Ευρωεκλογές: Ποια ονόματα “κλείδωσαν” στα ψηφοδέλτια

Έκλεισαν σχεδόν τα ψηφοδέλτια ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

  • Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην έκτη έδρα, που κατέχει σήμερα η ΕΔΕΚ
  • Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών προσπαθούν να συμπραχθούν ώστε να διεκδικήσουν την έκτη έδρα με κοινό ψηφοδέλτιο. Αναμένουν την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ να αποφασίσει αν θα τους ακολουθήσει
  • Ελάμ ποντάρει στην απόφαση της ΕΔΕΚ και αποσκοπεί να πείσει ψηφοφόρους του ενδιάμεσου χώρου ώστε να κερδίσει την έκτη έδρα

 

Tα σενάρια επί χάρτου και η ονοματολογία στο τραπέζι των κομμάτων για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, οδεύουν προς το τέλος τους. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κορυφώνονται με τα κόμματα να βρίσκονται σε προχωρημένη προεκλογική πορεία, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις διεργασίες τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Θα πρέπει τα κόμματα να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτιά τους,  ώστε να δοθεί χρόνος να αφομοιωθούν στους ψηφοφόρους τους, μέχρι την 26η Μαΐου του 2019, κατά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Στοίχημα του κάθε κόμματος αποτελεί η δημιουργία ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, που θα πείσει τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν και να προσέλθουν στην κάλπη, ώστε να “χτυπήσουν” το μεγάλο ποσοστό αποχής που καταγράφεται συνήθως στις Ευρωεκλογές.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι' αυτές τις εκλογές επικεντρώνεται στην έκτη έδρα, που κατέχει σήμερα η ΕΔΕΚ. Μία έδρα η οποία τίθεται εν αμφιβόλω για το Κίνημα, μετά και την ανάλυση της απώλειας των ποσοστών που υπέστη το κόμμα στις Προεδρικές Εκλογές, ως συνεργαζόμενο με τον ενδιάμεσο χώρο για την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Όσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα εάν εξασφαλίσουν τα ποσοστά που έλαβα στις προεδρικές εκλογές (ΔΗΣΥ 35,5% και ΑΚΕΛ 30,3%)  "κλειδώνουν" τις δύο έδρες που κατέχει σήμερα το καθένα. Ως δεδομένη θεωρείται και η έδρα του ΔΗΚΟ. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να κατέλθει ως αυτόνομο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Σύμπραξη μικρών για την έκτη έδρα
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Βrief" τα μικρά κόμματα -Οικολόγοι-Αλληλεγγύη-Συμμαχία Πολιτών- προσπαθούν να συμπραχθούν ώστε να διεκδικήσουν την έκτη έδρα με κοινό ψηφοδέλτιο. Φαίνεται μάλιστα πως έχουν έλθει σε μια πρώτη συμφωνία, αναμένοντας, όμως, την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ να αποφασίσει αν θα τους ακολουθήσει στην εκλογική αυτήν συμμαχία.

Η αμφιταλάντευση της ΕΔΕΚ για την σύμπραξη με τα μικρότερα του ενδιάμεσου χώρου κόμματα, απορρέει μέσα από το φόβο αφομοίωσης προς τους ψηφοφόρους, ως κόμμα του ενδιάμεσου που δεν μπορεί, όμως, να κρατήσει την αυτονομία του, κάτι που πιστεύεται ότι θα επιφέρει την περαιτέρω απώλεια ποσοστών.

Πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως προαναφέραμε, έχει ήδη ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να κατέλθει χωρίς συνεργασίες σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση εδράζεται μέσα από τη λογική να "υποχρεώσει" τα μικρά κόμματα με τα οποία συνεργάστηκε στις προεδρικές εκλογές, να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο, ούτως ώστε ο ενδιάμεσος χώρος να κερδίσει δύο θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο και συνεπώς να μην απολέσει την έκτη έδρα.  

