Πώς μια κυπριακή εταιρεία, η Apella Games, κέρδισε την Apple

Συνέντευξη με την Yanna Raevskaya, επικεφαλής νομικού τμήματος Prospectacy Ltd που χειρίστηκε την υπόθεση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Η Apella Games, μια νεοφυής εταιρία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών με έδρα την Κύπρο, κέρδισε πρόσφατα μια μεγάλη εμπορική μάχη ενάντια στο μεγαθήριο της παγκόσμιας τεχνολογίας, της Apple Inc. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Digital Tree, η Yanna Raevskaya, επικεφαλής του νομικού τμήματος της εταιρείας Prospectacy Ltd που χειρίστηκε την υπόθεση, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Apple κατέθεσε ένσταση κατά της αίτησης στην ΕΕ για εγγραφή εμπορικού σήματος και καταχώριση του λεκτικού σήματος «APELLA GAMES», περιγράφοντας παράλληλα πώς κέρδισαν τελικά την υπόθεση. Σημειώνεται ότι η πολυεθνική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα έφεσης σε διάστημα δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης υπέρ της APELLA.

Να αρχίσουμε με τα γενικά. Πείτε μας μερικά λόγια για την εταιρεία APELLA… 

- Οι πελάτες μας, η APELLA GAMES LTD είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που συστάθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και δημιουργεί παιχνίδια free to play (F2P) για υπολογιστές και κονσόλες. Η Apella Games ιδρύθηκε το 2020. Πρόκειται δηλαδή για μία νέα εταιρεία που ακόμη βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. (Όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση)

Πόσα άτομα εργοδοτεί η Apella; 

- Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία, εντούτοις η Apella κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεγαλώσει και εργοδοτεί σήμερα περίπου 40 έμπειρους και παθιασμένους επαγγελματίες του κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίοι πιστεύουν στον σκοπό της εταιρείας και σε όσα πρεσβεύει. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδρυτές της εταιρείας είναι Ελληνοκύπριοι. Είναι προφανές ότι η εθνική καταγωγή των ιδρυτών της εταιρείας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του brand name – Apella Games...

Εννοείτε τη λέξη Απέλλα… 

- Ασφαλώς. Όπως γνωρίζετε η λέξη «Απέλλα» έχει την προέλευσή της από την αρχαία Ελλάδα και αναφέρεται στη λαϊκή συνέλευση στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Σπάρτης, που αντιστοιχούσε στην εκκλησία στα περισσότερα άλλα ελληνικά κράτη. Κάθε Σπαρτιάτης άρρεν πλήρης πολίτης που είχε συμπληρώσει το τριακοστό έτος του είχε δικαίωμα να παρευρίσκεται στις συνελεύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το διάταγμα του Λυκούργου, πρέπει να γίνονται την ώρα της πανσελήνου εντός των ορίων της Σπάρτης.

Και πάμε στο μεγάλο θέμα. Πώς προέκυψε η ‘αντιπαράθεση’ με την Apple…

- Όλα ξεκίνησαν όταν η Apple Inc. κατέθεσε Ειδοποίηση Ένστασης κατά της αίτησης στην ΕΕ για εγγραφή εμπορικού σήματος και την καταχώριση του λεκτικού σήματος «APELLA GAMES» επικαλούμενη την πιθανότητα σύγχυσης και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αθέμιτα τη γνωστή σε όλους μάρκα της Apple. Κάτι που βεβαίως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ήταν εντελώς διαφορετική η προέλευση του ονόματος της Apella. 

Φαντάζομαι η απόφαση ‘να τα βάλετε’ με την Apple ήταν δύσκολη, έτσι;

- Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μας Prospectacy Ltd εξειδικεύεται και εστιάζει σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και στη νομική υποστήριξη διαδικτυακών επιχειρήσεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, εντούτοις αυτή η υπόθεση αντιμετωπίστηκε με μεγάλη προσοχή. Είχαμε άλλωστε απέναντί μας μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επωνυμία με απεριόριστους πόρους. Η νομική μας ομάδα αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην υπόθεση και προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση στην έρευνά για κάθε διαθέσιμη διαδικτυακή υπόθεση που ξεκίνησε από την Apple εναντίον άλλων εμπορικών σημάτων στη βάση δεδομένων της EUIPO. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να απαντήσουμε στην ένσταση ήταν το γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας η Apple δεν έδειξε διάθεση να διαπραγματευτεί ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, καθώς απέρριπτε όλα τα επιχειρήματα, την αιτιολόγηση και τις θέσεις που βρίσκονταν στην αίτηση για εγγραφή του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος που υποβάλαμε στο EUIPO.

Η απόφαση για την Apple ήταν καταπελτική. Πώς αντέδρασε ο κολοσσός μετά από αυτή την απόφαση;

- Η Apple έχει στη διάθεσή της 2 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης για να υποβάλει ένσταση. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος για το πρώτο παιχνίδι του Apella – Rite of Titans, που θα κυκλοφορήσει σύντομα στο Steam.

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
2277