Πώς ένας γνωστός γίγαντας ελεγκτών «καλύπτει» τα «εγκλήματα» σε βάρος του περιβάλλοντος

Καταστροφικές πρακτικές μετά τη θετική πιστοποίηση προϊόντων τους από ελεγκτέ
  • Μοιράζουν περιβαλλοντικά πιστοποιητικά σε εταιρείες πελάτες τους που το καταστρέφουν
  • Περιβαλλοντικό «έγκλημα» με επίκεντρο εταιρείες που λαμβάνουν «καθαρές» πιστοποιήσεις

Η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης γνωστού ελεγκτικού κολοσσού, που έχει γραφεία και στην Κύπρο όπως και σε όλο τον κόσμο, βοηθά τους κατασκευαστές, τους λιανοπωλητές και άλλες εταιρείες που εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν ξύλο, φοινικέλαιο ή άλλα προϊόντα που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, να αποκτήσουν πιστοποιητικά βιωσιμότητας. 

Τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε το «The International Consortium of Investigative Journalists»  αναφέροντας ότι «οι εν λόγω ελεγκτές πραγματοποιούν εκτιμήσεις κινδύνου, επιθεωρούν εργοστάσια και λαμβάνουν συνεντεύξεις από δασολόγους και άλλους υπαλλήλους της εταιρείας σχετικά με τις πρακτικές τους».

Στη συνέχεια «παραχωρούν πιστοποιήσεις που συχνά παρουσιάζονται στις εκθέσεις μάρκετινγκ των εταιρειών και σφραγίζονται σε προϊόντα  με σκοπό να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές, τους πελάτες και τις ρυθμιστικές αρχές ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με εθελοντικά περιβαλλοντικά πρότυπα για την προμήθεια των προϊόντων τους».

Όπως αναφέρει η έρευνα των δημοσιογράφων, «σε χώρες στις οποίες η παράνομη υλοτομία είναι αχαλίνωτη και η δασική διακυβέρνηση χαλαρή, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτά τα εθελοντικά προγράμματα είναι καλύτερα από την απουσία εποπτείας. Ωστόσο, οι επικριτές αντιτείνουν ότι οι κανόνες για τον έλεγχο και την τεκμηρίωση της συμμόρφωσης των πελατών με τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι αδύναμοι και ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία για να ισχυριστούν ότι οι δραστηριότητές τους είναι βιώσιμες όταν δεν είναι».

Όλα γίνονται για μια ετικέτα 

«Για πολλούς οργανισμούς καθώς και μεμονωμένα άτομα, το μόνο που αναζητούν αυτή τη στιγμή είναι μια ετικέτα FSC ή μια ετικέτα SFI, και είναι όλα καλά όσον αφορά τους ίδιους», δήλωσε ο Herb Hammond, εγγεγραμμένος επαγγελματίας δασολόγος και οικολόγος στο Καναδά, αναφερόμενος στο SFI και έναν ανταγωνιστικό οργανισμό πιστοποίησης,  τον οποίον κατονομάζει.

«Καθώς περνούσε ο καιρός, οι άνθρωποι που ήταν γνώστες συνειδητοποίησαν ότι αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό “πράσινα” είδη σχεδίων», είπε ο Hammond.

Ο Metnik της SFI αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό της βιομηχανίας πιστοποίησης και της οργάνωσής του, λέγοντας ότι «η SFI έχει αποδεδειγμένο ιστορικό προώθησης της βιωσιμότητας μέσω συνεργασιών με επίκεντρο τα δάση».

Eπίσης, εκπρόσωπος της FSC υπερασπίστηκε τον ρόλο του οργανισμού στην προώθηση της υπεύθυνης δασοκομίας. «Το FSC είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εφαρμογή αυστηρών πρακτικών που αποδεδειγμένα αποτελούν λύση κατά της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών», ανέφεραν σε δήλωσή τους στο ICIJ. 

Ο οργανισμός αναφέρει ότι βασίζεται σε εταιρείες όπως η κατονομαζόμενη εταιρεία (αναφέρεται το όνομά της) για τον έλεγχο και την έκδοση πιστοποιητικών για τα προϊόντα των εταιρειών και τις πρακτικές διαχείρισης δασών.

Και παπάς και τατάς
Στον κλάδο των ελεγκτών, η εν λόγω εταιρεία - κολοσσός ξεχωρίζει για τη διεθνή της εμβέλεια και για τους αλληλοεπικαλυπτόμενους ρόλους της. 

Η εταιρεία ενεργεί:

  • Πρώτο, ως παραδοσιακός οικονομικός ελεγκτής για εταιρείες δασικών προϊόντων. 
  • Δεύτερο, διαθέτει επίσης μονάδα δασικού ελέγχου, η οποία παρακολουθεί την περιβαλλοντική συμμόρφωση για τον ίδιο κλάδο. 
  • Τρίτο, προσφέρει γενικές συμβουλές για τις πολιτικές «βιωσιμότητας» και κλίματος σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.

