Πληθωρισμός και τουρίστες έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των τιμών

Αυξημένες οι τιμές αγαθών λόγω ενδογενή πληθωρισμού, λέει στην Brief ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ασταμάτητο φαίνεται να είναι το κύμα της ακρίβειας που μαστίζει την Κύπρο εδώ και καιρό, με τις αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα και ιδιαίτερα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά να είναι συνεχείς.

Μιλώντας στην Brief, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι στα καταναλωτικά αγαθά, υπήρξε μια πληθωριστική πίεση το τελευταίο διάστημα, κάτι που διαφάνηκε και στο τελευταίο παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας, στο οποίο οι τιμές παρουσιάζονταν κάπως αυξημένες.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, αυτές οι αυξήσεις που καταγράφονται εδώ και λίγο καιρό δικαιολογούνται.

«Δικαιολογούνται λόγω του ενδογενή πληθωρισμού που υπάρχει λόγω του τουρισμού. Εκτός από τον εξωγενή πληθωρισμό που αφορά τις καταστάσεις που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, η μεγάλη ζήτηση σε προϊόντα που προκλήθηκε λόγω του τεράστιου τουριστικού ρέματος, οδήγησε στις αυξήσεις των τιμών», εξήγησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Αυτή την στιγμή, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναμένει να δει πως θα προχωρήσει η κατάσταση από τον Σεπτέμβρη, ανέφερε ο κ. Καραγιώργης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές των προϊόντων είναι αλληλένδετες με την ενέργεια, το κόστος των πρώτων υλών και τα μεταφορικά.

«Η Κύπρος εισάγει τα πλείστα προϊόντα, οπότε εξαρτάται πάρα πολύ από τους τρεις αυτούς παράγοντες», επεσήμανε.

>>> Διαβάστε επίσης: Άλλαξαν ριζικά οι καταναλωτικές συνήθειες λόγω της ακρίβειας <<<

Πτωτική τάση στις τιμές καυσίμων

Αναφορικά με τις τιμές των καύσιμων, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι καταγράφουν μια πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα παραμείνει αυτή η μείωση και θα σταθεροποιηθούν κάπως οι τιμές.

Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στις τιμές του Platts, μέσω του οποίου αγοράζουν από τα διυλιστήρια οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Platts που εισάγουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών <<<

«Ελπίζουμε ότι θα ανατραπεί αυτή η αύξηση, διότι αν δεν ανατραπεί θα δούμε ξανά κάποιες μκροαυξήσεις και στο πετρέλαιο και στην βενζίνη. Θετικό όμως παραμένει το γεγονός ότι είδαμε αυτές τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές», πρόσθεσε ο κ. Καραγιώργης.

>>>>Διαβάστε επίσης: Καδής: Αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ <<<

Ελεγχοι και για τις τιμές του χαλουμιού ΠΟΠ

Όσον αφορά στο θέμα του χαλουμιού και ιδιαίτερα στην αύξηση που θα δουν οι τιμές με την εφαρμογή του ΠΟΠ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σημείωσε ότι θα γίνονται έλεγχοι για να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά οι ελέγχοι θα γίνονται από το Υπουργείο Γεωργίας και όχι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Κυπριάνα Σταύρου