Πάνε Προεδρικό για τις τιμές της ενέργειας

Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό να ανακοπούν οι αυξήσεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

UPD: Πελεκάνος: Αυτές είναι οι 7 αποφάσεις για τις τιμές ενέργειας

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο θα τεθούν σήμερα στο μικροσκόπιο τα θέματα ενέργειας και ειδικότερα η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρισμού, με στόχο να εξευρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους και ελάφρυνσης στις τσέπες των καταναλωτών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα Παρασκευή 1/7 στο Προεδρικό τους συνεργάτες του, υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, καθώς επίσης και τις ηγεσίες ΡΑΕΚ και ΑΗΚ από τους οποίους αναμένει προτάσεις στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασχολείται ο ίδιος προσωπικά με το συγκεκριμένο θέμα, δείχνει την μεγάλη σημασία που αποδίδει στο πρόβλημα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και φαίνεται να επιθυμεί όπως εξευρεθούν άμεσα λύσεις.

Οι παρευρισκόμενοι αναμένεται σε πρώτο στάδιο να καταθέσουν προτάσεις με στόχο τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εισηγήσεις θα γίνουν και για εξοικονόμηση ενέργειας. Συναφώς, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα, είναι τα υπερκέρδη, όπως έχουν χαρακτηριστεί, των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας. Μια άποψη που έχει εκφραστεί, είναι αυτά να φορολογηθούν για να επιστραφεί πίσω ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των καταναλωτών. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σύσκεψη στο Προεδρικό.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε παρέμβαση της ΡΑΕΚ, η οποία καθόρισε τη Μέγιστη Τιμή Αγορά από ΑΠΕ για τη Χαμηλή Τάση στα 11€σ/kWh. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην απόφαση της η ΡΑΕΚ, η σημερινή Τιμή Αγοράς ΑΠΕ είναι σημαντικά υψηλή λόγω της πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης που έχει παρουσιαστεί στην αγορά ηλεκτρισμού. Η εν λόγω τιμή αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αποφέρει απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) στα έργα ΑΠΕ που είναι σήμερα συμβεβλημένα στο Σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθότι έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή αγοράς κατά την ένταξή τους στο Σχέδιο και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή αγοράς με την οποία τα έργα είναι βιώσιμα σύμφωνα με τις τεχνοοικονομικές τους μελέτες.

Δεν είναι πάντως γνωστό κατά πόσο στο κεφάλαιο ενέργεια, θα συζητηθεί και το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων και το θέμα του πλαφόν. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο σημείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος είπε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι απόλυτη στο θέμα του πλαφόν και πως πρέπει να εφαρμόζεται εκεί και όπου δικαιολογείται για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα. Άλλωστε μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή δεν έχει εισηγηθεί την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις δικαιολογούνται με βάση το τι γίνεται στη διεθνή αγορά. Σημειώνεται ότι το θέμα του πλαφόν συζητείται και στη Βουλή, στα πλαίσια πρότασης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2250