Ποια μπορεί να είναι τα επόμενα μέτρα κατά του ιού στην Κύπρο

Τα μέτρα που εφαρμόζουν 10+1 χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού - Το χειρότερο σενάριο

Μπορεί να ξεκίνησε στην Κίνα η εμφάνιση του πρώτου θετικού κρούσματος του κορωνοϊού, αλλά οι μετρήσεις δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της πανδημίας, η οποία έχει σημάνει συναγερμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Από τη μια οι αρχές συνιστούν ψυχραιμία και από την άλλη κανένα εφησυχασμό. 

Κυβερνήσεις και πολίτες καλούνται σε επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των μέτρων, που λαμβάνονται. 
Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί σε μετακινήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις και κάθε είδους δραστηριότητα και υπηρεσία, παρά το όποιο προσωρινό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος απάντησης στην νέα αυτή κρίση, που έχει χτυπήσει την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου.

Τα μέτρα ενισχύονται σε καθημερινή βάση σε κάθε χώρα. Αξίζει να δούμε τι γίνεται ανά την ήπειρο ξεκινώντας με την Κύπρο και τι ισχύει μέχρι σήμερα (17/3)
 
ΚΥΠΡΟΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο σειράς μέτρων που υιοθετεί η Κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις 16 Μαρτίου 2020 και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση εκείνες που προσφέρουν ή που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής.
Επίσης κλειστά μένουν τα κέντρα διασκέδασης, οι Κινηματογράφοι, τα θέατρα και αίθουσες θεαμάτων, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνο, κλπ, αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία, θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ), και κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ.

Για λόγους ασφάλειας υγείας και εύρυθμης λειτουργίας της κοινότητας, παραμένουν ανοικτά: 
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. υπεραγορές εφόσον θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το ένα άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου), τα φαρμακεία, οιΙδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια), οι λαϊκές αγορές, οι φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζο-καθίσματα), τσ Βενζινάδικα και τα περίπτερα
 
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αυτά αναστέλλουν τις εργασίες τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για μια περίοδο 15 ημερών, μόνο οι πολίτες της ΚΔ, όποιοι Ευρωπαίοι εργάζονται στη χώρα και άτομα με ειδικές άδειες, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, έχοντας μαζί τους πιστοποιητικό εξέτασης κορωνοϊού - κάτι που θα εξεταστεί ξανά σήμερα για ειδικές περιπτώσεις.

Επιπλέον, τα σχολεία στην θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Απριλίου. 
 
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα έχουν κλείσει σχολεία, τουριστικά καταλύματα, εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης (εκτός ντελίβερι και take away), βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικoί χώροι και κέντρα αισθητικής (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα περιποίησης νυχιών, μασάζ και τατουάζ). 
Ακόμη από την Τετάρτη 18/3 θα είναι υποχρεωτικός ο κατ’ οίκον περιορισμός για 14 ημέρες όσων μπαίνουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την Τετάρτη θα είναι ανοιχτά ΜΟΝΟ τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης. 

Επιπλέον με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωναϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.
Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για

  • τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και

  • την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας 

Επιπλέον θα επιβάλλονται πρόστιμα €5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

ΚΙΝΑ
Η Χουμπέι και η πρωτεύουσά της, η Ουχάν, βρίσκονται ουσιαστικά σε απομόνωση από τις 23 Ιανουαρίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα γραφεία και τα εργοστάσια και επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του κορωναϊού, επέβαλαν απαγόρευση για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την επαρχία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, διενεργούνται τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για όλους τους κατοίκους της επαρχίας, ενώ οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως άδεια από τις αρχές.
 
ΙΤΑΛΙΑ

Η χώρα που δέχθηκε το πρώτο ισχυρότερο πλήγμα στην Ευρώπη. 

Στην Ιταλία 60 εκατ. πολίτες είναι σε καραντίνα- σε ένα μέτρο που μάλλον άργησε, όπως επισημαίνει μερίδα ειδικών, αλλά και μαρτυρούν τα δραματικά στοιχεία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, πλην των φαρμακείων αλλά και των καταστημάτων που διανέμουν τρόφιμα.

Ουσιαστικά μπαρ, κομμωτήρια αλλά και εστιατόρια - τα οποία δεν μπορούν να εγγυηθούν το ότι θα τηρηθεί απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών - θα βάλουν λουκέτο για 15 ημέρες.

Αντίθετα, θα λειτουργούν τα φαρμακεία, οι βασικές δημόσιες μεταφορές και τα καταστήματα τροφίμων.
Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. «Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας», είχε αναφέρει ο Κόντε.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από το ξέσπασμα του κορωνοϊού μετά την Ιταλία.

Αυτή την στιγμή έχει κυρηχθεί από τον Πέδρο Σαντσεθ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Γίνονται σκέψεις για να επεκταθεί η κατάσταση πέρα από μια αρχική περίοδο 15 ημερών και πως η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα.

