Πέντε τα βασικά προβλήματα των μικρομεσαίων/Τι προτείνει η ΠΟΒΕΚ

«Λουκέτο» βάζουν καθημερινά όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – «Έκλεισαν 48 επιχειρήσεις σε 2 οδούς»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

«Λουκέτο» συνεχίζουν να βάζουν καθημερινά όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πολλές βρίσκονται μια ανάσα πριν την κατάρρευσή τους, αφού βρίσκονται σε μια κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον και την επιβίωση τους. 

Με την κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ (Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών) κάλεσε σε παγκύπρια κινητοποίηση στο Προεδρικό την Τετάρτη 18/11 τους ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης, τους καταστηματάρχες, επαγγελματίες, βιοτέχνες και το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητώντας από αυτούς να απαιτήσουν την επίλυση των προβλημάτων, την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των συνεπειών της κρίσης και την διάσωση των επιχειρήσεων τους.  

>>> Διαβάστε επίσης: Αντέχει ένα δεύτερο lockdown η κυπριακή οικονομία; <<<

Με αφορμή την κινητοποίηση των μικρομεσαίων, η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Στέφανο Κουρσάρη, ο οποίος μας εξήγησε ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις λύσεις που προτείνει η ΠΟΒΕΚ για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ΜμΕ. 

Τα πέντε βασικά προβλήματα των μικρομεσαίων - Τι προτείνει η ΠΟΒΕΚ 

Ο διεκδικήσεις μας εστιάζονται σε 5 σημεία, ανέφερε στην Brief o ΓΓ της ΠΟΒΕΚ. «Αυτά είναι η μείωση των ενοικίων, η αναστολή των εξώσεων, η απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, η αναστολή των εκποιήσεων επαγγελματικής στέγης και η αναστολή των δόσεων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και κλάδους», δήλωσε.

«Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία δυστυχώς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ανταπόκριση από την Κυβέρνηση, παρά την σειρά επαφών που είχαμε με τους Αρμόδιους Υπουργούς», πρόσθεσε ο κ. Κουρσάρης. 

Ερωτηθείς τι ζητά η ΠΟΒΕΚ και ποιες είναι οι προτάσεις της για επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων, τόνισε ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ξεκινώντας με το θέμα των ενοικίων, δηλώνει ότι αυτό θα πρέπει να βασιστεί σε μια γενική αρχή. «Μια γενική αρχή λέει ότι όταν κλείνεις μια δουλειά με διατάγματα, τότε θα πρέπει το κράτος να επιδοτήσει το ενοίκιο. Η δεύτερη αρχή, λέει ότι τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να τις πληρώνει μόνο το ένα μέρος, δηλαδή μόνο ο ενοικιαστής. Άρα θα πρέπει να καταμεριστεί και στο ιδιοκτήτη κάποιο κόστος», εξήγησε. 

>>> Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες αντιδράσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ για τα νέα μέτρα <<<

Σχετικά με τις εξώσεις, ο κ. Κουρσάρης υπέδειξε ότι είναι αδικαιολόγητο να υπάρχει το δικαίωμα της έξωσης express, στην οποία ο ιδιοκτήτης μέσα σε 2-3 μήνες μπορεί να κάνει έξωση στον ενοικιαστή. «Είναι αναγκαιότητα να γίνει η αναστολή τους αφού έχουν συσσωρευθεί απλήρωτα ενοίκια λόγω της κρίσης και όχι επειδή συστημικά κάποιος δεν πληρώνει το ενοίκιο του. Λόγω του lockdown και των διάφορων πρωτοκόλλων, έχουν συσσωρευθεί υποχρεώσεις άρα το δικαίωμα της έξωσης express, δηλαδή μέσα σε 2-3 μήνες να μπορεί ο ιδιοκτήτης να βγάλει έξω τον ενοικιαστή, είναι αδικαιολόγητη», ανέφερε. 

Είναι ξεκάθαρο το τι ζητούμε στο θέμα της απευθείας στήριξης στις επιχειρήσεις, τόνισε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, αφού, όπως είπε, η στήριξη που παρέχεται δεν είναι αρκετή. «Είχαν δοθεί 1200 με 3000 χιλιάδες στις επιχειρήσεις, τα οποία δεν ήταν αρκετά και δεν κάλυψαν τα λειτουργικά έξοδα άρα θα πρέπει να παρθούν και άλλα συγκεκριμένα μέτρα, όπως λήφθηκαν σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου μείωσαν τα ενοίκια στο 40%, ανέστειλαν δόσεις και στο ΦΠΑ και στις κοινωνικές ασφαλίσεις κτλ.», εξήγησε. 

