Ποιοι αγοράζουν τα ακίνητα της Altamira

Φάκελος Altamira: Που πωλήθηκαν τα περισσότερα ακίνητα- Τι αγοράζουν οι Κύπριοι και τι οι ξένοι

Με αναφορά το έτος 2019 η Brief ζήτησε και εξασφάλισε τα στοιχεία αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Altamira σχετικά με το πόσα ακίνητα πούλησε ολόκληρο το έτος αλλά και τι αγοράστηκε καθώς και σε ποιες περιοχές ήταν τα ακίνητα που αγοράστηκαν. 

Παράλληλα, εξασφαλίσαμε στοιχεία για το τι αγοράστηκε από ξένους αγοραστές (πχ μεγάλα ακίνητα) και τι από Κύπριους αγοραστές (πχ σε τοπικό επίπεδο) καθώς και ποιοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγορών. 

Εν κατακλείδι,
εξασφαλίσαμε τα στοιχεία για το ποιο είναι το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της Altamira.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το 2019 πραγματοποιήθηκαν πέραν των 800 συναλλαγών με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα €150 εκατ.

Η πλειοψηφία των πωλήσεων αφορούσε σε τεμάχια γης,  με το ποσοστό να ανέρχεται γύρω στο 40%. Ακολουθούσαν τα εμπορικά και τα οικιστικά ακίνητα με ποσοστό 25% αντίστοιχα και τέλος, τα βιομηχανικά ακίνητα με το ποσοστό να ανέρχεται γύρω στο 10%.

Αναφορικά με τις πόλεις, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 30% των πωλήσεων αφορούσε σε ακίνητα στη Λευκωσία. Ακολουθούσαν η Λεμεσός (20%), η Λάρνακα (20%), η Πάφος (20%) και τέλος, η Αμμόχωστος με (10%).

Εν σχέσει, τώρα, με τους αγοραστές, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι ξένοι αγοραστές αγοράζουν κατά κύριο λόγο οικιστικά ακίνητα σε τουριστικές κυρίως περιοχές (Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), ενώ παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για σπίτια και πολυκατοικίες σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας.  

Την ίδια στιγμή, οι Κύπριοι αγοραστές τείνουν να αγοράζουν ακίνητα στα αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και στις αγροτικές περιοχές.

 Τέλος, το ενδιαφέρον των Κύπριων αγοραστών μονοπωλούν οικίες και διαμερίσματα,
αλλά και επενδυτικά εισοδηματικά ακίνητα και επενδύσεις σε γη. Την ίδια ώρα, σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον τους για βιομηχανικά ακίνητα (π.χ. αποθήκες) στις κύριες βιομηχανικές περιοχές της Κύπρου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στατιστικά πωλήσεων της εταιρείας, φαίνεται ότι, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοραστών αφορά σε Κύπριους, όμως σημαντικός αριθμός είναι και οι ξένοι αγοραστές (3 στους 10).

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας,
αυτή την στιγμή στο χαρτοφυλάκιο της Altamira περιλαμβάνονται πέραν των 3,500 ακινήτων, συνολικής αξίας περίπου €0.5 δις

Αντρέας Πολυκάρπου
 
2278