Περδίος στην Brief: Έρχεται στην Κύπρο η νέα τάση διακοπών

Η νέα τάση δακοπών που διαπρέπει στο εξωτερικό /Συνδυάζει φύση, ίντερνετ και room service/Το glamping έρχεται στην Κύπρο

Τι είναι το "glamping"

Mια νέα τάση στον τομέα της κατασκήνωσης, αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και υπάρχουν πολλές χώρες που ήδη διαπρέπουν σε αυτό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Περδίος.
«Ο κόσμος θέλει να είναι έξω στη φύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θέλουν να πάνε για διακοπές σε μορφή camping όπως πιθανόν να έχουμε στο μυαλό μας, από εικόνες του παρελθόντος, με διαμονή σε σκηνές», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Το ''glamping'' είναι η νέα τάση, με την οποία, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός υπηρεσία – φύση, δηλαδή, κατασκήνωση αλλά σε ένα πλαίσιο υποδομών πιο αναβαθμισμένο, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να έχει στη διάθεση του τουαλέτα, μπάνιο, ίντερνετ ακόμη και εξυπηρέτηση δωματίου ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες.

Υπηρεσίες, πρόσθεσε ο κ. Περδίος, οι οποίες συνήθως είναι συνδεδεμένες στο μυαλό μας με ξενοδοχεία, ενώ πλέον έχουν ξεκινήσει και τα glamping να τις παρέχουν.



Που βρισκόμαστε τώρα
Ο κ. Περδίος σημείωσε ότι η Κύπρος δεν διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο ακόμη, το οποίο να επιτρέπει το ''glamping'' και γι’ αυτό το Υφυπουργείο έχει επικεντρωθεί σε αυτό, καθώς οι τάσεις προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε τις εξελίξεις, αλλιώς η Κύπρος δεν θα προλάβει να έχει μερίδιο από αυτή την αγορά.

Το νομοθετικό πλαίσιο έχει πλέον, ετοιμαστεί, αφού έλαβαν και τι απόψεις των υπηρεσιών του κράτους σημείωσε ο Υφυπουργός στην Brief.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη δημιουργία και τη λειτουργία των Τουριστικών Κατασκηνώσεων και των Κατασκηνώσεων Πολυτελείας “Glamping”, βρίσκεται διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση από τις 7 Ιουνίου 2021. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το εντοπίσουν (ΕΔΩ) και να υποβάλουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, ό όρος ''glamping'' αποδίδεται ως: περιφραγμένες εδαφικές εκτάσεις με εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός κατοικημένης περιοχής στις οποίες παρέχεται σε όσους προσέρχονται σε αυτές, πολυτελή εμπειρία διαμονής στην φύση με ή χωρίς διατροφή. Διαθέτουν μεθοδικά διευθετημένους χώρους (θέσεις) στους οποίους είναι τοποθετημένα ποιοτικά εξοπλισμένοι διάφοροι τύποι και μεγέθη κατασκηνωτικών μέσων όπως, θεματικά αντίσκηνα, δεντρόσπιτα, “frame and tented cabins”, ή/ και άλλα επίγεια ή
ανυψωμένα ημιμόνιμα ή προσωρινής κατασκευής θεματικά καταλύματα υψηλής αισθητικής, κατασκευασμένα με ποιοτικά υλικά που συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται, εναρμονισμένα και φιλικά με το φυσικό περιβάλλον, διαθέτουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού και πληρούν τις προδιαγραφές ως παρατίθενται στο Πρώτο Παράρτημα



Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Ειδικότερα, σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Περδίος σημείωσε ότι αποτελεί τροποποίηση της περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νομοθεσίας.

Δηλαδή, ανέφερε,εισάγονται οι απαραίτητες πρόνοιες που αναβαθμίζουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας των τουριστικών κατασκηνώσεων, ενσωματώνοντας παράλληλα και νέες κατηγορίες κατασκηνώσεων με ανώτερη κατηγορία το “Glamping”.

Συνεπώς, το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο το glamping, αλλά αναβαθμίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για κατασκηνώσεις που προσφέρονται και από ξενοδοχεία ή καταλύματα.

Κάποιες από τις προδιαγραφές που θα προσφέρει το ''glamping'' σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι: ηλεκτρισμός, ζεστό και κρύο νερό, εστία μαγειρέματος, αποχωρητήριο, νιπτήρα, ντουζιέρα, πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων, υπηρεσία καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, δωρεάν wifi, υπαίθριο γυμαστήριο, κατάστημα με τρόφιμα, κέντρο αναψυχής, jacuzzi, κρεβάτια, και άλλα έπιπλα, νυκτερινό φωτισμό, περίφραξη  και φύλαξη του χώρου.

Που θα μπορεί να προσφέρεται το ‘’glamping’’

Αυτό που συζητείται τώρα, είναι ότι θα βρίσκεται στην ύπαιθρο και στα ορεινά. «Σίγουρα δεν θα το συναντά κάποιος σε τουριστικά σημεία ή περιοχές, για παράδειγμα της Αγίας Νάπας ή του Πρωταρά, καθώς δεν ταιριάζει και με αυτό που έρχεται να προσφέρει, καθώς τo ‘glamping’ έχει άμεση επαφή με τη φύση, επομένως δεν ταιριάζει να τοποθετηθεί δίπλα από μια σειρά ξενοδοχείων.

Ποιοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον

Κληθείς να απαντήσει ποιοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μέχρι τώρα, ο κ. Περδίος επεσήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο, από όταν έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις το Υφυπουργείο ότι θα ετοίμαζε το νομοσχέδιο για το ‘glamping’, έχoυν δεχτεί δεκάδες αιτήματα για περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον προς αυτή την νέα μορφή διακοπών, υπογραμμίζει ο κ. Περδίος και από κόσμο που θα θέλει να κάνε τέτοιες διακοπές αλλά και από επιχειρηματίες που θα θέλουν να δημιουργήσουν τέτοιες παροχές.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μια νέα διεθνής τάση αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια στο τουρισμό, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα και συνδέεται με την εμπειρία πολυτελούς διαμονής στην ύπαιθρο με την ονομασία"glamping". Ειδικά όσοι είστε υπέρ της απόδρασης στη φύση, αλλά το κάμπινγκ σας προβληματίζει για την απουσία υπηρεσιών που το συνοδεύει, φαίνεται ότι το glamping θα είναι η ιδανική λύση.

Μάλιστα, το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, όταν πέρσι αξιολογούσε τις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό, και τις νέες τάσεις, έγινε αντιληπτό ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο θέλει να είναι έξω στη φύση ενώ παράλληλα επιθυμεί κατά τις διακοπές του να του παρέχονται και υπηρεσίες, επεσήμανε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στην Brief.

Με αφορμή και την πρόσφατη ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού ότι βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, η Brief επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο θέτοντας του ερωτήματα όπως, τι είναι το "glamping", που μπορεί κάποιος να κάνει τέτοιες διακοπές στην Κύπρο, τι διαφορετικό έχει να προσφέρει στις επιλογές των διακοπών μας και γιατί γίνεται τώρα η συζήτηση για αυτό το είδος διακοπών.