Παραδοσιακά σπίτια σε όλη την Κύπρο από €40.000

Πανέμορφες παραδοσιακές κατοικίες από €40.000 έως και €275.000

Σας αρέσουν τα παραδοσιακά σπίτια; Σε πολλούς φέρνουν αναμνήσεις από τα παλιά, από τα παιδικά τους χρόνια στο χωριό… από καιρούς ανέμελους. Τα παραδοσιακά σπίτια έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό, ειδικά στα άτομα που εκτιμούν το vintage style σε συνδυασμό με το μοντέρνο. Είναι μια όμορφη, ρομαντική ίσως, ιδέα για εξοχικό που μπορεί να προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε μια οικογένεια. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και αυτοί που «βλέπουν» ένα παραδοσιακό ακίνητο ως μια ευκαιρία για επένδυση και ίσως δεν έχουν και άδικο. 

Επτά παραδοσιακά ακίνητα ανά το Παγκύπριο προσφέρει η Altamira. Οι ενδεικτικές τιμές πώλησης των εν λόγω ακίνητων αρχίζουν από €40.000 και φθάνουν τα €275.000.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η Brief ανέτρεξε στην ιστοσελίδα της Altamira και παρουσιάζει τα 7 από τα παραδοσιακά ακίνητα που διαθέτει.

Τα κύρια χαρακτηρίστηκα και οι ενδεικτικές πωλήσεις των εν λόγω ακινήτων, έχουν ως εξής:

1/ Παραδοσιακή Κατοικία - Αγίοι Βαβατσινιάς, Λάρνακα

Εμβαδόν: 108  τ.μ.
Τιμή: €40.000

Το ακίνητο προς πώληση είναι μια παλαιά διώροφη κατοικία η οποία εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Αγίοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Βρίσκεται στο πυρήνα του χωριού περί τα 115 μέτρα βορειοδυτικά από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Το τεμάχιο στο οποίο έχει ανεγερθεί η κατοικία έχει ένα τραπεζοειδές σχήμα και εφάπτεται εγγεγραμμένου δρόμου κατά μήκος του βόρειου του συνόρου με συνολικό πρόσωπο περί τα 18μετρα. Η κατοικία είναι μεγάλης ηλικίας, κατασκευασμένη με φέρουσα τοιχοποιία από πέτρα και χρήζει ολικής συντήρησης. Το εμβαδόν της κατοικίας είναι 108 τ.μ. περίπου. Το ακίνητο έχει 1 υπνοδωμάτιο, 2 μπάνια και κήπο. Επίσης το ακίνητο αυτό έχει κατασκευαστεί το 1988.
 

2/ Διατηρητέα Κατοικία - ΨεματΙσμένος, Λάρνακα

Εμβαδόν: 110 τ.μ.
Τιμή: €77.000

Το ακίνητο προς πώληση είναι μια διατηρητέα κατοικία η οποία εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Ψεματισμένος της επαρχίας Λάρνακας. Βρίσκεται στο πυρήνα του χωριού περί τα 150 μέτρα βόρεια από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Το τεμάχιο στο οποίο έχει ανεγερθεί η κατοικία έχει κανονικό σχήμα και εφάπτεται εγγεγραμμένου δρόμου κατά μήκος του ανατολικού του συνόρου με πρόσοψη περί τα 6μ. Η κατοικία είναι μεγάλης ηλικίας, κατασκευασμένη με φέρουσα τοιχοποιία από πέτρα και χρήζει συντήρησης. Το εμβαδόν της κατοικίας είναι 110 τ.μ. περίπου. Το ακίνητο έχει 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο και κήπο. Επίσης το ακίνητο αυτό έχει κατασκευαστεί το 1940.