Το ΕΛΑΜ ποντάρει στην απόφαση της ΕΔΕΚ...
Για πρώτη φορά το ακροδεξιό ΕΛΑΜ θα κατέλθει στις Ευρωκλογές, όπου  διεκδικεί την έκτη έδρα. Το ακροδεξιό κόμμα ευελπιστεί ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ θα λάβει αρνητική απόφαση στο ενδεχόμενο συμμαχιών με τα υπόλοιπα μικρά κόμματα. Το ΕΛΑΜ πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες του να να κερδίσει την έκτη έδρα. Υπολογίζει στο 5,6%, ποσοστό που έλαβε στις προεδρικές εκλογές, αλλά και σε νέους που ψηφοφόρους που αποσκοπεί και πιστεύει ότι θα πείσει από τον ενδιάμεσο χώρο.

ΔΗΠΑ μόνοι τους...
Στην Δημοκρατική Παράταξη, η οποία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μέσα από το εκλογικό της συνέδριο ανέδειξε την ηγεσία της, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις εντός του τρέχοντος μήνα, για το πως θα πορευτεί κατά την πρώτη της εκλογική αναμέτρηση που θα έχει μπροστά της μετά την σύστασή της. Όπως δήλωσε στην  “Brief” ηγετικό στέλεχος “εάν και εφόσον κατέλθει η Παράταξη στην εκλογική μάχη θα το πράξει αυτόνομα”, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες που ήθελαν συνεργασία της ΔΗΠΑ με τον ΔΗΣΥ.

Τα ...ψηφοδέλτια μέχρι στιγμής
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τα καταγράψαμε και πιο πάνω, θεωρείται ότι στις Ευρωεκλογές κατέρχονται αυτόνομα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ενώ τα μικρά κόμματα αναμένουν την απόφαση της ΕΔΕΚ αν θα κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο. Σας παρουσιάζουμε τα ονόματα όπου την δεδομένη στιγμή θεωρούνται σίγουρα στην συμπερίληψη των ψηφοδελτίων του κάθε κόμματος. Βέβαια στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις...

Οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σε θέση όχι μόνο να διεκδικήσει εκλογή δύο ευρωβουλευτών, αλλά κρατώντας χαμηλούς τόνους, να φλερτάρει και με την έκτη έδρα! Η συγκρότηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου για την Πινδάρου είναι αυτή που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για το μέγιστο δυνατό ποσοστό. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Brief" οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ θα είναι:

Λευτέρης Χριστοφόρου:  Ο νυν ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα επαναδιεκδικήσει και δεύτερη θητεία. Θεωρείται μάλιστα ένας από τους Ευρωβουλευτές που παράγει αξιόλογο και ουσιαστικό έργο στο Κοινοβούλιο.

Νίκος Τορναρίτης: Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του και θεωρείται βέβαιη η θέση του στο ψηφοδέλτιο.

Χρίστος Στυλιανίδης: Ενδιαφέρον να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο έχει εκφράσει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ λήγει και η θητεία του. Ο ΔΗΣΥ πάντως φαίνεται να του προσφέρει μέχρι στιγμής τη θέση.

Στέλλα Κυριακίδου: Στην Πινδάρου η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ δεν θεωρείται μόνο δεδομένη, αλλά και ως ο άσσος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Χαρακτηρίζεται ως η δυναμική γυναικεία παρουσία και ως η ισχυρή υποψηφιότητα. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ την προορίζει στη συνέχεια για τη θέση της Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Ελένη Σταύρου: Την πρόθεσή της να επιδιώξει θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η βουλευτής Λεμεσού, Ελένη Σταύρου. Θέλει να ενισχύσει «τη στελέχωση πρώτης γραμμής του κόμματος» στο Κοινοβούλιο των Κρατών και των Λαών της Ευρώπης. Ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες της "Brief" συμμερίζεται την κ. Σταύρου και της δίνει χώρο στο ψηφοδέλτιο.

Η έκτη θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να "κλειδώσει" με αριστείνδην επιλογή από το κόμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε σκέψεις, εφόσον για τον ΔΗΣΥ είναι ακόμη νωρίς, καθώς θα κινηθεί με χρονοδιαγράμματα ευρωεκλογών 2014, όπου θα ανακοινώσει τους υποψηφίους του μέσα Μαρτίου του 2019.

