Πωλήσεις αυτοκινήτων: Πτώση καταγράφουν οι παραγγελίες

Η ζήτηση μειώνεται ωστόσο οι λίστες παραγγελιών θα εξακολουθούν να είναι γεμάτες για τους επόμενους μήνες

Αντιμέτωπες με ασθενέστερη ζήτηση των μοντέλων τους έχουν έρθει οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό.

Μάλιστα οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι προσδοκίες για μείωση των τιμών των αυτοκινήτων βρίσκονται σε πτωτική πορεία λόγω των ανησυχιών για έλλειψη φυσικού αερίου και την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters.

Διατηρούν τα μετρητά τους
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές, καταγράφουν ότι οι καταναλωτές διστάζουν να αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές πώλησης των αυτοκινήτων και διατηρούν τα μετρητά τους για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που προβλέπεται ότι θα έχουν τους επομένους μήνες. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν χρήματα για να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες σε τρόφιμα και ενέργεια.

Μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προστάτευαν μέχρι τώρα τα περιθώρια κέρδους αυξάνοντας τις τιμές, αλλά η απότομη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους.

>>>> Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ: Πότε και πώς θα ανακάμψει η αγορά αυτοκινήτου;

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση μειώνεται ωστόσο οι λίστες παραγγελιών εξακολουθούν να είναι γεμάτες για τους επόμενους μήνες. Τα προειδοποιητικά σημάδια αφορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και λιγότερο για την Κίνα η οποία ωστόσο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη τους τελευταίους μήνες με τις κεντρικές τράπεζες να προειδοποιούν ότι μια κορύφωση μπορεί να είναι μήνες μακριά, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα να επιδεινώνεται.

Τα στοιχεία από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και πλατφόρμες πώλησης έδειξαν επιβράδυνση της ζήτησης από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Philip Nothard, διευθυντής πληροφοριών για την Ευρώπη στην Cox Automotive. «Οι καταναλωτές είναι επί του παρόντος πολύ προσεκτικοί», είπε.

Έρευνα του ινστιτούτου Ifo με έδρα το Μόναχο έδειξε ότι οι εκκρεμείς παραγγελίες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών συρρικνώνονται και οι προσδοκίες για μείωση των τιμών κινούνται πτωτικά λόγω ανησυχιών για έλλειψη φυσικού αερίου και συνεχιζόμενη αδυναμία της κινεζικής οικονομίας.

newmoney.gr

 
2177