Οι πολίτες της Ισπανίας, επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, στο φαρμακείο ή σε νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα περιλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προκειμένου να στείλει δημόσια μηνύματα που καλούν τον κόσμο να πάει σπίτι του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει τα σύνορα, καθώς έχει μεν αναστείλει τη διέλευση τουριστών στα σύνορά της με την Πορτογαλία, αλλά επιτρέπει στους εργαζομένους να περάσουν.

ΓΑΛΛΙΑ 
Με τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωνοϊό να αυξάνονται, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, από την Κυριακη (15/3) μεσάνυχτα κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώροι ψυχαγωγίας, διευκρινίζοντας ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, ή για να κάνουν ελαφρά άσκηση.

Τέλος οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Άγκελα Μέρκελ περιλαμβάνονται το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων και τα κομμωτήρια.

Η Καγκελάριος εξήγγειλε πως θα απαγορευθούν όλα τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, ενώ ανάλογα στο εσωτερικό θα πραγματοποιούνται μόνον όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Σε όλη τη Γερμανία απαγορεύθηκαν οι θρησκευτικές τελετές σε εκκλησίες, τεμένη και συναγωγές.

Από το πρωί της Δευτέρας, η Γερμανία έχει κλείσει τα σύνορα της με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία, ενώ κλειστά εδώ και μέρες παραμένουν τα σύνορα με Πολωνία και Τσεχία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Στη Νορβηγία η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει στην «αποστείρωση» τη χώρα κλείνουντας αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακά περάσματα, ενώ ζήτησε από το στρατό να βοηθήσει στον περιορισμό των μέτρων.

Αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς έχουν θέσει αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Πολωνία, η Τσεχία, αλλά και Ρωσία, Ουκρανία. 

ΤΣΕΧΙΑ

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων στη χώρα όπως και των εστιατορίων στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας. Όλα τα καταστήματα, εκτός από όσα πωλούν τρόφιμα, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία, είναι κλειστά.

Ρωσία

Η Ρωσία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία για τους ξένους πολίτες.
Η απαγόρευση αφορά όλους τους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν για “επαγγελματικούς, ιδιωτικούς, τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους”, με εξαίρεση τους πολίτες της Λευκορωσίας, “τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών” και όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Η Ρωσία διέκοψε από τις 4 Μάρτιου τη σιδηροδρομική σύνδεση της Μόσχας με τη Νίκαια της Γαλλίας, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών.


ΣΕΡΒΙΑ
Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους. Συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου στην Σερβία ξένων υπηκόων που προέρχονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα, την Ελβετία και κάποιες περιοχές της Κίνας.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες 
Άνθρωποι στην απομόνωση, έλεγχοι στα σύνορα, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση συναθροίσεω. Αυτά είναι, μεταξύ, άλλων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Η πανδημία κάνει τις χώρες να λαμβάνουν η καθεμία μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού και ανάλογα με τη εξέλιξη και την επίδραση του στην κάθε χώρα, τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα μέχρι στιγμής.

Δεν αποκλείεται και με βάση την δήλωση του Υπ. Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ότι σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των θετικών κρουσμάτων, να δούμε να υιοθετούνται κι άλλα μέτρα και στην Κύπρο.

Τι λοιπόν μπορεί να γίνει στην Κύπρο

Κατ' αρχάς να τονίσουμε ότι και ο Υπουργός Υγείας την Κυριακή τόνισε ότι κάθε μέρα τα δεδομένα και οι οδηγίες από τον ΠΟΥ ανανεώνονται. Ως εκ τούτου ανά πάσα στιγμή τα οποιοδήποτε μέτρα μπορεί να αλλάξουν. 

Σύμφωνα με τα μέτρα σε άλλες χώρες είναι πιθανό εάν η κατάσταση χειροτερέψει, το χειρότερο σενάριο είναι να μπει ολόκληρη η χώρα σε καραντίνα, υποχρεωτικό κατ' οίκον περιορισμό δηλαδή.

Θα κλείσουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις/εταιρείες/γραφεία κτλ και θα μείνουν ουσιαστικά ανοικτά ΜΟΝΟ φαρμακεία και Υπεραγορές και αυτά με περιοριστικά μέτρα και ελέγχους. Επίσης όσον αφορά την Δημόσια Υπηρεσία ίσως περιοριστούμε μόνο στα απαραίτητα δηλαδή Νοσοκομεία, Αστυνομία, Πυροσβεστική κτλ. 

Ίσως κλείσουν εντελώς και οι εκκλησίες όπως έγινε στην Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να εξεταστούν νέα μέτρα και στα αεροδρόμια παρόλο που φαίνεται ότι είναι ικανοποιητικό το μέτρο που πάρθηκε. 

Ξένια Προδρόμου