Παρεμπιπτόντως, πού το πάτε με τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ!

  • Οι υπερήρωες της πρώτης γραμμής που ξεχάστηκαν με το πρώτο κουδούνι της λήξης της πανδημίας
  • Όταν το καζάνι βράζει, έρχεται η ώρα που εκρήγνυται
  • Το ορόσημα του Μάη του 2024, η παρακμή και οι κρυφές ατζέντες
  • Οι υποψήφιοι πρόεδροι που κατάπιαν τη γλώσσα τους και η αυτονόμηση που έπρεπε να γίνει

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Aνέκαθεν τα δημόσια νοσηλευτήρια υπήρξαν η ραχοκοκαλιά του τομέα της υγείας. Ανάμεσα στους κύριους λόγους που προτάσσονταν ήταν το καλά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι υποδομές και τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα.  

Για λόγους που θα διαφανούν στον μέλλον, τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία μετατράπηκαν σε αυτόνομα υπό τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχώς παραπαίουν και αφήνονται στη μοίρα τους. Αντιθέτως, στηρίζονται με διάφορους τρόπους τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και παραπέμπονται σωρηδόν ασθενείς διαφόρων ειδικοτήτων με το ανάλογο τίμημα από τον ΟΑΥ. 

>>> Διαβάστε επίσης: 

Κανένας δεν υποτιμά την ιδιωτική υγεία, πόσο μάλλον τώρα που, λόγω του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατρούς τους οποίους δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθεί. Όμως, εάν η μνήμη μας δεν μας απατά, προ έναρξης του ΓεΣΥ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις και έγιναν εξαγγελίες ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, με την αυτονόμησή τους, θα αναβαθμιστούν ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. Αυτό, βεβαίως συνεπάγεται και χρήμα και κυρίως διάθεση και ενδιαφέρον από αυτούς που τα διοικούν.

Ο Γενικός Ελεγκτής

Η κατάσταση που επικρατεί  σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ καταγράφηκε και στον διαχειριστικό έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία σε ειδική της έκθεση αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα η λειτουργία του Οργανισμού χαρακτηρίζεται από σοβαρά κενά και αδυναμίες, όσον αφορά στη χρηματοοικονομική διαχείριση και την εταιρική διακυβέρνηση και δεν έχουν ληφθεί τα δέοντα μέτρα για την απεξάρτησή του από την κρατική στήριξη και την ομαλή μετάβαση σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού την 1.6.2024». Μάλιστα, συστήνει «την ετοιμασία Στρατηγικού Σχεδίου με μεσοπρόθεσμους στόχους/επιχειρησιακά σχέδια, που να συνδέονται με τον προϋπολογισμό και το οποίο να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του σε ανταγωνιστικό περιβάλλον από την 1.6.2024 και μετά».

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως, κυρίως οι ιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι με την πανδημία χαρακτηρίστηκαν οι υπερήρωες της πρώτης γραμμής, κλήθηκαν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη πανδημία, αποκλειστικά και μόνοι τους. Με την απουσία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων!

Μόνο για αυτόν το λόγο είναι  αναγκαία τώρα και όχι αύριο, η θέσπιση ενός πλήρους, συγκροτημένου και αξιόπιστου συστήματος Δημόσιας Υγείας, το οποίο κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει αναδείξει σε μείζων ζήτημα των προεκλογικών του δηλώσεων.

Η πανδημία έτυχε διαχείρισης αποκλειστικά και μόνο από όλους τους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων αυτονόμων κυρίως νοσηλευτηρίων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας, παρόλο που συμμετέχει στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και που θα έπρεπε να επωμίζεται και όλες τις μεγάλες προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης, παρακολουθούσε εισπράττοντας το χρήμα από τον ΟΑΥ. 

Οι αποτυχίες και η  κωλυσιεργία

Ο ΟΚΥπΥ συνεχίζει να χρεώνεται πολλαπλές αποτυχίες, δίνοντας την εντύπωση ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κλείσει τα νοσηλευτήρια του δημοσίου! Χρεώνεται με αποτυχίες για την πλήρη κωλυσιεργία που επιδεικνύει στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, ειδικά από την ιεραρχία του,  για αναβλητικότητα, για έλλειψη επικοινωνίας και για κακή διαχείριση των αυτόνομων νοσηλευτηρίων, την ίδια ώρα που καλείται να μηδενίσει τα ελλείμματά του μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 και δεν έχει αναφέρει ή καταγράψει λέξη πώς θα το κάνει. 

Η απουσία εποπτείας από το Υπουργείο Υγείας (παρόλο που συμμετέχει στο Δ.Σ. του η δρ Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου), ο ελλιπής κοινοβουλευτικός έλεγχος και η ανύπαρκτη διοίκηση ΟΚΥπΥ, που αποδεικνύεται αδύναμη να αντιληφθεί τα προβλήματα και επιμελώς τα αποκρύβει κάτω από το μαξιλάρι, επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους, οδηγεί τα δημόσια νοσηλευτήρια σε πλήρη μαρασμό. Μέχρι να βρεθούν κάποιοι επιτήδειοι να τα αγοράσουν!

Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών σε εκθέσεις του χαρακτηρίζει την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ «ως έναν από τους δυνητικούς κινδύνους, κυρίως μέσω των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σε δήλωσή της στη Βουλή έθεσε το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση: «Όποιοι βάζουν εμπόδια στην αυτονόμηση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων είναι αυτοί που καταστρατηγούν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».

O ΟΚΥπΥ  δηλώνει επίσημα πως υλοποιεί φιλόδοξο σχέδιο αναδιοργάνωσης για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του Γενικού Συστήματος Υγείας, με συνεχή επένδυση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα!

Το καζάνι θα εκραγεί

Αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί καθώς οι έξι συντεχνίες, οι οποίες εκπροσωπούν όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα της υγείας, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή καθώς η διοίκηση του οργανισμού παρουσιάζεται αδιάλλακτη στη συνέχιση του διαλόγου για τους όρους εργασίας όσων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εργοδοτούνται με συμβόλαια που έχουν υπογραφτεί από τον ΟΚΥπΥ. 

Ο διάλογος άρχισε την Άνοιξη του 2022, τον Ιούλιο τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα για τον Σεπτέμβριο, το χρονοδιάγραμμα του Σεπτέμβρη διά μαγείας εξαφανίστηκε και τον Οκτώβριο σιγή ιχθύος. Μόλις πριν λίγες μέρες ο ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε στις συντεχνίες ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διάλογο για θέματα που αφορούν μισθολογικές αυξήσεις και έχουν επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει προεδρικών εκλογών». 

Ωστόσο, το θέμα των όρων εργασίας είναι η αρχή του παγόβουνου στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα ζητήματα είναι πολλά και ανοικτά για μήνες, με κύρια την υποστελέχωση και τις μπαλωματικές λύσεις που εφευρίσκει κάθε φορά ο ΟΚΥπΥ για να τα ρίξει στις ελληνικές καλένδες.

Και κάθε φορά που ένα καζάνι βράζει, χωρίς να σβήνονται οι φωτιές του, ξεσπά η έκρηξη! Και κανένας δεν θέλει παραμονές εκλογών να ανάψει φωτιές στον τομέα της υγείας!
 

Χρύσω Αντωνιάδου