Πώς να μειώσεις τον φόρο εισοδήματος που πληρώνεις - 7 τρόποι

Νόμιμοι τρόποι για να μειωθεί το ποσό που καταβάλλεις ως φόρο εισοδήματος

Δεν είναι μόνο η απόκρυψη εισοδήματος, η λεγόμενη φοροδιαφυγή, που στερεί φορολογικά έσοδα από το Δημόσιο Ταμείο. Δεν είναι μόνο η φοροκλοπή, όπως η μη απόδοση ΦΠΑ. Όύτε μόνο το λαθρεμπόριο, που αποτελεί κλοπή των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Είναι και η νομιμότατη φοροαποφυγή.  

Η χρήση, δηλαδή, όλων των νόμιμων «παραθύρων» που υπάρχουν στη φορολογική νομοθεσία και δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά τους ή την περιουσία τους και να πληρώνουν τελικά λιγότερο φόρο. 

Αυτό από την άλλη, δεν σημαίνει ότι ο νομότυπος τρόπος δεν είναι και δίκαιος, φτάνει ο τρόπος αυτός να χρησιμοποιείται ορθά και στα πλαίσια, τα οποία καθορίζονται από τον Νόμο. 

Η Brief παρουσιάζει σήμερα επτά μέθοδους για να καταβάλλει κάποιος νόμιμα λιγότερο φόρο στο φορολογητέο εισόδημά.

Οι μέθοδοι αυτοί χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες Α/ αυτές της πλήρους αποκοπής και Β/ αυτές της μερικής αποκοπής από το φορολογητέο εισόδημά.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όλες οι εισφορές που έχουν εγκριθεί από το τμήμα φορολογίας για δωρεές και η μείωση απολαβών για υπαλλήλους της κυβέρνησης και των ημικρατικών οργανισμών. Θα εξαιρούνται στο μέλλον και οι εισφορές στο  ΓεΣΥ.

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο Περιεχόμενο <<<

Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα ταμεία προνοίας, οι ασφάλειες ζωής, τα ιδιωτικά σχέδια υγείας και οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Σημείωση ότι στην κατηγορία αυτή δικαιούται κάποιος αποκοπές μόνο κατά το 1/6 του φορολογητέου του εισοδήματος.

Οι ποιο κάτω τρόποι ισχύουν για φυσικά πρόσωπα μόνο.


Οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν σήμερα στην Κύπρο.

Ποσά που εξαιρούνται στην ολότητα τους από το φορολογητέο εισόδημά

-        Όλες οι εισφορές που έχουν εγκριθεί από το τμήμα φορολογίας  για δωρεές . Μέσα στον κατάλογο αυτόν συνυπάρχουν  δωρεές που αφορούν σε εκκλησίες,  στην ίδια την κυβέρνηση, σε κοινότητες και δήμους αλλά και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Δείτε εδώ τον κατάλογο του τμήματος φορολογίας για τις εγκριμένες οντότητες που η δωρεά σε αυτή εκπίπτει από την φορολογία. Σημαντικό σημείο είναι ότι η δήλωση για δωρεά μέχρι και 300 ευρώ δεν θέλει απόδειξη.

-         Οι εισφορές στο  ΓεΣΥ τώρα που θα αρχίσουν να αποκόπτονται, θα  εξαιρούνται και αυτές από το φορολογητέο εισόδημά.

-        Η  μείωση απολαβών είναι ειδικό καθεστώς που ισχύει μόνο υπαλλήλους της κυβέρνησης και των ημικρατικών οργανισμών

Για τα πιο πάνω οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα  να αφαιρέσουν όλο το ποσό από το φορολογητέο εισόδημα που έχουν για το τρέχον έτος. Δηλαδή αν η δωρεά σε κάποιο εγκεκριμένο ίδρυμα είναι 200 ευρώ και το φόρο φορολογητέο εισόδημα είναι 30 000, τότε  θα αφαιρεθεί το ποσό της εισφοράς  στην ολότητα του.

 Μερισματική αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημά

-         Τα  Ταμεία Προνοίας είναι ένα από του τρόπους που δικαιούται κάποιος πολίτης αφαίρεση από το συνολικό φορολογητέο εισόδημά αλλά μερισματικά με πλαφόν στις αποκοπές από τον φόρο εισοδήματος.

-          Ασφάλεια ζωής. Όλες οι ασφάλειες ζωής εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είτε είναι ανεξάρτητη είτε είναι αναγκαστική και αφορά κάποιο δάνειο. Ισχύει όπως και στα ταμεία προνοίας ότι η αποκοπή γίνεται με ποσόστωση στο σύνολο του ποσού.

-          Κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι ένα σταθερό ποσό αποκοπής και αφορά το ποσό, το οποίο κατέβαλες στις κοινωνικές ασφαλίσεις κατά την χρονιά που καταθέτεις την φορολογική σου δήλωση.

-          Ιατροφαρμακευτική ασφάλεια (Medical insurance) . Αφορά ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας σε όλες τις μορφές ακόμη και τα εταιρικά πακέτα όπου γίνονται αποκοπές από τον μισθό σου. Οι αποκοπές στην φορολογική σου δήλωση δεν ξεπερνούν 1,5% του φορολογητέου σου εισοδήματος.

Για τα πιο πάνω, με εξαίρεση την Ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, έχεις το δικαίωμα εξαιρέσεις μόνο μέχρι και το 1/6 του φορολογητέου σου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν το φορολογητέο σου εισόδημα είναι €30.000  τότε έχεις το δικαίωμα  στο  σύνολο έκπτωση μέχρι €5.000  πριν τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματός σου.

Το να πληρώνεις τον φόρο σου είναι ένδειξη σωστού πολίτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Κάποτε κάποιος γνωστός λογιστής είχε πει,  «Μακάρι να πρέπει πληρώνεις πολύ φόρο γιατί σημαίνει πως και τα εισοδήματα σου θα πρέπει να είναι ανάλογα μεγάλα».  

Ευχαριστίες στον λογιστή Γιώργο Παπαδημητρίου για την πολύτιμη βοήθεια του.

Ευαγόρας Προκοπίου