Πλησιάζει στην κορύφωση του ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιάννη Τελώνη προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Μπορεί ο πληθωρισμός για ακόμη ένα μήνα να σκαρφάλωσε σε νέα ύψη και να αγγίζει πλέον διψήφιο αριθμό, ωστόσο οικονομολόγοι θεωρούν ότι πλησιάζει στην κορύφωση του, μιας και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους ορισμένες αποπληθωριστικές τάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο 2022 αυξήθηκε στις 112,24 μονάδες σε σύγκριση με 111,37 μονάδες τον Μάιο 2022, με τον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 9,6%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 46,1%, στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 40,4% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 7,3%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 7,9% ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρουσιάστηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό -7,8%.

Μιλώντας στην brief, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τη νέα αύξηση του πληθωρισμού, αυτός φαίνεται να πλησιάζει στην κορύφωση του προτού αρχίσει να μειώνεται. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 11 – 11,5% και στη συνέχεια θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, κάτι που αναμένεται να συμβεί προς το τέλος του χρόνου.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, είναι να μην συμβούν άλλα γεγονότα παρόμοια με τον πόλεμο της Ουκρανίας ή να ξεφύγει το ποσοστό του πληθωρισμού, σε περίπτωση που αυτός περάσει στον τιμάριθμό και έτσι η αύξηση να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναμένεται.

Με τα δεδομένα λοιπόν ως έχουν σήμερα, ο κ. Τελώνης σημειώνει ότι παρατηρούνται ορισμένες αποπληθωριστικές τάσεις, οι οποίες δείχνουν μείωση του πληθωρισμού σε ορίζοντα περίπου έξι μηνών. Ο ένας παράγοντας είναι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν μια κάμψη με αποτέλεσμα η τιμή να έχει μειωθεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με δυο παραδοσιακές αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες συνήθως δείχνουν την πορεία που θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός. Πρόκειται για την αγορά των μετάλλων και την αγορά των ηλεκτρονικών τσιπς. Αυτές οι δυο παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης, κάτι που αναμένεται να παίξει το ρόλο του και στην πορεία του πληθωρισμού.

Πάντως, πέραν των πιο πάνω, ο κ. Τελώνης τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όσον αφορά τόσο τη διαχείριση του πληθωρισμού όσο και της πορείας της οικονομίας ευρύτερα, δεδομένου μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος δεν αναμένεται να τρέξει με ποσοστά της τάξης του 5% όπως ήταν οι αρχικοί υπολογισμοί, αλλά αναμένεται να κυμανθεί στο 2,5% περίπου. Ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ο κ. Τελώνης σημείωσε ότι πρέπει να κοιτάζουμε το ευρύτερο καλό και όχι το κομματικό. Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη να περάσουν από τη Βουλή τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια ώστε να εκταμιευτούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα σεβαστό ποσό που θα έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε χορηγίες και όχι σε δάνεια.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