Πώς το 5G θα αλλάξει τη ζωή μας στην Κύπρο και πότε

Τα οφέλη από την εγκατάσταση του 5G, οι ανησυχίες και το χρονοδιάγραμμα

Γράφει 
Ξένια Προδρόμου


Τεράστιες αλλαγές αναμένονται στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με την έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να εξαπλώνεται, όπως στην Ελβετία, τη Βρετανία και τη Γερμανία (αναλυτικά στο τέλος του άρθρου οι χώρες).

Ταυτόχρονα εκφράζονται έντονες ανησυχίες από οργανωμένα σύνολα, για τον βαθμό που επηρεάζουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και η τοποθέτηση κεραιών, γενικότερα την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ειδικά από την τεχνολογία του 5G.

Η Κύπρος, ακολουθώντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει την αδειοδότηση πάντως για την εγκατάσταση του δικτύου της 5ης γενιάς, μας διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος.

Όπως ανέφερε, «ο στόχος είναι τον Ιούλιο να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό αδειοδότησης για το 5G». «Αν δεν μας επιτραπεί λόγω παραμέτρων και καταστάσεων τότε, ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί», όπως ανέφερε,«το αργότερο τον Αύγουστο».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι το 2020 η Ευρωπαϊκή Οδηγία είναι όλα τα κράτη μέλη της, συνεπώς και η Κύπρος να έχει την αδειοδότηση, ώστε η εταιρεία/προσφοροδότης που θα το αναλάβει, να έχει το χρόνο που θα χρειαστεί για να κάνει τους σχεδιασμούς της, να προβεί σε αγορά εξοπλισμού για την εγκατάσταση της νέας τεχνολογίας, ώστε να είναι έτοιμη να δώσει τις υπηρεσίες στον κόσμο.

Ως προς το πότε οι πολίτες θα μπορούμε σε πράξη να γίνουμε δέκτες της νέας αυτής τεχνολογίας και υπηρεσίας, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτό υπολογίζεται γύρω στο 2021-2022.

Ρωτώντας τον ποιες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον, σημείωσε πως αναμένεται από όλες και είναι κάτι που θα δούμε με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

ξ

Είναι επιβλαβές το δίκτυο 5G;
Επιπλέον η Brief επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (THE) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιώργο Κωμοδρόμου αναφορικά με τους προβληματισμούς  που έχουν εκφραστεί ως προς την επικινδυνότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που θα εκπέμπεται από το δίκτυο 5G και αν είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι θεσμοί της ΕΕ, όλες οι χώρες της ΕΕ και ευρύτερα του κόσμου προχωρούν με εγκατάσταση του 5G, επομένως όλοι αυτοί που τα μελετούν και αντιμετωπίζουν και όλες αυτές τις αντιδράσεις, αποφασίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το 5G θα προκαλέσει πρόβλημα υγείας, μας εξήγησε, διερωτώμενος αν η Κύπρος γνωρίζει κάτι περισσότερο από όλα αυτά τα εργαστήρια και τους επιστήμονες.

Διερωτήθηκε επιπλέον ποια είναι η επιλογή της Κύπρου και που αποσκοπεί η όλη αντίδραση μερίδας συμπολιτών. «Να μην φέρει την τεχνολογία στον χώρο της ενώ όλες οι αρμόδιες αρχές λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα;»

Έχουν γίνει πολλές μελέτες, τόνισε ο κ Κωμοδρόμος και υπάρχει και ένας αρμόδιος οργανισμός που μελετα τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ο οποίος έχει βγάλει και έγγραφο για δημόσια διαβούλευση όπου όλοι οι επιστήμονες έχουν θέσει τις απόψεις τους είτε συμφωνούν είτε είναι αντίθετοι και έχουν αξιολογηθεί.

Και ο ήλιος εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα...
Την ίδια ώρα, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην εξέλιξη της επικοινωνίας επεσήμανε πως επικοινωνίες υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια, με μηνύματα που επικοινωνούνται με τον αέρα, ενώ η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας μετρά περίπου 30 χρονια.

«Ο ίδιος ο ήλιος εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα» ανέφερε ο κ.Κωμοδρόμος, προσθέτοντας ότι όπως ανέφερε ένας επιστήμονας πρόκειται για το πιο μελετημένο φαινόμενο εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, μετά από τη διεξαγωγή πολλών μελετών για το 5G,  εντοπίστηκαν τα ασφαλή όρια εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και τα «έκαναν 50 φορές πιο ασφαλή», σημείωσε, επεξηγώντας ότι αν τα όρια είναι 100, έχουν βάλει το όριο στο 2 για να ξεπερνιέται η αμφιβολία και να προστατεύονται όλοι, είτε είναι ευάλωτες ομάδες είτε είναι παιδιά.