Το 2021, o εν λόγω ελεγκτικός οίκος ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση των συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πελάτες να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία έχει προσφέρει μέχρι στιγμής συμβουλές για τη βιωσιμότητα σε πελάτες, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και ένα ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο. Είναι επίσης ιδρυτικς εταίρος μιας εταιρικής πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία του βασιλιά Κάρολου III της Βρετανίας, η οποία απαιτεί από τις εταιρείες-μέλη να δεσμευτούν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να «αναγνωρίσουν την ανάγκη» να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι της ICIJ διαπιστώνουν ότι «οι πελάτες οικονομικού ελέγχου της εταιρείας περιλαμβάνουν τουλάχιστον επτά εταιρείες δασοκομίας και φοινικέλαιου που έχουν κατηγορηθεί για αποψίλωση και παράνομη υλοτομία στην Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Μαλαισία, την Καμπότζη, τη Γουιάνα και άλλες χώρες».

Ο εκπρόσωπος της είπε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει τους πελάτες της.

Κενά στον περιβαλλοντικό έλεγχο

Οι δημοσιογράφοι της ICIJ, στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ερεύνησαν τις εκθέσεις ελέγχου, τα αρχεία παραβίασης και δικαστικές καταθέσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 50 χώρες και διαπιστώνουν ότι τα κενά του κλάδου περιβαλλοντικού ελέγχου εκτείνονται πολύ πέρα από την εταιρεία που αναφέρουν. 

Όπως αποκαλύπτουν «ο ελβετικός κολοσσός SGS SA, η γερμανική TÜV και 45 άλλες εταιρείες περιβαλλοντικών ελεγκτών κατά καιρούς αγνόησαν ή έχασαν την κραυγαλέα περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε από τους πελάτες τους - οι οποίοι συνεχίζουν να συμβάλλουν στην ισοπέδωση μεγάλων τμημάτων δασών και να επιδεινώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η ICIJ διαπιστώνει ότι, τα τελευταία 25 χρόνια, τουλάχιστον 340 εταιρείες στον κλάδο των δασικών προϊόντων αναφέρθηκαν από κυβερνητικές υπηρεσίες και περιβαλλοντικές ομάδες για ένα ευρύ φάσμα καταστροφικών πρακτικών αφού οι ελεγκτές είχαν ήδη πιστοποιήσει τις λειτουργίες και τα προϊόντα τους ως βιώσιμα. Αυτές οι εταιρείες αργότερα κατηγορήθηκαν για υπερβολική συγκομιδή παλαιών δασών και άλλες παράνομες πρακτικές υλοτομίας, δωροδοκία δασοκομικών υπαλλήλων, εισαγωγή προϊόντων ξύλου κατά παράβαση των εμπορικών περιορισμών και διεξαγωγή ακατάλληλων ελέγχων στους προμηθευτές.

Πρόστιμα και καταδίκες

Σε πενήντα από αυτές τις πιστοποιημένες εταιρείες επιβλήθηκαν αργότερα πρόστιμα ή καταδικάστηκαν από κυβερνητική αρχή ή δικαστήριο.

Τα ευρήματα της ICIJ για εταιρείες με πράσινη πιστοποίηση που αναφέρθηκαν αργότερα για περιβαλλοντικές αδικοπραγίες καλύπτουν χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη και πιθανότατα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό αριθμό τέτοιων περιπτώσεων, επειδή πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες δεν προσδιορίζουν τις εταιρείες ονομαστικά στα δεδομένα του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Οι ελεγκτικές εταιρείες υπερασπίστηκαν το έργο τους και είπαν ότι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τα «υψηλότερα πρότυπα».

Να σημειωθεί ότι, στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 το 2021 στη Γλασκώβη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και περισσότεροι από 100 άλλοι ηγέτες υποσχέθηκαν να τερματίσουν και να αντιστρέψουν την απώλεια δασών και την υποβάθμιση της γης ως το 2030. Αμέσως μετά από αυτή τη δέσμευση, ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης εντάχθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες, όπως είπαν,  που θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. 

Η αμερικανική εταιρεία SCS Global Services ανέφερε σε μια ανάρτηση ιστολογίου: «Μόλις ο θόρυβος του COP26 εξασθενίσει, ποιες είναι οι λύσεις επί τόπου που θα διασφαλίσουν ότι οι βέλτιστες πρακτικές εφαρμόζονται και η αποψίλωση των δασών μετριάζεται προληπτικά;». «Ένα μέρος της λύσης είναι οι πιστοποιήσεις βιωσιμότητας», αναφέρει η SCS.
Οι εμπειρογνώμονες της δασικής διαχείρισης, καθώς και οι νυν και πρώην ελεγκτές των δασών, είναι δύσπιστοι.