3/ Διατηρητέο Κτήριο – Αγλαντζιά, Λευκωσία

Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Τιμή: €110.000

Ισόγειο κτήριο στο Δήμο Αγλαντζιάς, της Επαρχίας Λευκωσίας. Βρίσκεται εντός του πυρήνα του Δήμου, 450 μέτρα νοτιοανατολικά του Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς, 120 μέτρα βορειοδυτικά του αμφιθεάτρου Σκαλί Αγλαντζιάς, απέναντι από την Πλατεία Ηρώων. Εφάπτεται κατά μήκος του δυτικού, βόρειου και ανατολικού συνόρου με δημόσιους δρόμους. Η ταβέρνα θεωρείται διατηρητέα οικοδομή και έχει την ονομασία το ''Στέκι του Κωστή''. Η οικοδομή είναι κατασκευασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο από πλιθάρι και πέτρα και ξύλινη οροφή από δοκούς και ψάθα. Το κτήριο είναι κενό. Επίσης το ακίνητο αυτό έχει κατασκευαστεί το 1901.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

4/ Παραδοσιακή Κατοικία - Κάτω Λεύκαρα, Λάρνακα

Εμβαδόν: 124 τ.μ.
Τιμή: €140.000

Παραδοσιακή διώροφη κατοικία στην γραφική περιοχή της κοινότητας Κάτω Λευκάρων, στην Επαρχία Λάρνακα. Βρίσκεται  σε απόσταση περί τα 140 μέτρα βορειοδυτικά από την εκκλησία της Παναγίας και μόλις 800 μέτρα νοτιοδυτικά από το κέντρο του Δήμου Πάνω Λευκάρων. Το ακίνητο εφάπτεται επί εγγεγραμμένου δρόμου επί του νοτιοδυτικού του συνόρου με πρόσωπο περί τα 3 μέτρα. Η κατοικία έχει ανεγερθεί περί το 1940 και έχει τύχει ανακαίνισης περί το 2007. Το ισόγειο αποτελείται από προθάλαμο, κουζίνα, σαλότραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι. Ο 1ος όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια και δωμάτιο ντους με αποχωρητήριο. Εξωτερικά η κατοικία διαθέτει πισίνα και χώρο ψησταριάς. Το εμβαδό των κλειστών χώρων ανέρχεται σε 124τμ περίπου, 14τμ καλυμμένες βεράντες και 13τμ βοηθητικών χώρων. Είναι κατάλληλη για ιδιοχρησία ή για ενοικίαση με καλή απόδοση.
 

>>>Διαβάστε ακόμη: Επένδυση: 10 ακίνητα προς πώληση με εξασφαλισμένο ενοίκιο<<<

5/ Παραδοσιακή Διατηρητέα Κατοικία - Επισκοπή, Πάφος

Εμβαδόν: 135 τ.μ.
Τιμή: €150.000

Η κοινότητα Επισκοπής (Πάφου) είναι ένα ήσυχο ημιορεινό χωριό της επαρχίας Πάφου το οποίο διαθέτει ερειπωμένα πέτρινα σπίτια, κάποια από τα οποία έχουν αποκατασταθεί με ιστορική ακρίβεια στην αρχική τους κατάσταση. Το χωριό τοποθετείται σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη της Πάφου και  δυτικά από τον ποταμό Έζουσας ενώ βρίσκεται και κοντά στα χωριά, Νατά, Χολέτρια και Αναρίτα. Η γύρω περιοχή προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς, όπως οινοποιεία, μοναστήρια, μονοπάτια της φύσης και εκδρομικούς χώρους. Το κέντρο του χωριού της Επισκοπή είναι γνωστό για τα γραφικά στενά δρομάκια του και τον αγροτουρισμό του. Το ακίνητο προς πώληση είναι μια διατηρητέα κατοικία η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού και περίπου 135 μέτρα βορειανατολικά της εκκλησίας του χωρίου. Το ακίνητο εφάπτεται σε εγγεγραμμένο δημόσιο δρόμο (παραδοσιακό πέτρινο δρόμο) με πρόσοψη 25 μέτρα. Είναι κατασκευασμένο με παραδοσιακή πέτρα και εν μέρη έχει αναπαλαιωθεί. Η κατοικία διαθέτει τρία υπνοδωμάτια (2 στο ισόγειο και 1 στον όροφο), κουζίνα με τραπεζαρία και τζάκι και μπάνιο/αποχωρητήριο. Εξωτερικά υπάρχει πλακόστρωτη αυλή, παραδοσιακός φούρνος και ακάλυπτος χώρος στάθμευσης.  Ο κλειστός χώρος της κατοικίας είναι περίπου 135τ.μ. Αρχιτεκτονικά σχέδια και άδειες διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος. 

