Πλήγμα σε εισαγωγές, πετρέλαιο από ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης σκιαγραφεί τις επιπτώσεις από την σχεδόν απόλυτη ισοτιμία των δύο ισχυρών νομισμάτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των αρμοδίων φορέων, αλλά και στις τάξεις των επαγγελματιών, με αφορμή την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα όσον αφορά στην ισοτιμία ευρώ και δολαρίου. Το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας, με αποτέλεσμα να έχει αγγίξει σχεδόν την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο και τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η κατρακύλα θα έχει και συνέχεια.

Το ευρώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

>>> Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στο 1:1 για ευρώ και δολάριο <<<

Από την άλλη, ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων. Το ισχυρό δολάριο συνεπάγεται καλά νέα για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά άσχημα νέα για όλους τους άλλους, και ειδικά για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα νομίσματα των οποίων είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, καθώς η ανατίμηση των νομισμάτων τους τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές.

Μιλώντας στην brief, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης σημείωσε ότι το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται όσον αφορά στην οικονομία από τη νέα ισοτιμία ευρώ και δολαρίου είναι οι εισαγωγές. Όπως εξήγησε καθίσταται πιο ακριβό να εισάγεις εμπορεύματα από χώρες που συναλλάσσονται είτε με το δολάριο, είτε και με άλλα νομίσματα, πλην του ευρώ. Και αυτό γιατί συνήθως αρκετά νομίσματα, με εξαίρεση το ρούβλι και ορισμένα άλλα, ακολουθούν την πορεία που ακολουθεί το δολάριο. Επομένως, συμπλήρωσε, εάν συνεχίσει για κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η κατάσταση, δεν αποκλείεται οι κύπριοι εμπορευόμενοι να αναζητήσουν νέους προμηθευτές από άλλες χώρες πιθανότατα εντός ευρωζώνης, ώστε να μειώσουν το κόστος αγοράς των εμπορευμάτων τους.

Πέραν των πιο πάνω, σημαντικός θα είναι ο αντίκτυπος από τη νέα ισοτιμία ευρώ δολαρίου στον κλάδο της ενέργειας. Οι αγορές πετρελαίου ως γνωστό έχουν ως βάση τους το δολάριο, με αποτέλεσμα οι χώρες με νόμισμα το ευρώ, να έχουν μεγαλύτερο κόστος να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό, όπως είπε ο κ. Τελώνης, είναι το ίδιο με το να εισάγεις πληθωρισμό, καθώς δημιουργούνται πληθωριστικές τάσεις από την ακριβότερη αγορά ενέργειας σε σχέση με προηγουμένως.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της όλης κατάστασης θα παίξουν τα επιτόκια. Ήδη η FED έχει αυξήσει αρκετά τα δικά της επιτόκια το τελευταίο διάστημα σε αντίθεση με την ΕΚΤ η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καθόλου σε αυξήσεις. Αναμένεται η πρώτη αύξηση να γίνει εντός Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και μειώσει τη διαφορά σε σχέση με τη FED, τότε πιθανό να μειωθεί και η διαφορά ευρώ και δολαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, η διαφορά ενδεχομένως να συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ των δυο νομισμάτων και ενδεχομένως να φτάσει και στο 1.10.  Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Τελώνης, δεν θα είναι εύκολη η απόφαση για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο πώς δανείζονται οι χώρες εντός ευρωζώνης. Διαφορετικό είναι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και διαφορετικό το κόστος δανεισμού των νότιων χωρών, όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Επομένως, αυξάνοντας τα επιτόκια, αυξάνει και το χάσμα μεταξύ των δυο αυτών κατηγοριών που ενδεχομένως να πλήξει ιδιαίτερα τις νότιες χώρες και ειδικότερα τις χώρες με υψηλό χρέος όπως είναι η Κύπρος. Επομένως, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τελώνης, θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε τα ποσά που μας αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν αφορούν σε δάνεια, αλλά σε καθαρές χορηγίες, ώστε να στηρίξουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχουν τροχιοδρομηθεί και να μην κινδυνέψουν να μείνουν στάσιμα από ενδεχόμενη αύξηση τον επιτοκίων και επομένως αύξηση του κόστους δανεισμού.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