Ποια επαγγέλματα έδωσαν θέσεις εργασίας στη μετά κορωνοϊού εποχή

Με μικρά βήματα άρχισαν να ανοίγουν θέσεις εργασίας στην Κύπρο - Που βρήκαν εργασία άνεργοι - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Με μικρά βήματα συνεχίζεται μετά και την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού η τοποθέτηση ανέργων αφού όλο και λιγότερες θέσεις ανοίγουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το ζήτημα της εξεύρεσης εργασίας μετατρέπεται σε γόρδιο δεσμό αφού τα σημάδια της υγειονομικής κρίσης είναι ακόμα νωπά και οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν πολύ λίγες. Τον Ιούνη του 2020 οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν – σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας- δεν φαίνεται να ξεπέρασαν τις 182.

Επί τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2019 σημειώθηκε αύξηση 12,198 προσώπων ή 64,3% στην ανεργία και το οποίο αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 6,880), του εμπορίου (αύξηση 1757), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 820), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 635), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 456) και των τεχνών (αύξηση 355).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Αναλυτικά

Τον Ιούνη του 2020, σε σχέση τώρα με την οικονομική δραστηριότητα, τα επαγγέλματα που έδωσαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν η δημόσια διοίκηση με 82 θέσεις ενώ ακολουθούσαν οι κατασκευές με 24 θέσεις εργασίας, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 22 θέσεις εργασίας, οι δραστηριότητες υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης με 17 θέσεις εργασίας καθώς και οι Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα με 10 θέσεις εργασίας.

απασχοληση
 
Παράλληλα, σε σχέση με την επαγγελματική κατηγορία οι περισσότερες θέσεις άνοιξαν αναφορικά με τους καθαριστές και τους ανειδίκευτους εργάτες και οι οποίες έφτασαν τις 77 ενώ ακολουθούσαν οι Υπηρεσίες και οι πωλητές με 31 θέσεις καθώς και οι προσοντούχοι με 46 θέσεις εργασίας.

απασχοληση 
 
Αναφορικά με τις πόλεις όπου άνοιξαν θέσεις εργασίας,
οι περισσότερες τον Ιούνη του 2020 άνοιξαν στη Λευκωσία και οι οποίες έφτασαν τις 105 ενώ ακολουθούσε η Λεμεσός με 50 θέσεις εργασίας, η Πάφος με 16 θέσεις, η Λάρνακα με 8  θέσεις καθώς και η Αμμόχωστος με 3 θέσεις εργασίας. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<     

Σε σχέση με τη σύγκριση ανδρών και γυναικών, τον Ιούνη του 2020 βγήκαν από την ανεργία περισσότεροι άνδρες απ’ ότι γυναίκες. Συγκεκριμένα, βγήκαν από την ανεργία 113  άνδρες και 69 γυναίκες. 

Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι στα περισσότερα επαγγέλματα δεν άνοιξε καμία θέση εργασίας τον Ιούνη του 2020.
Συγκεκριμένα, μηδενικές θέσεις υπήρχαν στα ορυχεία και στα λατομεία στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στη Μεταφορά και αποθήκευση, στην Ενημέρωση, στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, στην εκπαίδευση, στις άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών, στις Δραστηριότητες νοικοκυριών και στις Δραστηριότητες ετερόδικων οργανισμών και φορέων.

Ανδρέας Πολυκάρπου
 
1169
Thumbnail