Περίπτερα: Πωλούν στη ζημιά τους τσιγάρα και εφημερίδες

Όπως υποστηρίζουν, όταν η πληρωμή γίνεται με κάρτα το όποιο κέρδος εξαφανίζεται

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Στη ζημιά τους φαίνεται να πωλούν ορισμένα είδη προϊόντων οι περιπτερούχοι. Ειδικά μάλιστα όταν η πληρωμή γίνεται με κάρτα και όχι με μετρητά για προϊόντα όπως εφημερίδες και τσιγάρα, οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι όχι απλά δεν έχουν κέρδος, αλλά πωλούν στη ζημιά τους. Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τους αρμόδιους να εξετάσουν το θέμα και να προσπαθήσουν να βρουν κάποια λύση.

Αναλυτικότερα σήμερα Τρίτη 28/6, η επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα που αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι και τις χρεώσεις που επιβάλλονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών για κάθε συναλλαγή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Όπως ενημέρωσαν οι περιπτερούχοι τα μέλη της επιτροπής εμπορίου, για κάποια προϊόντα τα οποία πωλούν, το περιθώριο κέρδους που έχουν είναι σχεδόν μηδαμινό. Πρόκειται κυρίως για τις εφημερίδες, τα τσιγάρα και ορισμένα άλλα προϊόντα για τα οποία θα ενημερώσουν σήμερα την επιτροπή. Όταν όμως η πληρωμή γίνεται με κάρτα, το κέρδος όχι απλά εξανεμίζεται αλλά μετατρέπεται σε ζημιά εξαιτίας της χρέωσης που καλούνται οι περιπτερούχοι να καταβάλουν στην εταιρεία που τους διαθέτει το μηχάνημα για τις κάρτες.

Οι περιπτερούχοι δεν μπορούν να αρνηθούν στον πελάτη να πληρώσει με κάρτα γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο βάσει της νομοθεσίας, ανέφερε χαρακτηριστικά στην Brief το μέλος της επιτροπής εμπορίου, βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης. Για το λόγο αυτό, σημείωσε θα πρέπει να εξευρεθεί μια άλλη λύση ώστε οι περιπτερούχοι να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα για τα οποία θα τους ενημερώσουν σήμερα και από την άλλη να έχουν και ένα μικρό έστω περιθώριο κέρδους.

Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου αρκετοί αρμόδιοι φορείς και σύνδεσμοι. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Υπουργείου Οικονομικών, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.), του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε.), του Νέου Συνδέσμου Περιπτεριούχων (ΝΕ.ΣΥ.ΠΕ.), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και της εταιρείας JCC Payment Systems Ltd.

Στην Επιτροπή και οι αναπομπές του ΠτΔ

Πέραν των πιο πάνω, η επιτροπή θα ασχοληθεί σήμερα και με τις αναπομπές των τριών νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, οι αναπομπές αφορούν τους «Περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου του 2022», «Περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων Νόμου του 2022» και τον «Πέρι Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμου του 2022». Όπως ανέφερε στην Brief ο κ. Παπαδούρης έχει γίνει αρκετή δουλειά για τις νομοθεσίες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με καλή θέληση και από τις δυο πλευρές θα μπορέσει να εξευρεθεί λύση για να προχωρήσουν και να ψηφιστούν οι νομοθεσίες, καθώς κανένας, όπως είπε δεν επιθυμεί το να γίνει αναφορά και το θέμα να κολλήσει στο Ανώτατο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