Ωρολογιακή βόμβα ο αποκλεισμός από το Swift

•    Πώς επηρεάζονται οι πληρωμές του φυσικού αερίου της Ε.Ε.
•    Επιπτώσεις και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες με δραστηριότητες στη Ρωσία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ωρολογιακή βόμβα για τις χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αποτελεί πιθανός αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift, μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές. Επίσης, τις συνέπειες θα δεχθούν και οι επιχειρήσεις που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία κυρίως αυτές με εξαγωγική κατεύθυνση.

Όπως εξηγούσαν τραπεζικές πηγές, «σε περίπτωση που η Ρωσία αποκλειστεί από το Swift, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με τις τράπεζες της Ρωσίας. Το σύστημα χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο ψηφιακό σύστημα για τη μεταφορά χρημάτων ανάμεσα σε χώρες και τραπεζικά ιδρύματα παγκόσμια. Έτσι, ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία δεν θα μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ούτε οι επιχειρήσεις τους να πληρώνονται για τις εξαγωγές στη χώρα».

Μια τέτοια απόφαση, ως ακραίο μέτρο κυρώσεων κατά της χώρας, θα της δημιουργήσει τεράστιες επιπτώσεις, εκτός κι αν είναι ήδη προετοιμασμένη να κάνει χρήση του δικού της συστήματος πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι, η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κύριος προμηθευτής ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 πρώτες.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να δεχθούν περισσότερες απώλειες από τις αμερικανικές καθώς έχουν επενδύσει περισσότερα στη Ρωσία. Ευρωπαϊκές εταιρείες σε διάφορους κλάδους, όπως τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες, δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και αναμένεται  να επηρεαστούν αρνητικά από οικονομικές και εξαγωγικές κυρώσεις κατά της χώρας.

Ακόμη, η Ρωσία αντλεί χρήματα από ευρωπαϊκές εταιρείες όπως είναι η Ikea, η Royal Dutch Shell και η Volkswagen.  Για τον λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι παρουσιάζονται διστακτικοί να επιβάλουν ακραίες κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς το θέμα αυτό χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ευαίσθητο για τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ρωσία είναι επίσης ένας μεγάλος προμηθευτής της Ευρώπης σε προϊόντα όπως λιπάσματα, αλουμίνιο, χάλυβας και νικέλιο. 

Τέλος, η Ρωσία είναι ο βασικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που οι εξαγωγές της προς την Ευρώπη βρίσκονται σε μειωμένα επίπεδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που τα αποθέματα είναι χαμηλά.

Όπως δήλωνε στη Brief στέλεχος εταιρείας με επενδύσεις στη Ρωσία «οι Ευρωπαίοι διστάζουν να επιβάλουν περαιτέρω σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, γιατί μια τέτοια απόφαση ενδεχόμενα να επηρεάσει την ενεργειακή τους τροφοδοσία αλλά και να αποτελέσει πλήγμα κατά των εταιρειών και επενδύσεων τους στη χώρα. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα το οποίο χρειάζεται προσοχής και λεπτών χειρισμών». 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ενέργεια είναι το δυνατότερο χαρτί της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας καθώς το ένα τέταρτο της ενέργειας που χρησιμοποιεί η Ένωση προέρχεται από τη χώρα ενώ διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ρωσικές εταιρείες ενέργειας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση με το 50% των εσόδων της χώρας να προέρχονται από την ενέργεια.

Χρύσω Αντωνιάδου