Πίστωση χρόνου σε φορολογούμενους για τις οφειλές τους-Τι αλλάζει

Οι νέες καταληκτικές ημερομηνιες που θα προταθούν στη Βουλή για υποβολή αίτησης από φορολογούμενος - Ποιους αφορά

Γράφει 
Ξένια Προδρόμου

Κρίσιμη η σημερινή (3/7) ημέρα για τους δικαιούχους του Σχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς αναμένεται αν θα ψηφιστεί ο νόμος για νέα παράταση πληρωμής των οφειλών, αλλά και η αποφυγή αυτοδίκαιης ακύρωσης, για τις οποίες δεν καταβλήθηκαν δόσεις για συγκεκριμένη περίοδο (μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020)

Μετά από δύο συνεδριάσεις που προηγήθηκαν στις 22 και στις 29 Ιουνίου 2020, η πρόταση για τροποποιήσεις για το Σχέδιο στο τμήμα φορολογίας, σήμερα (3/7) οδηγείται στη Βουλή για να ληφθούν οι αποφάσεις, που αφορά τους φορολογούμενους και δικαιούχους του σχεδίου.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Με την ψήφιση του νόμου, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι της νέας παράτασης υποβολής αιτήσεων, αλλά και τα πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε σχέδιο και δεν κατέστει δυνατό να καταβάλουν τις δόσεις τους, να μπορέσουν τώρα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, στην συζήτηση της πρότασης νόμου.

Τις παραπάνω θέσεις αναγνώρισε το Υπ. Οικονομικών και το Τμήμα φορολογίας, αλλά εισηγήθηκε τροποποιήσεις. Για παράδειγμα σε περίπτωση προώθησης της πρότασης νόμου προς ψήφιση, θα ήταν προτιμότερο, όπως είχε υπογραμμιστεί από την πλευρά τους, οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και φορολογικών δηλώσεων να μη συμπίπτουν με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γιατί δύναται να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα.

Σκοπός της πρότασης νόμου:

Σκοπός της πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τον κ. Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στις 19 Ιουνίου 2020, είναι η τροποποίηση του περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών Νόμου, ώστε:

1.να επεκταθεί η περίοδος καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και 

2.να αποφευχθεί η αυτοδίκαιη ακύρωση ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών για τις οποίες δεν καταβλήθηκαν δόσεις μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τι περιλάμβανε η πρόταση που συζητήθηκε στις συνεδριάσεις:
Ο εισηγητής της πρότασης νόμου, αναλύοντας περαιτέρω τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
1.επεκτείνεται η περίοδος υποβολής αίτησης εκ μέρους δικαιούχων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί μέχρι τη 14η Αυγούστου 2020, που ισχύει σήμερα,  

2. επανακαθορίζεται η ημερομηνία μέχρι την οποία θα θεωρούνται υποβληθείσες οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες απαιτούνται για σκοπούς εξέτασης από τον Έφορο Φορολογίας αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 αντί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 και

3.δε θα λαμβάνονται υπόψη δόσεις οι οποίες δεν καταβλήθηκαν από πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ής Ιουνίου 2020 για σκοπούς ακύρωσης του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθότι λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Δημοκρατία προς αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 δεν ήταν δυνατή η αξιοποίηση από τους ενδιαφερόμενους φορολογούμενους της ήδη παραχωρηθείσας με νόμο παράτασης υποβολής αιτήσεων, αλλά ούτε ήταν δυνατό τα πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών να καταβάλουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να επίκειται η αυτοδίκαιη, βάσει του νόμου, ακύρωση υφιστάμενων σχεδίων στις περιπτώσεις που οι μη καταβληθείσες δόσεις υπερβαίνουν τις πέντε. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σε σχέση με την πρόνοια της πρότασης νόμου για μη συνυπολογισμό των μη καταβληθεισών δόσεων στις καθυστερήσεις δόσεων για σκοπούς ακύρωσης σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, δήλωσε ότι αυτή βασίζεται σε παρόμοιες ρυθμίσεις που έχει ήδη εγκρίνει μέσω της ψήφισης σχετικών νομοθεσιών η Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούν στην αναστολή δόσεων δανείων για σκοπούς προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και δόσεων οφειλετών που είναι ενταγμένοι σε σχέδια ρύθμισης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών. 

