Πάφος: Υπολειτουργούν τα ξενοδοχεία / Πενιχρές οι πτήσεις

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Πάφος λόγω του πλήγματος στον τουρισμό /Άμεση η ανάγκη για αναζωογόνηση της υπαίθρου

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αρκετά δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνει η Επαρχία Πάφου εδώ και καιρό, λόγω του ότι η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό, ένα τομέα που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού.  

Τα προβλήματα, όπως θα δούμε και παρακάτω, προκύπτουν από το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών στην επαρχία έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που επηρεάζει τόσο τα ξενοδοχεία και τις πτήσεις όσο και διάφορες επιχειρήσεις (πχ. κέντρα αναψυχής, τουριστικές και λιανικές επιχειρήσεις), οι οποίες στηρίζονται κατά κύριο λόγο στους ξένους τουρίστες.  

Μεγάλο πρόβλημα επίσης αποτελεί η εμφανής εγκατάλειψη της υπαίθρου της Πάφου, αφού όλο και λιγότερα άτομα προτίθενται να ζήσουν εκεί, κάτι που προβλέπεται ότι θα οδηγήσει στην οριστική εγκατάλειψη της σε μερικά χρόνια.  

Για να δούμε την διάσταση που επικρατεί στην Πάφο και να καταγράψουμε τα προβλήματα, καθώς και αν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης, η Brief ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Νάσο Χατζηγεωργίου, Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΤΑΠ Πάφου.  

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπολειτουργούν τα ξενοδοχεία – Λειτουργούν περίπου οι μισές κλίνες  

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Χατζηγεωργίου αυτή την στιγμή μόνο οι μισές ξενοδοχειακές κλίνες μόνο λειτουργούν στην Πάφο, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να είναι χαμηλή. «Μέχρι σήμερα έχουμε 17,000 ξενοδοχειακές κλίνες σε λειτουργία σε ολόκληρη την επαρχία από σύνολο περίπου 33,000 κλινών. Δυστυχώς όμως αυτές οι μονάδες λειτουργούν με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 20%. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η πληροφόρηση που έχουμε από διάφορους ξενοδόχους είναι ότι θα απομείνουν σε λειτουργία 3,000 με 3,500 ξενοδοχειακές κλίνες», εξήγησε.  

Θετικό, κατά τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΤΑΠ Πάφου, αποτελεί  το γεγονός ότι πολλές από τις φετινές κρατήσεις δεν χάθηκαν παντελώς αφού έχουν μεταφερθεί για την επόμενη χρονιά από τους τουρίστες που θα επισκέπτονταν την Κύπρο, αλλά αυτό, ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ζημιές του 2020. «Υπάρχει μεν ένα προζύμι για τον επόμενο χρόνο αλλά σίγουρα δεν θα καλύψουμε τις ζημιές. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να καλύψουμε τις ζημιές του 2020 και να επανέλθουμε στην προ Πανδημία εποχή . Ευχόμαστε να βρεθεί το εμβόλιο έτσι ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της αρχής της ανάκαμψης. Αν βρεθεί το εμβόλιο, θα μπορεί να αρχίσει η σεζόν από το Μάρτιο για την Πάφο», επεσήμανε.  

Η εν μέρη σωτηρία της σεζόν φέτος, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο εγχώριος τουρισμός και μεμονωμένοι ξένοι επισκέπτες, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, ενώ τόνισε ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες για περεταίρω προσέλκυση ντόπιων. «Αρχίσαμε από τον Ιούνιο μέχρι και συνεχίζουμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να καταβάλουμε προσπάθειες για να προσελκύσουμε άτομα τα Σαββατοκυρίακα ή ίσως και κάποιες αργίες που υπάρχουν. Τρέχουμε, για παράδειγμα, εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακούς διαγωνισμούς, ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς, αρθρογραφία κ.α. ακριβώς για να μπορέσουμε έστω τα Σαββατοκύριακα να προσελκύσουμε ντόπιους επισκέπτες», συμπλήρωσε.  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μειωμένες οι πτήσεις – Πιθανές συνδέσεις με νέα αεροδρόμια  

Παρόμοιο σκηνικό με τα ξενοδοχεία παρουσιάζεται και στα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών όπου οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια είναι περιορισμένες, ενώ οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και στα πτητικά προγράμματα των αερογραμμών τα οποία είναι πενιχρά όπως πενιχρές είναι και οι πληρότητες των αεροπλάνων. Δεν έρχονται τα αεροσκάφη με πληρότητες 90-95% έρχονται με περίπου 40%. Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει 80% μείωση στις αφίξεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2019», ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου.  

Σημαντικό είναι, όμως, το γεγονός ότι υπάρχουν σκέψεις για σύνδεση του αεροδρομίου Πάφου και με νέα αεροδρόμια το 2021 τα οποία δεν γίνονταν πτήσεις μέχρι σήμερα, ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου. «Τόσο  οι αερογραμμές όσο και  οι διοργανωτές ταξιδιών επιδιώκουν δικαιώς να επανεκκινήσει ο τουρισμός και σίγουρα υπάρχουν προγραμματισμοί όπου, αν όλες οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επανέλθουν οι πτήσεις ακόμα και να ενισχυθούν», πρόσθεσε. 

Σε άσχημη κατάσταση και οι επιχειρήσεις – Εγκαταλείπεται  η ύπαιθρος  

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, η δύσκολη κατάσταση που παρατηρείται στα ξενοδοχεία και τις πτήσεις, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις που στηρίζονται στον τουρισμό. «Και οι υπόλοιποι τομείς που σχετίζονται άμεσα με την τουριστική βιομηχανία είναι πολύ λαβωμένοι. Μιλούμε για τα κέντρα αναψυχής, τα καταστήματα λιανικής πώλησης και άλλες παρεμφερή τουριστικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά είναι σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, ιδιαίτερα αυτά που η πλειοψηφία των πελατών τους ήταν ξένοι επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με την Κυπριακή αγορά ή οι λιγότερο εξαρτημένοι από τον τουρισμό, έχουν επηρεαστεί λιγότερο και ευελπιστώ να μην επαναληφθεί lockdown», εξήγησε.  

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εγκατάλειψη και μαρασμό της Υπαίθρου. Όπως ανέφερε, «παρόλο που γίνονται κάποιες προσπάθειες φαίνεται ότι δεν έχουν επέλθει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν βλέπουμε να αναχαιτίζεται η αστυφιλία. Η ύπαιθρος της Πάφου σε περίπου 30 χρόνια πιθανόν να είναι πλήρως εγκαταλειμμένη εάν δεν δοθούν άμεσα ριζικές λύσεις».  

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της αστυφιλίας και επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο αλλά και παραμονής των κατοίκων της, σημαντική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν βασικές υφιστάμενες υποδομές (σύγχρονο οδικό δίκτυο και συγκοινωνίες, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες κλπ.), να παραχωρηθούν γενναιόδωρα κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση, να ενθαρρυνθούν και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο, και να δοθούν κίνητρα για στέγαση και παραμονή του κόσμου στα χωριά

Κλείνοντας, η αστυφιλία καλπάζει ανέφερε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ουσιώδη αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου πριν να είναι πολύ αργά και μη ανατρέψιμα τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης και του πλήρους μαρασμού»

Κυπριάνα Σταύρου