Πώς ο «Ψυχρός Πόλεμος» με Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό

Η μεγάλη ροή κεφαλαίων στην Κύπρο από τη Ρωσία δημιούργησε ήδη από τη δεκαετία του 90’ διμερείς σχέσεις μεγάλης κλίμακας

Απανωτές εξελίξεις, υπόνοιες, πολιτικές ανακοινώσεις, απαντήσεις και άλλα δεδομένα βάζουν τις μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα θερμές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας στον πάγο, θέτοντας παράλληλα για τα καλά τη χώρα μας στην ψυχροπολεμική σκακιέρα ΗΠΑ-Ρωσίας. 

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας επεκτείνονται σε διάφορα επίπεδα (όπως εμπόριο, επιχειρήσεις, δημοσιονομικά κ.α.) και σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Η brief αναλύει ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις από περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, αλλά και γιατί την ώρα που ο τουρισμός από την αχανή χώρα αυξάνεται η κατά κεφαλή δαπάνη μειώνεται. 

Αύξηση 465% (!) σε μια δεκαετία 
Η μεγάλη ροή κεφαλαίων στην Κύπρο από τη Ρωσία, δημιούργησε -ήδη από τη δεκαετία του 90’- διμερείς σχέσεις μεγάλης κλίμακας. Επιχειρήσεις, καταθέσεις κι έπειτα τουριστικό ρεύμα συνθέτουν το σκηνικό που μέχρι σήμερα ισχύει, αν και μεσολάβησαν πολλά γεγονότα με κορυφαίο τις αποφάσεις του Eurogroup του 2013. 

>>> Ειδήσεις, Απόψεις, Αναλύσεις από Bloomberg στην Ελληνική <<<

Στο κομμάτι του τουρισμού το ισχνό τουριστικό ρεύμα της προηγούμενης δεκαετίας μετατράπηκε σε ένα τεράστιο ποσοστό, που αντιστοιχεί σήμερα σε ποσοστό πέριξ του 30%. Η πορεία ήταν αυξητική κατά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα διαμορφώνεται σε ποσοστό 465% ανόδου, συγκρίνοντας τις χρονιές 2007 και 2017. Ειδικότερα αναφέρεται ότι προ δεκαετίας οι τουρίστες από τη Ρωσία περιορίζονταν σε κάτω από 150 χιλιάδες ετησίως και έφτασαν σήμερα να πλησιάζουν το 1 εκατ. άτομα. Πιο κάτω ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με την ανοδική πορεία στις τουριστικές αφίξεις Ρώσων τα τελευταία χρόνια. 

Που αποδίδεται η μεγάλη αύξηση 
Μετά τα πρώτα «πρωτογενή» ταξίδια Ρώσων στην Κύπρο, δηλαδή αυτά που πραγματοποιήθηκαν λόγω των επιχειρήσεων ή άλλων εμπορικών σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, στο τουριστικό προσκήνιο μπήκαν και τα οργανωμένα ταξίδια. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας δημιούργησαν μεγάλες τουριστικές ροές προς στην Κύπρο, κάνοντας παράλληλα σημαντικές υποδομές, σε επίπεδο ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων εστίασης ακόμη και μέσων συγκοινωνίας. Αυτή η εικόνα πέρα από τα προφανή θετικά δημιούργησε μεγάλη εξάρτηση σε μια ακόμη αγορά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τη βρετανική (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 55% από Βρετανία και Ρωσία). 

Παράλληλα, σημαντικός αριθμός κλινών δεσμεύεται από νωρίς για τη ρωσική αγορά περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης υφιστάμενων ή και νέων αγορών. Όπως και σε κάθε κομμάτι της οικονομίας, έτσι και στον τουρισμό η μεγάλη εξάρτηση από δυ-τρεις αγορές ενέχει κινδύνους, που μπορούν να προκύψουν από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Αυτοί μπορούν να προκύψουν από μια πολεμική σύρραξη, μέχρι τις πολιτικές σχέσεις χωρών, την επιβολή κυρώσεων ή τις μεγάλες μεταβολές στις ισοτιμίες νομισμάτων.  

>>> Όλες οι Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<

Τα αρνητικά του του φθηνότερου τουρισμού 
Την ίδια ώρα που ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται τα έσοδα από το τουριστικό ρεύμα μειώνονται από τη Ρωσία και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μαζική πώληση πακέτων διακοπών που απευθύνονται σε χαμηλότερης οικονομικής τάξης τουρίστες. Παράλληλα, ευθύνη φέρουν αι οι ξενοδοχειακές μονάδες που με το all inclusive περιορίζουν τις προοπτικές πολλαπλασιαστικού οφέλους για την εκάστοτε τοπική τουριστική αγορά. 

Στο πιο κάτω γραφικό αποτυπώνεται έντονα ο περιορισμός στις δαπάνες που κάνουν οι τουρίστες που φθάνουν από τη Ρωσία. 

Κίνδυνος για την τουριστική βιομηχανία 
Πέραν όμως της μείωσης στη δαπάνη σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξάρτηση στη ρωσική αγορά, αλλά και σε μερικούς μόνο τουριστικούς πράκτορες από τη συγκεκριμένη χώρα, κίνδυνοι δημιουργούνται και από τη ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας. 

>>> Όλη η ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε περίπτωση επιδείνωσης των διμερών σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει -και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- την τουριστική ροή από τη Ρωσία προς την Κύπρο. Εξάλλου, σε ένα άλλο επίπεδο, εδώ και καιρό η Ρωσία επιχειρεί επαναπατρισμό κεφαλαίων αλλά και επιχειρήσεων κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο. Παράλληλα, είναι πλέον ξεκάθαρη η «δυτική στροφή» που επιχειρεί η Κύπρος σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που δεν βλέπει με θετικό φακό η Ρωσία και που εκφράζεται με κάθε ευκαιρία τον τελευταίο καιρό. 

Ευαγόρας Προκοπίου