Πάει κατευθείαν Προεδρικό ο κατώτατος

Ανηφορίζουν στο Προεδρικό την Τρίτη 5/7 οι κοινωνικοί εταίροι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Αποφασισμένος να προχωρήσει και να τηρήσει τη δέσμευση του για υιοθέτηση κατώτατου μισθού φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς αμέσως μετά το διορισμό του νέου υπουργού Εργασίας συγκάλεσε συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ΠτΔ κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους στο Προεδρικό την Τρίτη 5/7 στις 9.30 το πρωί με θέμα συζήτησης τον κατώτατο μισθό.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει στους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις τις αποφάσεις του σε σχέση με το ύψος του κατώτατου ή θα έχει πρώτα μια νέα διερευνητική συνάντηση μαζί τους και στη συνέχεια να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

>>> Διαβάστε επίσης: Αντωνίου στην Brief: Να μην βιαστούμε με τον Κατώτατο Μισθό <<<

Πάντως, ο νέος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος είχε την Τετάρτη 29/9 διερευνητικές επαφές τόσο με τους εργοδότες όσο και με τις συντεχνίες, όπου άκουσε τις θέσεις τους αλλά και τους προβληματισμούς κυρίως των εργοδοτικών οργανώσεων σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και ασφαλώς αναμένεται να μεταφέρει τα όσα άκουσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τη συνάντηση της Τρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να φτάσει σήμερα ο κατώτατος μισθός να είναι ένα βήμα πριν από την υιοθέτηση του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες η τέως υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στην οποία και πιστώνεται εν πολλοίς η επικείμενη εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη κάτι επίσημο, από πλευράς συντεχνιών τονίζεται πως αυτό δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ύψος του κατώτατου μισθού που ισχύει σήμερα για εννιά επαγγέλματα. Δηλαδή 870 ευρώ κατά την πρόσληψη και 924 ευρώ μετά από έξι μήνες. Ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 924 ευρώ, σημειώνουν οι συντεχνίες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2038