6/ Πετρόκτιστη Ανεξάρτητη Κατοικία - Πάχνα
 

Εμβαδόν: 265 τ.μ.
Τιμή: €175.000

Ισόγεια πετρόκτιστη  κατοικία με σοφίτα, στην Κοινότητα Πάχνα, της Επαρχίας Λεμεσού, 750 μέτρα ανατολικά από το κέντρο της κοινότητας, 575 μέτρα ανατολικά από το οινοποιείο Μονόλιθος και 1000 μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο Πάχνας. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις υπηρεσίες της κοινότητας. Η κατοικία είναι περίπου 10 χρονών, εξωτερικά είναι επενδυμένη με πέτρα και διαθέτει αυλή και πέργολα. Στο ισόγειο αποτελείται από ενιαίο χώρο καθιστικό-κουζίνα, αποχωρητήριο και 2 υπνοδωμάτια. Η σοφίτα αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια, αποχωρητήριο με ντους και αποθηκευτικό χώρο. Εμβαδό καλυμμένων χώρων περί τα 170τ.μ. στο ισόγειο και 95τ.μ. σοφίτα. Το εμβαδό της γης είναι 2,676 τ.μ. Εμπίπτει εντός της Γεωργικής Ζώνης Γ3. Το ακίνητο καλύπτεται από άδεια οικοδομής και πολεοδομική άδεια. Επίσης το ακίνητο αυτό έχει κατασκευαστεί το 2006.


7/ Ανακαινισμένη Παραδοσιακή Κατοικία - Βάβλα, Λάρνακα

Εμβαδόν: 185 τ.μ.
Τιμή: €275.000

Η Βάβλα είναι ένα ήσυχο ορεινό χωριό της Επαρχίας Λάρνακας που έχει κηρυχθεί εξολοκλήρου από την κυβέρνηση ως «διατηρητέο», καθώς πολλά από τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια έχουν αποκατασταθεί με ιστορική ακρίβεια στην αρχική τους κατάσταση. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους και σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού, ενώ βρίσκεται και πολύ κοντά στα χωριά Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Χοιροκοιτία και Σκαρίνου. Η γύρω περιοχή προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς, όπως οινοποιεία, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, μονοπάτια της φύσης, εκδρομικούς χώρους. Το χωριό της Βάβλας είναι γνωστό για το μέλι της και την μελισσοκομία γενικότερα, καθώς και για τα γραφικά στενά δρομάκια του και τον αγροτουρισμό. Το ακίνητο προς πώληση είναι μια διατηρητέα κατοικία η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση βόρεια από το κέντρο του χωριού και περίπου 120 μέτρα νοτιοδυτικά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Το ακίνητο εφάπτεται σε εγγεγραμμένο δημόσιο δρόμο (παραδοσιακό πέτρινο δρόμο) με πρόσοψη 33 μέτρα. Είναι κατασκευασμένο με παραδοσιακή πέτρα και έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η κατοικία διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, δύο τζάκια, δύο μπάνια και εσωτερική αυλή. Ο κλειστός χώρος της κατοικίας είναι περίπου 185 μ². Σημειώνεται ότι η διατηρητέα οικοδομή εμπίπτει σε δύο οικιστικές πολεοδομικές ζώνες, H1 (24%) και Η2 (76%), και διαθέτει ανεξάντλητο συντελεστή δόμησης ο οποίος μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξή της είτε να πωληθεί/μεταφερθεί σε άλλο ακίνητο. Ειδικότερα, η πολεοδομική ζώνη Η1 διαθέτει συντελεστή δόμησης μέχρι 120% και συντελεστή κάλυψης μέχρι 70% ενώ η πολεοδομική ζώνη Η2 διαθέτει συντελεστή δόμησης 90% και συντελεστή κάλυψης μέχρι 50%. Aρχιτεκτονικά σχέδια και άδειες διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το ακίνητο διαθέτει ανεξάνλτητο συντελεστή δόμησης ο οποίος μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί είτε να πωληθεί/μεταφερθεί σε άλλο ακίνητο. Επίσης το ακίνητο αυτό έχει κατασκευαστεί το 1960.

Άννη Χαραλαμπους