«Θα το έπαιρνα με μια πρέζα αλάτι», είπε στο ICIJ ο John Innes, καθηγητής Βιώσιμης Διαχείρισης Δασών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Απλώς πηδούν στο κύμα. Ψάχνουν για οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υπόθεσής τους».

Η πιστοποίηση σκοπεύει να βελτιώσει τη δασοκομική διακυβέρνηση και να καταστήσει υπεύθυνες τις εταιρείες δασοκομικών προϊόντων. «Όμως, καθώς όλο και περισσότερες επωνυμίες είναι πρόθυμες να πληρώσουν για την πράσινη πιστοποίηση ως τρόπο αύξησης του μεριδίου αγοράς, οι κανόνες έγιναν χαλαρότεροι και οι έλεγχοι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί», υπόδειξαν στο ICIJ ορισμένοι ελεγκτές δασοκομίας.

«Επιχείρηση βιωσιμότητας»

Η «εισβολή» του γνωστού ελεγκτικού οίκου στην επιχείρηση πιστοποίησης άρχισε κατά το τέλος της δεκαετίας του 1990, όταν οι περιβαλλοντολόγοι άρχισαν να απαιτούν περιβαλλοντική ρύθμιση των δασικών προϊόντων που προέρχονται από περιοχές εκτεθειμένες σε αποψίλωση των δασών.

Η κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας προσέλαβε τον οίκο για να μελετήσει το θέμα. Το 1997, ο ελεγκτικός οίκος παρουσίασε μια έκθεση που υποστήριξε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι θα αύξαναν το κόστος υλοτόμησης κατά 75% - ένα εύρημα που αμφισβητήθηκε από άλλους ειδικούς.

Η επαρχία τάχθηκε με το μέρος της βιομηχανίας και εισήγαγε μια ρήτρα στον δασικό κώδικα που επέτρεπε στη βιομηχανία να ακολουθεί εθελοντικά πρότυπα.

Οι σύμβουλοι του οίκου συμμετείχαν επίσης στην τεχνική επιτροπή που βοήθησε στη δημιουργία των νέων προτύπων, σύμφωνα με αρχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Canadian Standards Association.

«Υπάρχει μια γενική τάση προς τον περιβαλλοντισμό, και ορισμένα μεγάλα καταστήματα προσβλέπουν στην πιστοποίηση ως έναν τρόπο για να κερδίσουν το πόδι στον ανταγωνισμό τους», είπε ο Michael Alexander, ο οποίος ήταν τότε ειδικός δασοκομίας στον ελεγκτικό οίκο, σε ένα καναδικό περιοδικό το 2001. «Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πωλήσεων», είπε.

Στον Καναδά, η εταιρεία δημιούργησε μια μονάδα περιβαλλοντικού ελέγχου που εργάστηκε για να πιστοποιήσει τις εταιρείες δασικών προϊόντων ως «βιώσιμες» – σε ορισμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τα ίδια εθελοντικά πρότυπα βοήθησε να γίνει δυνατή και βοήθησε να γραφτεί.

Η λεγόμενη νέα βιομηχανία

Όπως αναφέρει η ομάδα του «The International Consortium of Investigative Journalists», «η λεγόμενη βιομηχανία βιωσιμότητας έλαβε ώθηση στα τέλη του 2009, όταν περίπου 200 πολιτικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, σηματοδοτώντας μια από τις πρώτες πραγματικές παγκόσμιες προσπάθειες να συζητηθεί η κλιματική κρίση».

«Ενώ ορισμένες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Κίνας - αντιστάθηκαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι συμμετέχοντες έθεσαν σημαντικούς στόχους μείωσης των εκπομπών και υποσχέθηκαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 για να χρηματοδοτήσουν έργα μετριασμού του κλίματος και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρει.

Ο οίκος που καταγράφεται στο ρεπορτάζ της σύμπραξης των δημοσιογράφων που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διερευνητική δημοσιογραφία αναφέρει πως και οι υπόλοιποι κολοσσοί των ελεγκτών και λογιστικών «Big Four» εντόπισαν μια ευκαιρία.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Οίκος προσέλαβε ειδικούς στην πολιτική για το κλίμα για να διευθύνουν το τμήμα περιβαλλοντικών συμβούλων της, συμβουλεύοντας τράπεζες και άλλους πελάτες για το πώς να μετατοπίσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές προς επιχειρήσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Η εταιρεία τοποθετήθηκε ως περιβαλλοντικός ηγέτης.

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου
 
2277