Τέλος, επισήμανε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις φορολογικές οφειλές που δυνατό να ενταχθούν σε σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, με βάση τις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου.  

Συμφώνησαν το ΥΠΟΙΚ και Τμήμα φορολογίας αλλά αντιπρότεινα ημερομηνίες:

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας, οι οποίοι έδωσαν το παρόν τους στις συνεδριάσεις, χωρίς να διαφωνούν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου, επισήμαναν ότι για την ορθότερη απόδοση των σκοπών και των επιδιώξεών της, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο εισηγητής της, το κείμενό της πρέπει να τροποποιηθεί, προκειμένου να περιληφθεί πρόνοια σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας.  

Περαιτέρω, δήλωσαν ότι, σε περίπτωση προώθησης της πρότασης νόμου προς ψήφιση, θα ήταν προτιμότερο οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και φορολογικών δηλώσεων να μη συμπίπτουν με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθότι ο καθορισμός των εν λόγω προθεσμιών εντός της περιόδου αυτής δημιουργεί πρακτικά και λειτουργικά προβλήματα στο Τμήμα Φορολογίας ως προς την εφαρμογή του νόμου.  

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ συμφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου.
Στο στάδιο της συζήτησης του θέματος την επιτροπή απασχόλησε επίσης η προτεινόμενη παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς εξέτασης αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η οποία έληξε την 30ή Ιουνίου 2020, και το κατά πόσο θα ήταν δυνατή η ψήφιση του προτεινόμενου νόμου μετά την παρέλευση της εν λόγω ημερομηνίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Συναφώς, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς του νόμου, ακόμα και μετά τη λήξη της, δεν επηρεάζει την ισχύ του νόμου.  Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι, σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίσει, ακόμα και μετά την 30ή Ιουνίου 2020, να επεκτείνει την εν λόγω προθεσμία, τότε για την περίοδο μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2020 και της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου δε θα παρέχεται η δυνατότητα ένταξης οφειλετών σε σχέδια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.  
 
Η επιτροπή, στη βάση των όσων διημείφθησαν, εξουσιοδότησε τον εισηγητή του προτεινόμενου νόμου όπως, σε συνεργασία με τη γραμματεία της επιτροπής και τους αρμόδιους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, μελετήσει και υποβάλει στην επιτροπή νέο κείμενο πρότασης νόμου, σύμφωνα με τα πιο πάνω.
Συναφώς, στις 29 Ιουνίου 2020 κ
ατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής νέο κείμενο πρότασης νόμου, με το οποίο προβλέπονται τα ακόλουθα:

1.    Υποβολή αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας μέχρι τη 14η Ιανουαρίου 2021.

2.    Υποβολή φορολογικών δηλώσεων για σκοπούς εξέτασης από τον Έφορο Φορολογίας αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2020.

3.    Μη συνυπολογισμός των δόσεων που δεν καταβλήθηκαν από πρόσωπα τα οποία ήταν ενταγμένα σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30ής Ιουνίου 2020 για σκοπούς ακύρωσης της ρύθμισης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφύλαξε την τελική τοποθέτηση όλων των εκπροσωπούμενων σε αυτήν πλευρών κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας του ίδιου υπουργείου, καθώς και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Στην Βουλή σήμερα (3/7) αναμένεται να δώσουν το παρόν τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, και οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού,    Μαρίνος Μουσιούττας     Αντρέας Καυκαλιάς, Σάβια Ορφανίδου (εκπροσωπώντας τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου), Γιώργος Λιλλήκας, Μιχάλης Γιωργάλλας , Μάριος Μαυρίδης, Γιώργος Περδίκης,Ονούφριος Κουλλά, Άννα Θεολόγου και Στέφανος Στεφάνου

​​​​​​​Ξένια Προδρόμου