Πέραν τούτου, στη ζυγαριά είναι και το όφελος, το οποίο αν δεν ήταν τόσο μεγάλο, δεν θα το σκεφτόμασταν, ανέφερε.

Αρχικά το γεγονός ότι η ΕΕ ορίζει ότι μέχρι το τέλος του 2020 το κάθε κράτος μέλος της είναι υποχρεωμένο να αδειοδοτήσει 5G στη χώρα τους, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και  την αποδοτικότητα της χώρας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μπερδεμένοι οι οικολόγοι
Το παράδοξο όπως μας επεσήμανε, είναι ότι αυτοί που εναντιώνονται κυρίως είναι οι οικολόγοι, ενώ η απόφαση αυτή της ΕΕ έχει παρθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 και το έχουν ψηφίσει όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας», που ορίζει ότι για να επιτευχθούν οι οικολογικοί στόχοι θα πρέπει να στηριχτούμε στις νέες τεχνολογίες και μέσα σε αυτό ανήκει και το 5G.

Αναφέρθηκε ακόμη στην μεγάλη αντίδραση που προκάλεσε πριν πολλά χρόνια  η εμφάνιση της έγχρωμης τηλεόρασης, που πάλι πρόκειται για ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καταλήγοντας πως «είναι δική μας δουλειά να μεταφέρουμε στον κόσμο το όφελος από την εφαρμογή του νέου δικτύου και οτι το χρειαζόμαστε».

Ηλεκτρομαγνητικά κύματα εκπέμπουν επίσης το ραδιόφωνο, τα ραντάρ, οι ασύρματοι στα πλοία,/αεροπλάνα/ αστυνομία, πρόσθεσε.

Ακόμη ένα παράδοξο στην κατάσταση είναι το να τασσόμαστε κατά της εγκατάστασης του 5G όταν έχουμε 1.200.000. συνδρομητές στην Κύπρο, που αντιστοιχεί σε 2 κινητά τηλέφωνα στον κάθε πολίτη, που και πάλι εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

γ

Tα Οφέλη
Κάποια από τα οφέλη, όπως ανέφερε με την εγκατάσταση του 5G, είναι ότι ότι θα μπορούν να γίνονται επεμβάσεις ενώ ο ασθενής βρίσκεται ακόμη στο ασθενοφόρο, κάτι που θα αλλάξει πολύ και θα ενισχύσει τον τομέα της Υγείας.

Μπορούμε να έχουμε τις λεγόμενες Smarts Cities, δηλαδή μια πόλη όπου οι μετρητές θα καταμετρούν την ενεργεια που ξοδεύεις συνεχώς και έτσι θα διερευνάται πόση ενέργεια καταναλώνεται, και έτσι θα μπορούμε να την εξοικονομούμε, μειώνοντας παράλληλα το διοξείδιο του άνθρακα.

Θα ενισχύσει επίσης τον τομέα της Ψυχαγωγίας, όπως σημείωσε, δίνοντας μας ως παράδειγμα ότι θα έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε ολογράμματατα των συνομιλητών μας, ενώ αναμένεται ταχύτερη σύνδεση στο δίκτυο. «Νέες εφαρμογές και νέος τρόπος ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κωμοδρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά είναι ένα μέρος των οφελημάτων που θα μπορεί να μας προσφέρει το 5G, αλλά θα τα δούμε στην πράξη πως λειτουργούν στο άμεσο μέλλον.

θ

Προέχει η Υγεία και η Ενημέρωση
Προτεραιότητα για όλους μας είναι η υγεία, όπως τόνισε γι αυτό και συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε, να παρακολουθούμε τις μελέτες και παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες μελέτες και την επεξεργασία τους.

«Αυτό που εμείς πρωτίστως θα κάνουμε είναι εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε οι πολίτες να μάθουν τί ακριβώς ισχύει για το 5G και για να προλάβουμε την παραπληροφόρηση και όλα αυτά που συζητούνται», τόνισε ο κ. Κωμοδρόμος.

Σύμφωνα με όσα μας είπε αυτή την στιγμή ετοιμάζεται η εκστρατεία ενημέρωσης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, που θα κληθούν ομιλητές, ειδικοί καλεσμένοι και επιστήμονες για να μιλήσουν για τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.

«Θα είναι πολύπλευρη ενημέρωση στην προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο γιατί θέλουμε να υπάρξει διάλογος εκεί που απαιτείται και να ακούσουμε και τον κόσμο» μας διαβεβαίωσε.
 

Oι χώρες με 5G
Μια έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία δοκιμών δικτύου Viavi Solutions με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το 5G ήταν τουλάχιστον εν μέρει διαθέσιμο σε 378 πόλεις σε συνολικά 34 χώρες.

