Πας Ελλάδα για σπουδές; Τιμές για ενοίκια σε φοιτητικές περιοχές

Αυξήσεις στα ενοίκια στην Ελλάδα λόγω της μικρής διαθεσιμότητας- Δείτε τιμές για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Είναι καλά γνωστό ότι την Ελλάδα προτιμούν εδώ και χρόνια κατά κύριο λόγο οι Κύπριοι φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό. 

Ωστόσο πλέον, λόγω του κύματος ακρίβειας που παρατηρείται παγκόσμια, η εύρεση στέγης για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα αναμένεται φέτος να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, κάτι που επιβεβαιώνει και η νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, την οποία δημοσιεύουν ελληνικές εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες. 

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παραθέτει η έρευνα, τόσο η μικρή διαθεσιμότητα όσο και η  αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, δείχνουν το πόσο δυσεύρετο μπορεί να γίνει ένα διαμέρισμα με προσιτό ενοίκιο.

Με βάση τα στοιχεία του E-Real Estates, οι αυξητικές τάσεις των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητική κατοικία καταγράφονται στο σύνολο των περιοχών της Ελλάδας, καθώς το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών, ιδιαιτέρως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Οι τιμές των φοιτητικών ανά περιοχή της Ελλάδας

Στην έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αναφέρονται αναλυτικά οι τιμές ενοίκων που ισχύουν για τις περιοχές που παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φοιτητές.

Στοιχεία για περιοχές που προτιμούν οι Κύπριοι φοιτητές

Πιο συγκεκριμένα, θα παραθέσουμε στοιχεία κυρίως για περιοχές που συνήθως ενοικιάζουν διαμέρισμα Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα (Ζωγράφου, Γουδή, Παγκράτι, Αμπελόκηποι και κοντά στις σχολές στο Αιγάλεω) και στη Θεσσαλονίκη (Κάτω Τούμπα, Άνω Πόλη, Καμάρα, Ροτόντα). Στους πίνακες που παραθέτουμε, συμπεριλαμβάνονται και πολλές άλλες περιοχές των δύο πόλεων καθώς και στοιχεία για άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως Πάτρα, Ηράκλειο κτλ.

Διευκρινίσεις για τον τύπο διαμερισμάτων

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίζουμε ότι η γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. είναι υπνοδωμάτιο και σαλόνι στο ίδιο δωμάτιο, στον ίδιο χώρο. Το δυάρι στην Ελλάδα 40-50 τ.μ. είναι το διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου όπως συνήθιζουμε να το αναφέρουμε στην Κύπρο. Ένα υπνοδωμάτιο και ξεχωριστό δωμάτιο το σαλόνι δηλαδή. Διαμέρισμα 50-60 τ.μ. που γίνεται αναφορά ως τριάρι στην Ελλάδα, είναι το δυάρι στην Κύπρο, με δύο δηλαδή υπνοδωμάτια και ξεχωριστό σαλόνι.

>>> Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει να ενοικιάσεις σε φοιτητική εστία στην Κύπρο <<<

Δείτε αναλυτικά τις τιμές στις περιοχές της Αθήνας:

Γουδή

Το Γουδή επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία έως 35 τ.μ. κυμαίνονται από €380/μήνα έως €480. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ.-50 τ.μ. διαμορφώνεται από €450/μήνα έως €500/μήνα.

Παγκράτι

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. κυμαίνεται από €350/μήνα έως €450/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ.-50 τ.μ. κυμαίνεται από €400/μήνα έως €600/μήνα.

Ζωγράφου

Στην κατεξοχήν φοιτητική περιοχή το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από €320/μήνα έως €420/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ.-50 τ.μ. κυμαίνεται από€430/μήνα έως €560/μήνα.

Αμπελόκηποι

Στην περιοχή των Αμπελόκηπων, το κόστος ενοικίου για ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 υπνοδωμάτια άνω των 60 τ.μ. είναι από €550/μήνα.

Δείτε τις τιμές στην Ν. Αττική:

τυ

γγη

δφ

φδ

Κοντά στις σχολές στο Αιγάλεω 

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν. Αττικής που διαθέτουν σταθμό.

Στο Περιστέρι, που βρίσκεται στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια, οι τιμές ενοικίων για ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 υπνοδωμάτια άνω των 60 τ.μ. ξεκινούν από €480/μήνα.

Δείτε τις τιμές για ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 υπνοδωμάτια άνω των 60 τ.μ. στην Αθήνα:

gfn

tr

Δείτε αναλυτικά τις τιμές στις περιοχές της Θεσσαλονίκης:

Κάτω Τούμπα

Στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, η ζητούμενη τιμή τον μήνα για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από €300 μέχρι €400 και για κατοικία από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. από €350 μέχρι €500.

Άνω Πόλη

Στην περιοχή της Άνω Πόλης, η ζητούμενη τιμή τον μήνα για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από €280 μέχρι €350 και για κατοικία από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. από €350 μέχρι €450.

Καμάρα

Στην περιοχή της Καμάρας, η ζητούμενη τιμή τον μήνα για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από €300 μέχρι €550 και για κατοικία από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. από €420 μέχρι €590.

Ροτόντα

Στην περιοχή της Ροτόντας, η ζητούμενη τιμή τον μήνα για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από €320 μέχρι €500 και για κατοικία από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. από €360 μέχρι €550.

Δείτε τις τιμές στην Θεσσαλονίκη:

φβ

fd

Δείτε τις τιμές στην Πάτρα:

φγχ

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα

Παράλληλα, μέσω των στοιχείων του Πανελλαδικού Δικτύου, αναφέρονται και οι τιμές φοιτητικών ενοικίων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμαίνεται από 14,2% στην κατώτατη τιμή έως και 14,5% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, κυρίως για ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με το σύνολο των οικιακών συσκευών.

Δείτε αναλυτικά:

df

fd

fd

Πηγές: Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates/Ot.gr/Iefimerida.gr/Reporter.gr

Κυπριάνα Σταύρου
 
2280