Πάφος και Λεμεσός: Πόλος έλξης για ξένους επενδυτές ακινήτων

Αυξάνονται οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς στην Κύπρο- Δείτε αναλυτικά

Όλο και περισσότερο αυξάνεται η αγορά ακινήτων από ξένους αγοραστές (αλλοδαπούς αλλά και πολίτες της Ε.Ε.) με τον αριθμό των πωλητήριων εγγραφών μήνα με μήνα να ανεβαίνει αλλά και με τις παραλιακές μας πόλεις να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν από ξένους αγοραστές ακινήτων στη χώρα μας ξεπέρασαν τις 3.000 τους πρώτους 10 μήνες του 2019 και έφτασαν τις 3.756 με τα περισσότερα από αυτά να έχουν κατατεθεί από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. και τα οποία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τα πωλητήρια έγγραφα που κατέθεσαν οι κοινοτικοί (πολίτες εντός Ε.Ε.).

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών <<<

Αναλυτικότερα, κατατέθηκαν από πολίτες της Ε.Ε. 1.247 πωλητήρια έγγραφα ενώ από αλλοδαπούς αγοραστές (πολίτες τρίτων χωρών) κατατέθηκαν 2.509 πωλητήρια έγγραφα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου του 2019. 

Τη μεγαλύτερη ζήτηση σπιτιών είχαν για άλλο ένα μήνα αλλά και συνολικά για το 2019 οι παραλιακές πόλεις και κυρίως η Πάφος και η Λεμεσός οι οποίες έφεραν και τις περισσότερες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα μας  από όλες τις υπόλοιπες πόλεις.

Στην Πάφο, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019, κατατέθηκαν 622 πωλητήρια έγγραφα από κοινοτικούς  πολίτες της Ε.Ε.  καθώς και 945 από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών. Συνολικά στην Πάφο κατατέθηκαν 1,567 πωλητήρια έγγραφα από ξένους αγοραστές ακίνητης περιουσίας. Για τον Οκτώβριο του 2019 στην Πάφο κατατέθηκαν 65 πωλητήρια έγγραφα από ευρωπαίους πολίτες καθώς και 61 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς πολίτες εκτός Ε.Ε.

Στη Λεμεσό κατατέθηκαν 235 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες χωρών της Ε.Ε. ενώ κατατέθηκαν 803 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.. Συνολικά για τη Λεμεσό κατατέθηκαν 1,038  πωλητήρια έγγραφα  τους πρώτους δέκα μήνες του 2019. Για τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 30 πωλητήρια έγγραφα από κοινοτικούς πολίτες χωρών της Ε.Ε. καθώς και 54 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 ψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων φαίνεται να είχε και η Λάρνακα, στην οποία αγόρασαν ακίνητη περιουσία 611 ξένοι επενδυτές με την πλειοψηφία τους να είναι αλλοδαποί πολίτες εκτός Ε.Ε. με 459 πωλητήρια έγγραφα. Παράλληλα, 152 κοινοτικοί πολίτες χωρών της Ε.Ε. κατέθεσαν πωλητήρια έγγραφα τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 στην πόλη του Ζήνωνα. Για τον Οκτώβριο, κατατέθηκαν 23 πωλητήρια έγγραφα από πολίτες της Ε.Ε. και 56 από αλλοδαπούς πολίτες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Αμμόχωστος ακολουθούσε στην επόμενη θέση, και κατατέθηκαν σε αυτήν συνολικά 287 πωλητήρια έγγραφα από ξένους επενδυτές για τους πρώτους δέκα μήνες του 2019. Η πλειοψηφία, των αγοραστών ήταν και πάλι από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι και κατέθεσαν 172 πωλητήρια έγγραφα ενώ οι κοινοτικοί πολίτες από χώρες εντός της Ε.Ε. κατέθεσαν 115 πωλητήρια έγγραφα. Ο Οκτώβριος ήταν χαμηλός σε επίπεδα πωλήσεων ακινήτων για την επαρχία Αμμοχώστου αφού κατατέθηκαν 12 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών καθώς και 5 πωλητήρια έγγραφα από κοινοτικούς. 

Στη Λευκωσία κατατέθηκαν 258 πωλητήρια έγγραφα. Η  πλειοψηφία ήταν και πάλι από αλλοδαπούς πολίτες  εκτός της Ε.Ε. και οι οποίοι και κατέθεσαν 130 πωλητήρια έγγραφα, ενώ οι κοινοτικοί πολίτες εντός Ε.Ε. κατέθεσαν 128 πωλητήρια έγγραφα. Για τον Οκτώβριο του 2019, κατατέθηκαν 10 πωλητήρια έγγραφα από κοινοτικούς πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 10 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
2129