Εδώ είναι η πλήρης λίστα Viavi:

Ευρώπη

 • Αυστρία
 • Εσθονία
 • Φινλανδία
 • Γερμανία
 • Ουγγαρία
 • Ιρλανδία
 • Ιταλία
 • Λετονία 
 • Λιθουανία 
 • Μονακό 
 • Πολωνία 
 • Ρουμανία 
 • Σαν Μαρίνο 
 • Ισπανία 
 • Σουηδία 
 • Ελβετία
 • Ηνωμένο Βασίλειο

Βόρεια και Νότια Αμερική

 • Σουρινάμ
 • Τρινιντάντ & Τομπάγκο 
 • Ουρουγουάη

Μέση Ανατολή και Αφρική

 •  Μπαχρέιν
 •  Κουβέιτ
 •  Λεσόθο
 •  Ομάν
 •  Κατάρ
 •  Σαουδική Αραβία
 •  Νότια Αφρική ΗΑΕ
 • Ασία και Ωκεανία 
 • Αυστραλία 
 • Κίνα 
 • Μαλδίβες
 •  Νέα Ζηλανδία
 •  Νότια Κορέα 

Τρεις άλλες χώρες έχουν επίσης ξεκινήσει να αναπτύσσουν δίκτυα 5G από τον Φεβρουάριο: Καναδά, Χονγκ Κονγκ και Ταϊλάνδη.

Ξένια Προδρόμου
 
1067
Thumbnail
 • Αυστηρές συστάσεις στο οικονομικό της δελτίο 
 • Το δημοσιονομικό και νομισματικό πακέτο να είναι συνετό
 • Η ΚΤΚ ζητά σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Αυστηρές προειδοποιήσεις για τη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών συμπεριλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο οικονομικό της δελτίο, με ημερομηνία αναφοράς τον Ιούνιο του 2020. Το δελτίο κυκλοφόρησε χθες Παρασκευή (3/7)

Η ΚΤΚ επισημαίνει πως «η ύπαρξη τυχόν στρατηγικών κακοπληρωτών που δύναται να εκμεταλλευτούν την κρίση προβάλλοντάς την ως δικαιολογία, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτείας.

Επίσης επισημαίνει πως «αναμένει ότι οι τράπεζες θα αξιολογούν συνεχώς τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι δανειολήπτες με υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο». 

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως αναφέρει έχει εκδώσει «σύσταση προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων με τις οποίες τις καλεί όπως, σε συνεργασία με τους βιώσιμους δανειολήπτες, ολοκληρώνουν με ταχύτητα αναδιαρθρώσεις οι οποίες να προνοούν τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δίνει τη δυνατότητα στο βιώσιμο δανειολήπτη να επανέλθει σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα». 

Εξηγεί πως «στις εγκυκλίους συστήνεται όπως οι αναδιαρθρώσεις ολοκληρώνονται χωρίς την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων ενώ σημειώνεται ότι η επεξήγηση και η κατανόηση των προνοιών των αναδιαρθρωμένων συμβάσεων από μέρους των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα σημαντική». 

Ευκαιρίες για χρηματοδότηση
Η ΚΤΚ θεωρεί πως «από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ίσως να προκύψουν και συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση. Στο σημείο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους ως οι διαμεσολαβητές της παροχής κεφαλαίων από τους αποταμιευτές προς τους επενδυτές». 

Επίσης συστήνει ότι «θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση και στα επιχειρηματικά και κεφαλαιακά πλάνα των τραπεζών ούτως ώστε αυτά να αντικατοπτρίζουν τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες». 

«Η υγειονομική κρίση είναι σύνθετη και η εξέλιξη και η διάρκειά της παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η πραγματική οικονομία καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από έκτακτες συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας», υποστηρίζει. 

«Στο πλαίσιο αυτό»,  παρατηρεί, «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στα νομισματικά μεγέθη και στη μέχρι τώρα θετική πορεία των ΜΕΧ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα. Με δεδομένο λοιπόν το ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας βασίζεται καθοριστικά στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οικονομία, θα πρέπει συνολικά να διασφαλίζεται ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται επενεργούν ισορροπημένα στην εύρυθμη λειτουργία της πιο πάνω αμφίδρομης σχέσης». 

ad2mobile

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί
Καταληκτικά αναφέρει πως «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι λόγω της κρίσης του 2013 έχουμε ακόμα συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθώς και περιορισμούς στον τραπεζικό τομέα.

Επομένως, το δημοσιονομικό αλλά και νομισματικό πακέτο στήριξης θα πρέπει να είναι συνετά και να προσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και του τραπεζικού συστήματος, την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και το νομικό πλαίσιο. Ο δρόμος επομένως προς τα εμπρός απαιτεί σύνεση, ρεαλισμό και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

article 1