Οι υποψήφιοι στο Ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ
Οι τελικές αποφάσεις στο ΑΚΕΛ αναμένεται να ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εντός του τρέχοντος μήνα. Μέχρι τέλη του χρόνου αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στους έξι του ψηφοδελτίου.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αποσκοπούν στο να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο που να περιλαμβάνει: κομματικούς με απήχηση στο κόσμο του ΑΚΕΛ και νέα πρόσωπα. .

Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου βάσει καταστατικού, δεν δικαιούται να επαναδιεκδικήσει εκλογή με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Βrief" οι υποψήφιοι στο ΑΚΕΛ μέχρι στιγμής θα είναι:

Νεοκλής Συλικιώτης: Ο νυν ευρωβουλευτής θα επαναδιεκδικήσει την έδρα του. Κάτι που βρίσκει σύμφωνη της ηγεσία του κόμματος.

Γεωργίου Γεωργίου: Ο νυν βουλευτής του κόμματος στη Λάρνακα, ο οποίος θεωρείται από τα αγαπητά πρόσωπα στο κόσμο του ΑΚΕΛ, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του. Φαίνεται ότι η ηγεσία του κόμματος βλέπει θετικά την συμπερίληψη του κ. Γεωργίου στο ψηφοδέλτιο.

Σκεύη Κουκουμά: Το όνομα της νυν βουλευτού θεωρείται μια από τις καλύτερες επιλογές στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ως γυναικεία παρουσία. Σε περίπτωση δε μετάβασης της στις Βρυξέλλες, ανοίγει θέση στη Βουλή για τον Τουμάζο Τσελεπή, ο οποίος θα τη διαδεχθεί. Ο κ. Τσελεπής θεωρείται ως καλύτερος γνώστης του Κυπριακού στις τάξεις του ΑΚΕΛ και η ηγεσία επιθυμεί και προτάσσει την παρουσία του στη Βουλή.  

Άντρος Καραγιάννης: Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η συμπερίληψη του δημάρχου Δερύνειας στο ψηφοδέλτιο. Η εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, φαίνεται παίζει σημαντικό ρόλο για την η ηγεσία του κόμματος.

Γιάννη Παναγιώτου: Το όνομα τού προερχόμενου από το ΔΗΚΟ και τέως προέδρου της ΝΕΔΗΚ, είχε ακουστεί κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών. Ο κ. Παναγιώτου είχε συμπεριληφθεί μέσα στις επιλογές στελεχών του ΑΚΕΛ για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Η ηγεσία φαίνεται να στηρίζει στην συμπερίληψη του κ. Παναγιώτου στο ευρωψηφοδέλτιο, καθότι θεωρεί ότι είναι ένα νέο πρόσωπο και μία προσωπικότητα με απήχηση στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

Για την έκτη θέση πληροφορίες θέλουν εδώ και μήνες να διεξάγονται συζητήσεις για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο και ενός τουρκοκύπριου.

Υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ
Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις και ανακοινώσεις από το ΔΗΚΟ αναφορικά με το ποιοι υποψήφιοι θα το αντιπροσωπεύσουν στις Ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμή τα ονόματα που θεωρούνται "κλειδωμένα" είναι:

Κώστας Μαυρίδης: Επαναδιεκδικεί εκλογή ο νυν ευρωβουλευτής. Άλλωστε για το ΔΗΚΟ ο Κώστας Μαυρίδης είναι από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές που παράγει σημαντικό έργο στις Βρυξέλλες.

Παύλος Μηλωνάς: Ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του. Η υποψηφιότητά του θεωρείται σίγουρη, καθότι σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του κόμματος.

Αλέκος Τρυφωνίδης: Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, θα συμπεριληφθεί στο το ψηφοδέλτιο κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο κ. Τρυφωνίδης έχει δεχθεί πρόταση από τον πρόεδρο του κόμματος την όποια έκανε αποδεκτή.