Όσον αφορά τις εκποιήσεις, ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αναστολή τους αφού οι τράπεζες δεν μπορούν σε αυτή την κρίση, να παίρνουν σπίτια ή επαγγελματικές στέγες, ενώ σε ό,τι αφορά τις δόσεις, των οποίων η αναστολή ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο, εξέφρασε την θέση πως αυτή θα πρέπει να συνεχίσει για συγκεκριμένους τομείς και επαγγελματικές δραστηριότητες. «Να αναφέρω ενδεικτικά τις τουριστικές περιοχές οι οποίες έχασαν μια ολόκληρη τουριστική σεζόν με μηδέν εισοδήματα. Δεν μπορούν να έρθει ο Ιανουάριος που θα είναι νεκρή περίοδος και να δώσουν δόση στην τράπεζα. Δεν μπορούν αφού δεν είχαν εισοδήματα», δήλωσε. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων <<<

Σε οριακό σημείο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – «Έχουν κλείσει 48 μόνο σε 2 οδούς» 

Ερωτηθείς πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει μέχρι τώρα, ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένο αριθμό, τονίζοντας όμως ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού μόνο σε 2 παράλληλες οδούς έχουν κλείσει 48 επιχειρήσεις. «Το πρόβλημα σε κάθε πόλη είναι εμφανές. Βλέπουμε καταστήματα, βλέπουμε επιχειρήσεις οι οποίες βάζουν λουκέτο λόγω της πανδημίας. Μια μικρή έρευνα που έχουμε κάνει στην Λάρνακα σε δύο παράλληλες οδούς (σε ένα τρίγωνο) με απόσταση ενός με ενάμιση χιλιομέτρου μεταξύ τους, έδειξε ότι υπήρξαν 48 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα εμπορικά κέντρα δυστυχώς συνεχίζουν να κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις, επεσήμανε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, προσθέτοντας ότι με τα τοπικά lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, θα κλείσουν ακόμα περισσότερες. «Αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που παραδίδουν τα κλειδιά στους ιδιοκτήτες. Τα άτομα που χάνουν τις επιχειρήσεις τους είναι σε απόγνωση, σε απελπιστική κατάσταση και η αβεβαιότητα η οποία επικρατεί με την εξαγγελία του μίνι lockdown, δημιουργεί ένα τεράστιο ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις. Από τα lockdown σε Λεμεσό και Πάφο θα οδηγηθούν πολλές μικρομεσαίες σε κλείσιμο», εξήγησε. 

«Η τεράστια πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στον αναπνευστήρα και κοντά στην κατάρρευση, για αυτό χρειάζεται να παρθούν αποφασιστικά και ριζοσπαστικά μέτρα σύντομα», κατέληξε. 

>>> Διαβάστε επίσης: Πέραν των 1.700 εταιρειών έβαλαν «λουκέτο» μέχρι τον Οκτώβριο <<<

Η ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ για την εκδήλωση διαμαρτυρίας:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες για σχεδόν ένα χρόνο μετρούν μόνο ζημιές, βρίσκονται σε μια κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον και την επιβίωση τους, συσσωρεύονται μόνο χρέη και υποχρεώσεις και οι αντοχές τους να έχουν πλέον εξαντληθεί, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ αποφάσισε την διεκδίκηση για επίλυση των προβλημάτων τους μέσω δυναμικών μέτρων κινητοποιήσεων και αγώνα. 

Η περίοδος των υπομνημάτων, των επιστολών, των συναντήσεων και των επαφών δυστυχώς δεν έχει αποδώσει. Αντιθέτως μας έχουν πείσει ότι πέραν της στήριξης των υπαλλήλων οι επιχειρήσεις έχουν αφεθεί πλήρως στο έλεος των συνεπειών της κρίσης και δεν αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος της ημέρας χωρίς επιχειρήσεις κινδυνεύει και η απασχόληση και η οικονομία του τόπου. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Το Κράτος, η πολιτεία και η Κυβέρνηση καλούνται να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα εξής προβλήματα: την μείωση των ενοικίων, την αναστολή των εξώσεων, την απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις, την αναστολή των εκποιήσεων και την αναστολή των δόσεων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και κλάδους. 

Καλούμε τους ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης, τους καταστηματάρχες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Παγκύπρια Κινητοποίηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 18/11/2020 στις 3μμ για να απαιτήσουμε επίλυση των προβλημάτων, για δίκαιη και ισότιμη κατανομή των συνεπειών της κρίσης, για διάσωση των επιχειρήσεων μας».

Κυπριάνα Σταύρου