Πως διαμορφώνεται ο τηλεοπτικός χάρτης του ποδοσφαίρου στην Κύπρο

Τι αλλαγές φέρνει μαζί του το καλοκαίρι του 2019

Ο πολυκερματισμός του τηλεοπτικού  χάρτη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο δείχνει να καταλήγει σε ένα ανταγωνιστικό δίπολο με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό προϊόν όσον αφορά την αξία αλλά και το περιεχόμενο του.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής αγώνων και δη του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι «κράχτης» για αύξηση του πελατολογίου των ιδιωτικών τηλεοπτικών πλατφόρμων. Είναι το προϊόν που θα έχει την μερίδα του λέοντος στην προώθηση της όποιας τηλεοπτικής πλατφόρμας έχει το καλύτερο πακέτο προς πώληση στην αγορά.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ποιοι είναι οι παίχτες στα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου

Από την μια πλευρά βρίσκετε η Cyta με την τηλεοπτική της πλατφόρμα την Cytavision και η συμφωνία της με την ΚΟΠ tv και στην αντίπερα όχθη η cablenet και η primetel με την συμφωνία τους να παίρνει σάρκα και οστά από την αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα δίδυμο ανταγωνιστικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα προβολής του κυπριακού ποδοσφαίρου όσον αφορά και το τηλεοπτικό κοινό αλλά και τα έσοδα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

κξ

Η συμφωνία μεταξύ cablenet και primetel

Η συμφωνία μεταξύ της cablenet και primetel είναι αυτό που ονομάζουμε game changer .  Η Cyta είχε το μεγαλύτερο κομμάτι  στην πίτα των εν λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά δυναμικά μπήκαν στο παιχνίδι και οι ιδιωτικές τηλεοπτικές πλατφόρμες.  Χτύπησαν πρωτοκλασάτα ονόματα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου ρίχνοντας αρκετά εκατομμύρια στην αγορά. Κινήθηκαν πριν ακόμη τελειώσουν τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά των ομάδων και έκλεισαν συμφωνίες με αρκετές  από αυτές ή διατήρησαν τα υφιστάμενα συμβόλαια που είχαν.  Οι συμφωνίες και τα νέα συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα θα αρχίσουν να τρέχουν από το καλοκαίρι του 2019.

Αυτό όμως δεν ήταν το κομβικό σημείο για την σημαντική αλλαγή στο χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η συμφωνία των δύο ιδιωτικών πλατφόρμων για την πρόσβαση στο τηλεοπτικό πακέτο η μία της άλλης όσον αφορά το κυπριακό ποδόσφαιρο, ήταν το συμβάν που άλλαξε τα δρώμενα στο χάρτη της τηλεοπτική μετάδοσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Οι φίλοι του αθλητισμού θα μπορούν να απολαμβάνουν όλη την αγωνιστική δράση μέσα από 10 συνολικά αθλητικά κανάλια που θα προβάλλουν ζωντανά όλους τους αγώνες 7 ομάδων του Κυπριακού πρωταθλήματος, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και περισσότερους από 40 αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ εβδομαδιαίως, μέσα από τα κανάλια Cablenet Sports, PrimeΤel και NOVA Sports.

Το σύνολο του αθλητικού περιεχομένου θα είναι διαθέσιμο παγκύπρια, από την τηλεοπτική πλατφόρμα τόσο της CABLENET όσο και της PRIMETEL, ενώ τα κορυφαία ντέρμπι και επιλεγμένοι αγώνες θα προσφέρονται και μέσω υπηρεσίας LiveStreaming στο διαδίκτυο.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την κοινή διαχείριση και προβολή του συνόλου του τηλεοπτικού προγράμματος που αφορά σε πακέτα δημόσιας προβολής για επιχειρήσεις, κάτω από μια ενιαία συνδρομή, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία εγγραφής και εγκατάστασης για όλους τους ενδιαφερόμενους.