Ιωάννα Συγκρασίτη: Στις προεδρικές εκλογές είχε στηρίξει τόσο με δημόσια δήλωσή της την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές, όσο και έμπρακτα μέσα από τη δράση της στο εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου. Μία γυναικεία προσωπικότητα, η οποία είχε παραιτηθεί από το ΠΓ του ΔΗΣΥ εκφράζοντας δημοσίως τη διαφωνία της με τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Η θέση της στο ψηφοδέλτιο θεωρείται σίγουρη αφού προτάσσεται και από την ηγεσία του κόμματος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα διαμυνείει ότι στο ψηφοδέλτιο του υπάρχει πάντοτε θέση ανοιχτή για την Ελένη Θεοχάρους, ως προσωπικότητα, όμως, και όχι ως Αλληλεγγύη.

Παπαδάκης, Θεοχάρους, Ξάνθου, Θεοπέμπτου και Χρίστου
Στην ΕΔΕΚ όπως προαναφέραμε το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει αφού καλείται η Κεντρική Επιτροπή μέχρι το τέλος να λάβει αποφάσεις. Η Κεντρική Επιτροπή, είχε εξουσιοδοτήσει, ομόφωνα, τον πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο και την ηγεσία, στις 21 Οκτωβρίου, ώστε να προχωρήσουν σε πρόσθετες διαβουλεύσεις, για εξεύρεση και "προοπτική της αξιοπρεπούς και κυρίως της σοβαρής συνεργασίας η οποία να έχει προοπτική στην κοινωνία". Ότι και αν αποφασιστεί πάντως ο νυν ευρωβουλευτής Δ. Παπαδάκης, φαίνεται πως θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του είτε με την ΕΔΕΚ ως αυτόνομη δύναμη, είτε επισυνάπτοντας αυτή εκλογική συμμαχία. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, η ΕΔΕΚ είχε συνεργαστεί με τους Οικολόγους.

Στους Οικολόγους,όποια και να είναι η εκλογικής συνεργασίας που προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες της “Brief” ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Περδίκης δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο. Το άτομο που θα προταθεί φαίνεται να είναι η αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Εύη Ξάνθου. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε και την εσωκομματική συμφωνία που υπάρχει, να αποχωρήσει, δηλαδή, από τη Βουλή ο κ. Περδίκης κατά τη μισή του θητεία και να παραχωρήσει τη βουλευτική του έδρα στην κ. Ξάνθου. Δεν αποκλείεται λοιπόν να γίνει αναθεώρηση την συμφωνιας μεταξύ των δύο.

Πάντως ενδιαφέρον εξέφρασε ο βουλευτής του  κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως δήλωσε στην εκπομπή Ατζέντα στον Active, «Ναι με ενδιαφέρει. Έχω προταθεί στο κίνημα για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, ανάλογα με τις εξελίξεις, πώς θα προχωρήσουν οι διάφορες συνεργασίες των κομμάτων για την οργάνωση του ψηφοδελτίου».
 

Στην Αλληλεγγύη, όποια συνεργασία επιτευχθεί θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η Ελένη Θεοχάρους, θα επαναδιεκδικήσει την έδρα της. Υπενθυμίζεται ότι η κ.Θεοχάρους είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ δύο φορές.

Στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ θα βρίσκεται σίγουρα ο πρόεδρος του κόμματος, και από εκεί και πέρα το κόμμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου.


Ποσοστά Ευρωεκλογών 2014
Το 2014 ψήφισαν 266.891 (43,97%), ενώ καταγράφηκε αποχή 340.025 (56,03%). Τα κόμματα που κατέλαβαν τις έξι έδρες για το Ευρωκοινοβούλιο είναι τα εξής: ΔΗΣΥ – 37,75% – 2 έδρες. ΑΚΕΛ – 26,98% – 2 έδρες. ΔΗΚΟ – 10,83% – 1 έδρα. ΕΔΕΚ Οικολόγοι – 7,68% – 1 έδρα.

Σκεύη Σταύρου