Olivewood: Το σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας

Θα μπορέσει το σχέδιο αυτό με την ονομασία Olivewood να φέρει στην Κύπρο κάποιες από τις επενδύσεις του Hollywood;

Εξ αφορμής των γυρισμάτων της ταινίας Jiu Jitsu στην Κύπρο, στην οποία συμμετέχει ο Nicolas Cage, προσπαθήσαμε να εντρυφήσουμε λίγο περισσότερο στο σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας η αλλιώς Olivewood.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) την προεδρία της επιτροπής αξιολόγησης του σχεδίου κινήτρων, καθώς και την αποκλειστική ευθύνη της ανάπτυξης και προώθησης του τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. H επιτροπή αξιολόγησης που θα εξετάζει τις αιτήσεις, θα είναι υπό την προεδρία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και θα περιλαμβάνει εκπρόσωπους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ουσιαστικά η εκκίνηση του σχεδίου αυτού έγινε το 2018 σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Οκτώβριο για παρουσίαση του σχεδίου αυτού. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι μεγάλων στούντιο καθώς και ανεξάρτητοι παραγωγοί, με εκδήλωση ενδιαφέροντος για παραγωγή ταινιών προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από σχετικές συζητήσεις και επαφές που πραγματοποιήθηκαν για το σχέδιο προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας κρίθηκε σκόπιμο όπως τροποποιηθεί το σχέδιο ως προϋπήρχε. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 31/01/2019 ενέκρινε μέγιστο ετήσιο προϋπολογισμό του μέτρου επιστροφής χρημάτων στα 25 εκατ. ευρώ, την κατάργηση της ενδεικτικής ανώτατης οροφής επιστροφής χρημάτων ύψους 650 χιλιάδων ευρώ ανά παραγωγή, όπως αναπροσαρμοστεί το σημείο που αφορά στις τηλεοπτικές σειρές και όπως τεθεί ως όριο τα 15 επεισόδια ή τα 600 λεπτά ανά έτος.

Το Σχέδιο παρέχει σε Κύπριους και ξένους παραγωγούς φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρημάτων (cash rebate) μέχρι και 35%, φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών.

Στο πλαίσιό του θα παρέχεται, ακόμη, συνεχής στήριξη στους επενδυτές από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων σε θέματα έκδοσης αδειών, εισαγωγής και εξαγωγής εξοπλισμού, παροχής πληροφοριών και οδηγιών, σε συνεργασία πάντοτε με τα αρμόδια υπουργεία και τμήματα. Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του σχεδίου έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα πολιτιστικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται αξιολόγηση των προτεινόμενων παραγωγών.

Το σχέδιο έχει ως στόχο την προσέλκυση παραγωγών για επενδύσεις οπτικοακουστικού προϊόντος, όπως κινηματογραφικά έργα, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παροχή συνδυασμού χορηγιών και φορολογικών κινήτρων. Δικαιούχοι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εγγράφονται ειδικά για το σκοπό αυτό στη Δημοκρατία ή σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, νοουμένου ότι διεξάγουν εργασίες στην Κύπρο και περιορίζονται σε μια παραγωγή.

Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή να γίνει στην Κύπρο, έτσι ώστε οι δαπάνες να θεωρηθούν «Επιλέξιμες Δαπάνες Παραγωγής»  και να τύχουν της χορηγίας μέχρι του ποσοστού που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από εισήγηση της σχετικής Επιτροπής. Οι Επιλέξιμες Δαπάνες Παραγωγής θα πρέπει να αγοράζονται από εγχώριους προμηθευτές, εκτός και αν δεν υπάρχουν στην εγχώρια αγορά. Τα δικαιώματα των κύριων συντελεστών, κατοίκων εξωτερικού, όπως παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι εμπίπτουν στις Ε.Δ.Π., αφού πρώτα αποκοπεί και καταβληθεί στο κράτος παρακρατηθέν φόρος ύψους 10%. 

>>>Διαβάστε επίσης - Invest Cyprus: Πλάνα & φωτο από γυρίσματα ταινίας Jiu Jitsu<<<

Αφού τύχει της προέγκρισης και εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό, ο παραγωγός θα μπορεί να προεξοφλήσει τη χορηγία αυτή σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής και μετά τον έλεγχο των δαπανών από εγκεκριμένους λογιστές, ο παραγωγός θα λαμβάνει την προ-εξοφλημένη χορηγία από την τράπεζα σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε να επανεπενδύεται στην παραγωγή. Το σχέδιο παρουσιάζεται στην ολότητα του στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα “film.investcyprus.org.cy”.

Αναμένεται ότι οι χορηγίες προς τους παραγωγούς θα καλύπτονται από τις εισπράξεις έμμεσων και άμεσων φόρων που προκύπτουν από τις επενδύσεις των παραγωγών και την προσλαμβάνουσα υπεραξία που δημιουργείται στην οικονομία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται σε διάστημα περίπου τριών μηνών μετά την ολοκλήρωσης της παραγωγής.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο και τι προνοεί εδώ.