ικ

Ποιες οι κινήσεις της Cytavision

Όλες οι εξελίξεις που έχουν πάρει επίσημη μορφή για το τηλεοπτικό σκηνικό από το 2019 και μετά, ουσιαστικά «αποδυναμώνουν» το πακέτο της Cytavision και της ΚΟΠ TV.  Η απάντηση της Cyta ήταν άμεση.  

Η ηγεσία της ΚΟΠ με στελέχη της Cyta, έδωσαν τα χέρια  για το πακέτο KOΠ ΤV. Έκλεισε το deal για συνεργασία των δυο πλευρών για την τριετία 2019-22. Συνεργασία που άρχισε από το 2016.
Στο «μπουκέτο» της KOΠ tV για την τριετία 2019-22 θα προστεθεί και ο Απόλλωνας. Θα συνεχίσει η ΑΕΛ να περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο πακέτο, όπως και μερικές άλλες ομάδες. 

Εννοείται ότι όσοι είναι συμβεβλημένοι με την ΚΟΠ tv, τα παιχνίδια τους θα προβάλλονται από τη Cytavision. 

Η Cyta ως ημικρατικός οργανισμός έχει κάποιες αγκυλώσεις η καλύτερα αρκετά εμπόδια να υπερβεί. Ο προϋπολογισμός της ελέγχεται από το κράτος και εγκρίνετε από την Βουλή και αυτό  από μόνο του καθιστά τις κινήσεις της λιγότερο ευέλικτες στον χώρο από τους ανταγωνιστές της.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ΚΟΠ tv ως τέταρτος παίχτης;

Ήταν ιδέα  και έγινε πράξη κατά την θητεία του αείμνηστου Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Η σκέψη πίσω από την ιδέα ήταν να έχουν  όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες τηλεοπτική σκέπη και οι αγώνες τους να μεταδίδονται τηλεοπτικά. Να εκλείψει δηλαδή το φαινόμενο κάποιοι αγώνες να μην μεταδίδονται καθόλου τηλεοπτικά.  Εξ ου και ο σχεδιασμός του κυπριακού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας έγινε πιο τηλεοπτικός. 

Επίσης βασικό λόγος ήταν και το οικονομικό κομμάτι. Δηλαδή οι μικρές ομάδες  της πρώτης κατηγορίας καθώς και της δεύτερης να έχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την πίτα των τηλεοπτικών.

Η ιδέα αυτή υπήρχε ήδη και εφαρμόζετε και σε άλλες χώρες αν και η βάση της ήταν ο τρόπος λειτουργίας της Αγγλικής Ομοσπονδίας και πως διαμοιράζει τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Απώτερος στόχος ουσιαστικά ένας κοινός οργανισμός για όλες τις ομάδες και με κάποια κριτήρια να διαμοιράζει τα κέρδη.

κι

Πως χωρίζεται ο χάρτης μέχρι στιγμής

Από το καλοκαίρι του 2019, ο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Ερμής και η Πάφος θα προβάλλονται από τα κανάλια της Cablenet. Oμόνοια και ΑΕΚ Λάρνακας θα είναι στην Prime Tel.

Από τα κανάλια της Cytavision θα προβάλλονται οι αγώνες (των εγχώριων διοργανώσεων) έξι ομάδων από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2022. Οι ομάδες αυτές είναι ο Απόλλωνας, η ΑΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα, η ΕΝΠ, η Δόξα και η Αλκή Ορόκλινη. 

Οι εν λόγω ομάδες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την ΚΟΠ/CFA.TV (που θα είναι στο «μπουκέτο» της Cytavision) για την τριετία 2019-22.

Και τα δύο μέρη του δίπολου διατυμπανίζουν ότι στόχος τους είναι η ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου κάτω από κοινή τηλεοπτική στέγη. Το τι θα φέρει ο χρόνος στο εγγύς μέλλον είναι ερώτημα; Το καλοκαίρι του 2019 είναι κοντά.

