Πέραν των 1.700 εταιρειών έβαλαν «λουκέτο» μέχρι τον Οκτώβριο

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών εκκαθαρίζονται εκούσια / ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι εκκαθαρίσεις εταιρειών, είτε εκούσιων είτε μετά από έκδοση σχετικών διαταγμάτων, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 1.700.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, οι εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών το 10μηνο ανήλθαν στις 1.679 σε σχέση με 1.650 την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 1,8%.

Επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκαν και 61 διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών σε σχέση με 47 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως 30%.

Βάσει των πιο πάνω, το 10μηνο έβαλαν «λουκέτο» συνολικά 1.740 εταιρείες σε σχέση με 1.697 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2,5%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο αριθμός τόσο των εκούσιων εκκαθαρίσεων όσο και των εκκαθαρίσεων κατόπιν διατάγματος Δικαστηρίου δεν είναι άμεσα συνυφασμένος με την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αφού, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, ο αντίκτυπος της πανδημίας θα διαφανεί πιο ξεκάθαρα τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως οι εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών την τελευταία 5ετία (2015-2019) διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τις 2.000 κάθε έτος, την ώρα που το 2010 είχαν καταγραφεί μόλις 750 τέτοιες εκκαθαρίσεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημαντική μείωση στις πτωχεύσεις πολιτών
Σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις πολιτών, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου εκδόθηκαν μόλις 18 Διατάγματα Παραλαβής/Πτώχευσης σε σχέση με 33 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 45,5%.

Μάλιστα, εάν κάποιος ανατρέξει στα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας των προηγούμενων χρόνων, διαπιστώνει πως, ο αριθμός των πολιτών που πτώχευσαν τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά.

Ειδικότερα και βάσει των στοιχείων, από τις 941 πτωχεύσεις πολιτών το 2010, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 38 το 2019, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 96%, μία πτώση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά την τρέχουσα χρονιά.

Σχέδια αποπληρωμής και διατάγματα απαλλαγής οφειλών
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου υποβλήθηκαν ενώπιον της Υπηρεσίας συνολικά 85 αιτήσεις για ένταξη σε σχέδια αποπληρωμής οφειλών σε σχέση με 52 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 44%.

Σημειώνεται πως, η διαδικασία για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής (ΠΣΑ) αποτελεί ένα μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους φυσικών προσώπων ο οποίος, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων για αποπληρωμή χρέους, συμβάλλει αφενός μεν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφετέρου στη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Υπηρεσίας υποβλήθηκαν και 48 αιτήματα για έκδοση διατάγματος απαλλαγής οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ σε σχέση με 95 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 49,5%.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015, χρεώστης είναι επιλέξιμος για έκδοση Διατάγματος Απαλλαγής Οφειλών, εάν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μεταξύ άλλων, έχει μηνιαίο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα, που υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (5), διακόσια ευρώ (€200) ή λιγότερο, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (6), αξίας χιλίων ευρώ (€1.000) ή λιγότερο και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης, είναι, λαμβανομένων υπόψη των παραγόντων που προβλέπονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (5), αφερέγγυος και είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να είναι αφερέγγυος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αίτησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «επιλέξιμο χρέος» σημαίνει, μεταξύ άλλων, το χρέος πιστωτικής κάρτας, παρατράβηγμα ή ανεξασφάλιστο δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ή άλλη οντότητα που εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και χρέος για την πληρωμή ενός ή περισσοτέρων λογαριασμών σε σχέση με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή τηλέφωνο.

Νοείται ότι, κατά τον υπολογισμό του ύψους των επιλέξιμων χρεών δεν συνυπολογίζονται μη εξακριβωμένα ποσά που δυνατό να προκύψουν για το χρεώστη λόγω εγγύησης ή άλλης ανεξασφάλιστης υποχρέωσης που υπέγραψε για ένα τρίτο πρόσωπο.

Μάριος Αδάμου