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμφωνία για υπερψήφισή τους

Συνέρχεται σήμερα Κυριακή (29/3), εκτάκτως στις 5 το απόγευμα, η Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθούν προς ψήφιση τα δύο νομοσχέδια που ετοίμασε η Κυβέρνηση και αφορούν τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, από χθες (28/3) το βράδυ, μετά και το αδιέξοδο που προέκυψε κατά την νέα πολύωρη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μέσω τηλεδιάσκεψης, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων, Υπουργού Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμφωνία επί των πτυχών των νομοσχεδίων και ειδικά για αυτό που αφορά την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, προκειμένου και τα δύο να υπερψηφιστούν, έστω και οριακά.

Ενδεικτικό του γεγονότος πως τα πάντα μπορεί να κριθούν στην ψήφο είναι, ότι κλήθηκαν να παραστούν στην Ολομέλεια της Βουλής όλοι οι Βουλευτές σε αντίθεση με την Παρασκευή (27/3), όπου το Σώμα συνήλθε με ειδική σύνθεση παρουσία 21 Βουλευτών, και θα εισέρχονται κατά 19 στην αίθουσα για να ψηφίσουν.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ηροδότου-Πετρίδης: Ούτε γιώτα, δεν αλλάζει στον νόμο των δόσεων <<<

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, κατά την χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη αν και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, λόγω κυρίως των επιφυλάξεων που εξέφρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναστολή των δόσεων δανείων.

Μάλιστα, παρότι ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είχαν διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εντούτοις, κόμματα επέμειναν στην ανάγκη τροποποίησής του και συμπερίληψη σε αυτό προνοιών εκτός των πλαισίων που τέθηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, κόμματα ζήτησαν όπως μαζί με τις δόσεις δανείων παγώσουν και οι τόκοι, όπως επίσης να μην είναι πληρωτέοι μετά το πέρας της αναστολής που θα δοθεί. Σχετική ήταν και η τροπολογία της ΕΔΕΚ, η οποία προνοεί την αναστολή των οφειλών, γενικώς, πλην συγκεκριμένων, όπως οι μισθοί, οι διατροφές κ.ό.κ. και απορρίφθηκε.

Επίσης, παραμένει «αγκάθι» για επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης επί του εν λόγω νομοσχεδίου και ο τρόπος αναστολής των δόσεων. Δηλαδή, αν θα πρέπει όσοι επιθυμούν να ανασταλούν οι δόσεις των δανείων τους να επικοινωνούν με τις τράπεζες ή να ανασταλούν αυτόματα για όλους όσοι εμπίπτουν στα κριτήρια που έχουν τεθεί και σε περίπτωση που δανειολήπτες ακόμη έχουν την ευχέρεια να καταβάλουν τις δόσεις τους να επικοινωνούν με τις τράπεζες και να ζητούν την εξαίρεσή τους από την αναστολή.

Με γνώμονα τα πιο πάνω και ειδικότερα το γεγονός πως για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την αναστολή των δόσεων δανείων, αφού ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ (Α. Θεολόγου) και ΕΛΑΜ γέρνουν προς την πλευρά καταψήφισής του νομοσχεδίου, όπως και 3 τουλάχιστον Βουλευτές του ΔΗΚΟ, ενώ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η στάση που θα τηρήσουν Κίνημα Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι, το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκαν μέχρι το απόγευμα να δώσουν κάποιες επιπρόσθετες διευκρινήσεις επί των επίμαχων σημείων του νομοσχεδίου, με στόχο την ανατροπή του κλίματος και έστω οριακή υπερψήφιση του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πιο εύκολα τα πράγματα για τις κρατικές εγγυήσεις
Την ίδια ώρα φαίνεται πως το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, σε αντίθεση με αυτό της αναστολής δόσεων, τυγχάνει ευρείας στήριξης, αφού όλα τα κόμματα πλην της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ (Άννα Θεολόγου) φαίνεται πως θα το υπερψηφίσουν.

Βέβαια για διαμόρφωση αυτής της υποστήριξης, η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτές αρκετές εισηγήσεις των κομμάτων. Ειδικότερα, φαίνεται πως έγινε αποδεκτή εισήγηση για ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Ειδικής Επιτροπής που θα συσταθεί για παρακολούθηση της διαδικασίας παραχώρησης των κρατικών εγγυήσεων, καθώς και διεύρυνση της σύνθεσης της με την συμμετοχή και εκπροσώπου ή εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου, πέραν των Υπουργείων Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου φαίνεται να έγινε και αποδεκτή εισήγηση από πλευράς κομμάτων για συμπερίληψη πρόνοιας για ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα δάνεια που θα παρέχουν οι τράπεζες, ακόμη και πριν την έκδοση του σχετικού Διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών με το οποίο θα καθορίζονται πλήρως οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επιπρόσθετα, φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και αίτημα κάποιων κομμάτων για καθορισμό συγκεκριμένου ποσού ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για παροχή δανείων αποκλειστικά σε μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για αυτοτελώς εργαζομένους. Σημειώνεται πως, στο νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί προνοείται πως ποσό 1,75 δισεκατομμυρίων από τα 2 δις ευρώ των κρατικών εγγυήσεων θα αφορούν παροχή νέων δανείων. 

Με γνώμονα τα ως άνω αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, αφού σε περίπτωση υπερψήφισης των νομοσχεδίων θα εγκριθεί στην ολότητά του το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, το οποίο ετοίμασε η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, αυτοεργαζόμενους, για αποφυγή απολύσεων και κλείσιμο επιχειρήσεων.


 

Μάριος Αδάμου