Ουκρανικό: Η Κύπρος απειλείται από πληθωρισμό & μειωμένη ανάπτυξη

  • Ο Γιάννης Τελώνης μιλά για τους κινδύνους της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.
  • Επιπτώσεις στην Κύπρο αν δεν έλθουν τουρίστες από τη Ρωσία
  • Πώς θα επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

O γνωστός οικονομολόγος – οικονομικός αναλυτής Γιάννης Τελώνης σε δηλώσεις του στη Brief μιλά για τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσο - ουκρανικής κρίσης για την Κύπρο, με κύρια αναφορά τον κίνδυνο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και τη μειωμένη οικονομική ανάπτυξη. Μιλά επίσης για τις πρώτες επιπτώσεις στην οικονομία της Ε.Ε.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία από τη ρωσο-ουκρανική διένεξη;

Με την κατάσταση τόσο ρευστή είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τη διένεξη. Η σχεδόν απόλυτη αβεβαιότητα  που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταφράζεται σε βαθμίδες αποτίμησης του κινδύνου. Γι’ αυτό και το πετρέλαιο/ενέργεια, τα πολύτιμα μέταλλα και τα ισχυρά νομίσματα  είναι τα ασφαλή καταφύγια. Η άλλη διάσταση σε αυτό το παζλ αφορά την πραγματική οικονομία. Το κόστος της ενέργειας δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Παρόλο που το πετρέλαιο δεν έχει την παντοδυναμία που είχε σε προηγούμενες κρίσεις, μια παρατεταμένη ψηλή τιμή εμπεδώνει και ενδυναμώνει τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, μια εκτίμηση από  ένα μεγάλο επενδυτικό οίκο αναφέρει ότι, αν το πετρέλαιο φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, αυτό θα καθηλώσει την οικονομική ανάπτυξη κοντά στο μηδέν.

Η ενεργειακή εξάρτηση

Πώς και πόσο επηρεάζεται η Κύπρος;

Η Κύπρος είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία. Επιπρόσθετα, έχει σχεδόν 100% εξάρτηση από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους. Τέλος στον χρηματοοικονομικό τομέα εξακολουθεί να υπάρχει μια ρωσική επιρροή, αν και σημαντικά μειωμένη. Όλα αυτά μεταφράζονται σε κίνδυνο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, μειωμένη οικονομική ανάπτυξη (το μέγεθος της μείωσης θα εξαρτηθεί και από τον επηρεασμό τού τουριστικού τομέα από την κάθοδο ή μη των Ρώσων τουριστών) και δημοσιονομικά προβλήματα σε περίπτωση που το κράτος χρειαστεί να υποστηρίξει τομείς της οικονομίας που πιθανόν να επηρεαστούν από τη επιβολή κυρώσεων. Στα θετικά αντιπαραβάλλονται  η πιθανή οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. και ενδεχόμενη επιχειρηματική δραστηριοποίηση ουκρανικών εταιρειών στην Κύπρο.

Απειλές κατά της Γερμανίας   

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε μια περίοδο που οι χώρες βγαίνουν από την υγειονομική κρίση, πόσο μεγάλες είναι οι πληγές που θα ανοιχθούν;

Προφανώς και η οικονομική συγκυρία - με πολλές ευρωπαϊκές  χώρες να είχαν σχεδιάσει το άνοιγμα και την πραγματική οικονομική επανεκκίνησή τους για φέτος - συνυπολογίστηκε από τη Ρωσία στις κινήσεις της στο ουκρανικό. Η σοβαρή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο δημιούργησαν ήδη την πρώτη μεγάλη πληγή αφού  με την ακύρωση από τη Γερμανία του ρωσικού αγωγού  Northstream 2,  η Ρωσία έχει ήδη απειλήσει με εξαπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τη γερμανική αγορά. Επιπρόσθετα, η επιβολή κυρώσεων θα βλάψει μεν τους Ρώσους, αλλά θα επηρεάσει και την ευρωπαϊκή πλευρά αφού το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Σε όλα αυτά θα προστεθεί και η άνοδος του πληθωρισμού συν η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.  

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

Χρύσω Αντωνιάδου