Ευαγόρας Προκοπίου
 
227
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα αυξάνουν τους ρυθμούς των εκποιήσεων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και κατοικιών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για έναρξη του Σχεδίου «Εστία». Πολλές εκποιήσεις πιθανότατα να προηγηθούν της ολοκλήρωσης του Σχεδίου που εκτιμάται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στο σύστημα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και για τα οποία δεν εξευρέθηκε οποιαδήποτε άλλη λύση, και δεν θα ενταχθούν ούτε στο Σχέδιο, θα εκποιηθούν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναφέρουν ότι οι τράπεζες απέστειλαν 61 επιστολές ειδοποίησης στους ενυπόθηκους οφειλέτες, με τις οποίες τους ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να διαθέσουν προς πώληση ακίνητα αξίας €30,2 εκατ., τα οποία είναι εξασφάλιση στα δάνεια που έχουν τους έχουν παραχωρηθεί. 

Η αξία των ακινήτων αυξάνεται, προφανώς λόγω αύξησης του αριθμού προς εκποίηση, καθώς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο απεστάλησαν επιστολές για την εκποίηση 28 πρώτων κατοικιών αξίας €18,4 εκατ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια
πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό 322 ακίνητα (από τα οποία δύο πρώτες κατοικίες, 14 ακίνητα απευθείας σε τρίτους και 282 αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες).

Στο μεταξύ, το Σχέδιο «Εστία» προχωρεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την τελευταία βδομάδα του Ιουνίου και αμέσως μετά θα υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτό. Με το ξεκαθάρισμα των δανειοληπτών που θα ενταχθούν σε αυτό, που ήδη είναι σε γνώση των τραπεζών, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και για τις κατοικίες οι οποίες είναι εκτός του Σχεδίου αλλά επιλέξιμες για εκποίηση.

ad1mobile

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το νέο πλαίσιο
Πέρσι η Βουλή, έλυσε τα χέρια των τραπεζών και ψήφισε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, σύμφωνα με το οποίο:

  • Ο πλειστηριασμός πραγματοποιείται 145 ημέρες μετά την πρώτη ειδοποίηση Τύπου «Θ», η οποία αποστέλλεται στους δανειολήπτες όταν υπάρχουν καθυστερήσεις 120 ημερών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Με την ειδοποίηση, η τράπεζα προειδοποιεί τον δανειολήπτη πως εάν δεν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρέος του, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου.
  • Στις 150 ημέρες παρουσίασης καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του ενυπόθηκου δανείου, δηλαδή 30 μέρες μετά την αποστολή της επιστολής Τύπου «Θ», η τράπεζα αποστέλλει στον δανειολήπτη επιστολή Τύπου «Ι», με την οποία τον καλεί να εξοφλήσει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό συν τους τόκους και άλλα έξοδα.
  • Στις 180 ημέρες, η τράπεζα αποστέλλει νέα επιστολή Τύπου «ΙΑ» αυτήν τη φορά, με την οποία τον ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό, με τον δανειολήπτη να έχει δικαίωμα εντός 30 ημερών να ασκήσει έφεση.
  • Στις 190 ημέρες η τράπεζα ενημερώνει τον δανειολήπτη ότι θα διορίσει εκτιμητή, καλώντας τον να πράξει το ίδιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ο δανειολήπτης δεν διορίσει δικό του εκτιμητή, η τράπεζα έχει δικαίωμα να διορίσει και τους δύο εκτιμητές, οι οποίοι και θα υπολογίσουν την αξία του ακινήτου.
  • Στις 265 ημέρες παρουσίασης καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των ενυπόθηκων δανείων πραγματοποιείται ο πρώτος πλειστηριασμός με επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αν ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση, κατά τους πρώτους τρεις μήνες, η τράπεζα έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο είτε σε πλειστηριασμό είτε απευθείας, σε τιμή όχι μικρότερη του 80% της αξίας του. Στη συνέχεια, κατά τους επόμενους τρεις μήνες έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο με επιφυλασσόμενη τιμή στο 50% της πραγματικής αξίας του και μετά χωρίς καμία επιφυλασσόμενη τιμή.
article 1