Πέντε σενάρια για το θρίλερ στις ΗΠΑ – Τι θα γίνει με το ανώτατο όριο χρέους

Από το πλέον ανώδυνο σενάριο έως τον Αρμαγεδδώνα

Ολοένα και πιο κοντά στην προθεσμία του Ιουνίου βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν το σενάριο της στάσης πληρωμών να αυξάνει τις πιθανότητές του, ενόσω Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Λευκός Οίκος εξακολουθούν να συμφωνών ότι… διαφωνούν.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι χωρίς αναστολή ή αύξηση του ορίου χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα εξαντληθούν την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, οι διαφωνίες στο Κογκρέσο για το ύψος των δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να «θυσιαστούν» ώστε να πουν το «ναι» οι Ρεπουμπλικάνοι, εξακολουθούν να καθιστούν αδύνατη την όποια συμφωνία.

Οι αγορές, από την πλευρά τους, παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τις όποιες εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι έστω και στο παρά πέντε οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καταλήξουν σ’ έναν συμβιβασμό, αποτρέποντας τη μερική χρεοκοπία.

Αυτήν την στιγμή, η στάση πληρωμών δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, αλλά συγκεντρώνει σαφώς περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με την αντίστοιχη περιπέτεια του 2011, όταν και πάλι το Κογκρέσο είχε κληθεί να αυξήσει το όριο χρέους.

In 2011, the Equity Reaction Came a Week Before the Deal | The S&P 500 topped on July 27 and fell through the S&P downgrade

Γι’ αυτό τον λόγο, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τη γνώμη αρκετών αναλυτών, θεωρεί ότι οι αγορές έχουν υποβαθμίσει αρκετά το θέμα, μη σπεύδοντας να αποτιμήσουν τις δυσμενείς συνέπειες μιας αρνητικής έκβασης.

Σήμερα βρισκόμαστε λιγότερο από 10 ημέρες πριν την ημέρα Χ, δηλαδή την ημέρα που θα εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Εφόσον οι Δημοκρατικοί δεν δεχθούν μείωση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να αποσπάσουν το «ναι» των Ρεπουμπλικάνων ή εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υπαναχωρήσουν από την αξίωση για μείωση των δαπανών, τότε η ημέρα Χ θα καταστεί πραγματικότητα και το δημόσιο θα είναι ανίκανο να ανταποκριθεί σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις του.

Το χειρότερο σε μια τέτοια περίπτωση έγκειται στην αντίδραση των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα σπεύσουν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα, στερώντας από τις ΗΠΑ το «AAA».

The Debt Ceiling Spiked Junk Yields in 2011 | They only fell after Fed bond purchases began in the Fall

Έως και σήμερα, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν επηρεαστεί εν μέρει από τους φόβους για το όριο χρέους. Το ίδιο συμβαίνει και στις μετοχές, οι οποίες έχουν αποφύγει τις έντονες αναταράξεις και τα μεγάλα sell off, ενόσω οι επενδυτές διατηρούν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι αναλυτές του Bloomberg, πάντως, πιστεύουν ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός deal, αυτό θα έχει ορισμένες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Κι αυτό, διότι οι Δημοκρατικοί ενδεχομένως θα υποκύψουν στις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και θα δεχθούν να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες.

Αυτή η δημοσιονομική σύσφιγξη είναι πιθανό να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία, η οποία ήδη καλείται να διαχειριστεί τις αυξημένες πιέσεις των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού.

Τα 5 σενάρια

  • Το λιγότερο δυσμενές συνέχεια προβλέπει την επίτευξη ενός deal σε έγκαιρο χρόνο, πριν δηλαδή οι αγορές «πέσουν για ύπνο». Αυτό θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή έως τα τέλη Μαΐου.
  • Το δεύτερο σενάριο μη-χρεοκοπίας προβλέπει μια συμφωνία στο παρά πέντε, η οποία ωστόσο δεν προκαλεί προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
  • Το πιο πιθανό σενάριο είναι το εξής: Φθάνουμε στο τέλος των προθεσμιών, αλλά οι δύο πλευρές συμφωνούν στην αύξηση του ορίου χρέους, αφού πρώτα οι Δημοκρατικοί δεχθούν να περικόψουν τις δαπάνες. Αυτή η απόφαση, όμως, επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και περιορίζει τις πιθανότερες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές κάλπες του 2024.
  • Έπειτα υπάρχει και το σενάριο της χρεοκοπίας. Το Κογκρέσο δεν αυξάνει ή δεν αναστέλλει το όριο χρέους. Οι αγορές υποχωρούν και το Κογκρέσο συνειδητοποιεί το λάθος του, σπεύδοντας να συμφωνήσει -έστω και μετά την παρέλευση της ημέρας X.
  • Τέλος, υπάρχει και το σενάριο «Αρμαγεδδών». Η Ουάσιγκτον παραμένει ιδεολογικά διαιρεμένη, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία, ακόμη και μετά τη μερική στάση πληρωμών. Οι αγορές καταρρέουν και όλα πηγαίνουν στραβά.

newmoney.gr

 
2279