Η Οπτικοακουστική βιομηχανία
Η οπτικοακουστική βιομηχανία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Πρόκειται για μια βιομηχανία των 108 δις δολαρίων δαπανών, εκ των οποίων 23 δις δολάρια στην Ευρώπη, με ετήσια αύξηση 11%. Η Κύπρος θέλει μερίδιο από αυτές τις δαπάνες, όμως με το σχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2017, η οπτικοακουστική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει ένα επιπρόσθετο τομέα ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία με θετικές προεκτάσεις και σε άλλους τομείς, αφού οι εμπειρίες σε άλλες χώρες έχουν καταδείξει την άμεση και έμμεση ενασχόληση περί των δύο χιλιάδων διαφορετικών επαγγελμάτων και ειδικοτήτων.

Έπεται συνέχεια 
Πράσινο φως από την επιτροπή αξιολόγησης του σχεδίου κινήτρων για την κινηματογραφική βιομηχανία πήρε και τρίτη ταινία, η οποία θα είναι μεγαλύτερου budget από την ταινία Jiu Jitsu που γυρίζεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο με τη συμμετοχή του Nicolas Cage.

Η αρμόδια επιτροπή έχει πρόσφατα εγκρίνει την εν λόγω ταινία, η οποία θα έχει τους ίδιους παραγωγούς με το Jiu Jitsu, Martin J. Barab και Dimitri Logothetis.

Το κόστος παραγωγής της αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα €38 εκατ.
budget κατά πολύ υψηλότερο από το κόστους €24,6 εκατ. τουJiu Jitsu. Μάλιστα όπως μας ειπώθηκε βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με διάσημο Αμερικάνο ηθοποιό του Hollywood μεγαλύτερης ίσως εμβέλειας από τον Nicolas Cage.

Η ταινία, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Man of War», θα γυριστεί εξολοκλήρου στο νησί μας. Τα γυρίσματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020. 

Ενδιαφέρον για αξιοποίηση του σχεδίου κινήτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εκφράσει τουλάχιστον τρεις ακόμα εταιρείες παραγωγής από το εξωτερικό, χωρίς να έχουν ωστόσο υποβάλει ακόμα σχετική αίτηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αφρική. Μια από αυτές τις περιπτώσεις θέλει τον ενδιαφερόμενο να μελετά το ενδεχόμενο να γυρίσει στο νησί μας reality show. 

Στην Κύπρο αυτή την στιγμή πέραν του Jiu Jitsu, γυρίζεται και η ταινία «S.O.S. – Survive or Sacrifice», παραγωγής της εταιρείας Altadium Group, στην οποία συμμετέχει ο Αμερικανός ηθοποιός, William Baldwin.

Μας αναφέρθηκε επίσης είναι ότι με την συνεχή κάθοδο στην Κύπρο παραγωγών τέτοιου βεληνεκούς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις υποδομής στην Κύπρο για την αρχή μιας ολοκληρωμένης ολιστικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η οποία θα περιλαμβάνει στούντιο, εξοπλισμούς αλλά θα αποτελεί και λόγο για προώθηση νέων θεσμών όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τη Διεθνή Σχολή Οπτικοακουστικής, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, τον Φορέα Πιστοποίησης Επαγγελμάτων του τομέα, τον Φορέα Διανομής Οπτικοακουστικών Μέσων και ότι άλλο μπορεί να είναι συναφείς με τον χώρο. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο κ. Γιώργος Καμπανέλλας, γενικός διευθυντής του Invest Cyprus, μας είπε πως, όσον αφορά την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η Κύπρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους κινηματογραφιστές.

Το εξαιρετικό κλίμα και η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών δημιουργούν άριστες συνθήκες παραγωγής ταινιών στο νησί το οποίο αποτελεί ένα ανοικτό φυσικό σκηνικό «THE ALL IN ONE FILMING DESTINATION» με:

1. Τη μοναδική της γεωγραφική θέση κοντά στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και Αφρική.
2. Το εξαιρετικό της κλίμα, το οποίο συνδυάζει ηλιοφάνεια και χαμηλή βροχόπτωση.
3. Μια ποικιλία τοπίων, φυσικής ομορφιάς από θάλασσα και βουνό, παραδοσιακά χωριά και σύγχρονες πόλεις, όλα σε εγγύτητα μεταξύ τους.
4. Χαμηλή εγκληματικότητα και συνθήκες ασφάλειας.
5. Υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού και άλλου προσωπικού.
6. Επαγγελματίες στο χώρο των οπτικοακουστικών.
7. Εξαιρετικά φιλόξενο κόσμο που εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
8. Εξαιρετική υποδομή κυρίως των τηλεπικοινωνιών και άλλων υπηρεσιών.
9. Διαδεδομένη χρήση της αγγλικής αλλά και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών.

Το ερώτημα παραμένει: θα μπορέσει το Olivewood να κλέψει λίγη από την λάμψη αλλά και τις επενδύσεις του Hollywood; 

Ευαγόρας Προκοπίου