Πόσα έλαβαν οι Δήμοι ως χορηγίες από το Κράτος

Όλα τα ποσά που έλαβαν οι Δήμοι το 2019 καθώς και άλλες μεγάλες πληρωμές του κράτους

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

Σημαντικά ποσά φαίνεται πως έλαβαν οι Δήμοι στην Κύπρο από το κράτος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2019 που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο. Παράλληλα, σημαντικά ποσά φαίνεται να έλαβαν και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από την κυπριακή δημοκρατία. 

Με βάση, λοιπόν, τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας δημοσιοποιεί τις οικονομικές συναλλαγές του Κράτους για το 2019, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του Νόμου περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας.

Η Brief σταχυολόγησε τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου και σας παρουσιάζει όλα τα ποσά που έλαβαν οι Δήμοι στη χώρα μας αλλά και τα ποσά που έλαβαν άλλοι οργανισμοί από την κυπριακή δημοκρατία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 
ΔΗΜΟΙ

Τα μεγαλύτερα ποσά έλαβαν πέντε δήμοι οι οποίοι και  πήραν κρατικές χορηγίες πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται  για το Δήμο Λευκωσίας που έλαβε 24,5 εκ., το Δήμο Λεμεσού που έλαβε 17,7 εκ., το Δήμο Αραδίππου που έλαβε 13 εκ., το Δήμο Πάφου που έλαβε 10,8 εκ. και το Δήμο Λάρνακας που είσπραξε 10,6 εκ. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<     

Στη δεύτερη κατηγορία των Δήμων που έλαβαν ποσά κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ ήταν αυτοί: του Στροβόλου με 7,5 εκ.,  της Αγλαντζιάς με 4,8 εκ., της Λακατάμιας με 4,3 εκ., της Γεροσκήπου και των Λατσιών με 3 εκ., του Παραλιμνίου με 2,9 εκ., της Έγκωμης με 2,7 εκ., του Αγίου Δομετίου με 2,6 εκ., της Μέσα Γειτονιάς με 2,5 εκ., των Κάτω Πολεμιδιών με 2,5 εκ. της Αγίας Νάπας με 2,5 εκ., της Αθηαίνου με 2 εκ., του Αγίου Αθανασίου με 2,5 εκ. , της Γερμασόγειας με 1,8 εκ., του Ιδαλίου με 1,6 εκ., της Αμμοχώστου με 1,5 εκ.,  των Λιβαδιών με 1,4 εκ., του Ύψωνα με 1,3 εκ., της Δρομολαξιάς – Μενεού με 1,3 εκ., της Σωτήρας, της Δερύνειας και του Γερίου με 1,2 εκ., της Πόλης Χρυσοχούς, της Πέγειας και του Τσερίου με  €1,1 εκ.

Από εκεί και πέρα, μεγάλα ποσά από τον κρατικό κορβανά φαίνεται να έλαβαν το 2019 ο ΟΑΥ (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας) ο οποίος και έλαβε 366,4 εκ. ευρώ ενώ ακολουθούσαν στην πρώτη πεντάδα η European Commission με 229,5 εκ. ευρώ, το πανεπιστήμιο Κύπρου με 85,9 εκ. ευρώ, η Αρχή Ηλεκτρισμού για κατανάλωση ρεύματος με 62,1 εκ. ευρώ, ο κεντρικός φορέας ισότιμης κατανομής βαρών με 58,7 εκ. ευρώ και το ΤΕΠΑΚ με 39,7 εκ. ευρώ.
 
Στα ψηλά των πληρωμών από το κράτος βρισκόταν και το ΡΙΚ όπου έλαβε 25,6 εκ. ευρώ, αλλά και ο ΚΟΑ με 35,6 εκ. ευρώ καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών με 35,9 εκ. ευρώ και η ΑΤΗΚ με 16,4 εκ. ευρώ. 

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1625