Πώς θα παίρνεις έως & €350 τον μήνα για κάθε παιδί – Λεπτομέρειες

Νέο σχέδιο ύψους 16 εκατ. ευρώ - Πόση επιχορήγηση θα δίνεται – Ποια τα κριτήρια – Πόσοι θα επωφεληθούν

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

UPD: Στα πρόθυρα της ύφεσης η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Περαιτέρω στήριξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία έρχεται να δώσει η  Κυβέρνηση, με το νέο Σχέδιο Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης για Παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την εκλιπούσα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο 2022.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Τι αφορά - Το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια 

Μιλώντας στην Brief ο Ανώτερος Λειτουργός Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Φάνος Κουρουφέξης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό σχέδιο, μέσω του οποίου για πρώτη φορά το κράτος θα επιχορηγήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα δίδακτρα για βρεφοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία μέχρι τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, το μηνιαίο ύψος της επιδότησης θα ανέρχεται στο 80% του ύψους των διδάκτρων, με το μέγιστο ποσό να  κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 για κάθε παιδί. 

ΡΗ

Όπως μας εξήγησε το ύψος της επιχορήγησης θα είναι διαφορετικό με βάση τα εξής κριτήρια:

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας
  • Η ηλικία του παιδιού
  • Ο αριθμός των παιδιών μιας οικογένειας 
  • Το ωράριο φοίτηση

ω

Για παράδειγμα όσο πιο χαμηλά εισοδήματα έχει μια οικογένεια τόσο πιο ψηλό θα είναι το ποσό επιδότησης ενώ αν μια οικογένεια έχει πολλά παιδιά π.χ. πολύτεκνη, το ποσό θα είναι πιο ψηλό σε σύγκριση με μια οικογένεια με ένα παιδί. 

Επιπλέον για τις ηλικίες μέχρι 2 ετών θα είναι διπλάσια περίπου η επιδότηση που θα δίνεται σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες.

«Η πιο βασική προϋπόθεση του σχεδίου όμως είναι ο γονέας να έχει υποβάλει αίτηση και να έχει εγκριθεί για το επίδομα τέκνου», επεσήμανε ο κ. Κουρουφέξης.

Όσο αφορά τον προϋπολογισμό του Σχεδίου, ο κ. Κουρουφέξης ανέφερε ότι θα διατεθούν 16 εκατομμύρια ευρώ και για την υλοποίηση του.

1

Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ (2022-2025) και από εθνικούς πόρους.

Αναφορικά με την σίτιση, ο κ. Κουρουφέξης ανέφερε ότι υπάρχουν νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί που προσφέρουν και την σίτιση μέσα στο κόστος των δίδακτρα, κάτι που θα καλύπτει το σχέδιο.

«Για βρέφη δεν προσφέρεται συνήθως γεύμα γιατί ο κάθε γονιός παίρνει το δικό του φαγητό, αλλά για νηπιαγωγεία από 2 χρονών και άνω προσφέρεται πολλές φορές και σίτιση. Οπότε εάν προσφέρεται σίτιση σε ένα νηπιαγωγείο θα καλύπτεται και αυτή μέσα στο σχέδιο», εξήγησε.

Πόσοι θα επωφεληθούν - Οι στόχοι του σχεδίου

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσα παιδιά θα επωφεληθούν από αυτό το σχέδιο, ο κ. Κουρουφέξης σημείωσε ότι αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στα 15.000 παιδιά, ωστόσο επεσήμανε ότι ο αριθμός εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα αποφασίσουν να γράψουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία. 

«Ένας από τους πιο βασικούς στόχους είναι να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των γονέων για να γράφουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο» ανέφερε ο κ. Κουρουφέξης. 

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί μετά την έγκριση του από το Υπουργικό, το σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών, με κύριο στόχο την ποιοτική και πολύπλευρη στήριξη του κάθε παιδιού που τη χρειάζεται καθώς και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Επιπρόσθετα, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να σμικρυνθεί το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων, προσφέροντας χαμηλού κόστους παιδική φροντίδα και εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να την παρέχουν στα παιδιά τους ισότιμα και οι οικογένειες με χαμηλά ή και μεσαία εισοδήματα.

Να σημειώσουμε ότι όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν σε Διάσκεψη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Ιουλίου.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2278