Πανά στην Brief: Αναμένουμε καταιγιστικές εξελίξεις με τα εμβόλια

Η Δρ Ζωή Πανά μίλησε στην Brief για την καθυστέρηση του εμβολίου της Οξφόρδης, τι μπορεί να σημαίνει και τι αναμένουμε

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τεράστιες oι προκλήσεις και ο ανταγωνισμός για τις φαρμακευτικές εταιρείες προτού μπορέσει ένα εμβόλιο να γίνει διαθέσιμο, να εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων είτε είναι ο Αμερικανικός FDA είτε ο Ευρωπαϊκός EMA και να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες ώστε όλα τα κράτη να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Και ενώ βλέπουμε τις Biontech & Pfizer, την Moderna, τη Janssen, το Sputnik-V οι οποίες προπορεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, δημοσιοποιώντας δεδομένα από τις δοκιμές και να καταθέτουν αιτήματα για έγκριση των εμβολίων τους, η φαρμακευτική εταιρεία από την οποία η Κύπρος έχει προαγοράσει 1.192.043 δόσεις εμβολίου (δύο για κάθε άτομο) τηρεί σιγή ιχθύος.

Πρόκειται για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19, το οποίο ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου που θα προστατεύει από τον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ χθες το πρωί (1/12) η Δρ. Ζωή Πανά στη διάσκεψη τύπου που παρέθεσε η επιδημιολογική ομάδα για τον κορωνοϊό,  ανέφερε αναλυτικά ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, πότε θα έχουμε τα εμβόλια στην Κύπρο και πόσα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία η Κύπρος θα πάρει το τέταρτο τρίμηνο του 2020, 119,204 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca και 48,955 δόσεις του εμβολίο της Pfizer/Biontech που αναλογούν σε 84,795 άτομα.


 
Η Brief επικοινώνησε με την Δρ Ζωή Πανά μέλος της επιδημιολογικής ομάδας για τον κορωνοϊό στην Κύπρο θέτοντας της το ερώτημα που δημιουργείται σύμφωνα με τις εξελίξεις, ως προς το γιατί καθυστερεί η Astra Zeneca με τα εμβόλια ενώ ξεκίνησε προπορευόμενη.

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε Επιτροπή Εμβολίου, δεν έχουμε λάβει ακόμη τις δημοσιεύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, είτε τις δημοσιεύσεις, είτε τις αξιολογήσεις, είτε και τις πρώτες αξιολογήσεις της ομάδας του ΕΜΑ, γιατί είναι εμπιστευτικές»,  σημείωσε η Δρ Πανα στην Brief.

Με κάθε επιφύλαξη δεν είναι οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Astra Ζeneca, αλλά η πολιτική της κάθε φαρμακευτικής καθορίζεται και από άλλα κριτήρια, πρόσθεσε η Δρ Πανά επισημαίνοντας πως η Αstra Ζeneca που ουσιαστικά προέκυψε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ένα profit εμβόλιο και βγήκε πρώτο ενώ οι άλλες εταιρείες φαίνεται ότι μπαίνουν πιο δυναμικά τώρα.

«Σύντομα θα δούμε και την Astra Zeneca να περνάει στο κομμάτι του ΕΜΑ και πιστεύω ότι είναι περισσότερο επικοινωνιακή πολιτική παρά επιστημονική η καθυστέρηση» ήταν η τοποθέτηση της Δόκτωρ.

Επιπλέον η Δρ Πανά υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν πολλές εξείξεις και σε γρήγορο χρονικό διάστημα αναφορικά με τα εμβόλια.

«Μάλλον θα υπάρχει πιο συχνή ενημέρωση γιατι θα δούμε τα πράγματα τρέχουν πολύ γρήγορα», δήλωσε στην Brief. Το επόμενο διάστημα θα δούμε τα πράγματα να κινούνται πολύ γρήγορα και θα έχουμε συχνές ενημερώσεις για το θέμα των εμβολίων, τόνισε.

Στην αναμονή των αξιολογήσεων

Παράλληλα υπογράμμισε πως ολοι (οι επιστημονικές ομάδες) περιμένουμε και τα πρωτογενή δεδομένα από  τον EMA, πριν γίνει η στατιστική ανάλυση για να δούμε και σε κάθε ομάδα τι παρατηρήθηκε από τις δοκιμές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σχολίασε το γεγονός πως η Biontech και η Moderna πήγαν στoν αντίστοιχο Aμερικάνικο Οργανισμό (FDA) για τον έλεγχο των εμβολίων τους που είναι πολύ πιο μεγάλος ως κίνηση που κρύβει επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε να επιταχύνουν ταχύτητα. Όπως ανέφερε όμως στην Brief για να γίνει διάθεση των εμβολίων τους και στην Ευρώπη θα πρέπει να περάσουν και από τον EMA. που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός

 Προαγορές από τα κράτη - Δωρεάν για τους πολίτες

Εν τω μεταξύ κληθείς να σχολιάσει τη δωρεάν διάθεση εμβολίων όπως είχε ανακοινώσει και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγέιας, κα Στέλλα Κυριακίδου για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δρ Πανά σημείωσε πως όλα τα κράτη δεσμεύονται με τις παραγγελίες και έχουν προχωρήσει σε προαγορά των εμβολίων επομένως δεν τίθεται θέμα κόστους για τους πολίτες.
 
Πολύ σημαντικό, τόνισε, είναι το γεγονός ότι το κόστος είναι ίδιο για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την ποσότητα των εμβολίων.

Τέλος κλείνοντας η Δρ Πανα θέλησε να υπογραμμίσει πως είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος διάθεσης του εμβολίου, που αυτό θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και είναι μια νέα πρακτική ώστε πλέον να υιοθετηθεί και για άλλα φάρμακα.

Ξένια Προδρόμου